Qualcomm - võimalus nutitelefonide kasvule panustamiseks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Qualcomm - võimalus nutitelefonide kasvule panustamiseks

Kristiina Kirtsi

27.11.2012 08:43

Shutterstock

Samal ajal kui kiibitootjate tegevust ülemaailmselt survestavad nii madalad hinnad kui ka personaalarvutite müügi vähenemine ning ettevõtted seisavad silmitsi pankrotiga, on maailma suurima nutitelefonide ja tahvelarvutite kiipide tootja Qualcommi edu üha kasvamas.

1985. aastal asutatud USA pooljuhtide ettevõte Qualcomm (QCOM) arendab, toodab ja turustab erinevaid telekommunikatsiooni tooteid ja teenuseid nelja peamise tegevusüksuse all, milleks on: Qualcomm CDMA Technologies (QCT), Qualcomm Technology Licensing (QTL), Qualcomm Wireless & Internet (QWI) ning Qualcomm Strategic Initiatives (QSI). Viimase kuue aasta jooksul on suurima osa ettevõtte käibest andnud QCT üksus, mis viimase kvartali andmetel moodustas käibest üle 60%.

Suurima osa käibest andev QCT üksus toodab kahte nutitelefonide jaoks olulist komponenti, milleks on baseband protsessorid (juhivad seadmete raadiofunktsioone) ning rakenduste protsessorid (juhivad kõiki seadmete toimimisega seotud protsesse).

Forward Conceptsi andmetel oli Qualcomm 2012. aasta esimese poolaastal suure eduga juhtiv rakenduste protsessorite tootja, tootes 96,5 miljonit kiipi. Sellele järgnes Apple 65,5 miljoniga ning Samsung 29,9 miljoniga.

Allikas: Forward Concepts

Samamoodi on ettevõte ka liider baseband kiipide turul, kus kasvatati turuosa 2012. aasta esimeseks poolaastaks 51% peale aastataguse 45% pealt. Seejuures edastati suure edumaaga teisel ja kolmandal kohal olevat MediaTeki ning Intelit.

Lõppenud majandusaastal tarnis ettevõte 590 miljonit Mobile Station Modem (MSM) ehk nutitelefonides ja tahvelarvutites kasutatavat kiipi, mida on 22% rohkem kui aasta varem. Järgmise majandusaasta tarneprognoosi ettevõte ei avaldanud. Nagu allolevalt jooniselt näha, siis kalendriaastal (mis ei ühti ettevõtte majandusaastaga) ootab Qualcomm tarnitud kiipide koguse kavu 602-612 miljonini.



Allikas: ettevõtte kodulehekülg

Qualcommi kiipe kasutab vähemalt 150 nutitelefoni ja tahvelarvutit maailmas, seehulgas näiteks ka Apple’i iPhone ning iPad, Samsung Galaxy S III (USA versioon), LG Optimus G, Google’i Nexus 4 ning Nokia Lumia 920. Ehk kokkuvõtvalt kasutavad Qualcommi kiipe nutitelefonide turu liidrid ning ettevõte on väga hästi positsioneeritud nutitelefonide turu kasvust kasu saama. Lisaks töötab Qualcommi kiibil Microsofti Windows RT. Kuna hetkel on ettevõte peamine 4G kiipide pakkuja, siis ollakse väga hästi positsioneeritud kasu saama ka 4G LTE kiipi kasutava uue Apple’i iPhone 5 müügist. Turu-uuringute ettevõte Strategy Analyticsi hinnangul kasvab nutitelefonide ja tahvelarvutite protsessorite müük 2016. aasta lõpuks 25 miljardi dollarini 2011. aasta 9 miljardi pealt.

2011. aasta andmetel oli Qualcomm maailma suurimate kiibitootjate seas käibe järgi kuuendal kohal, olles kümnest suurimast kiibitootjast kõige kiiremalt käivet (10 miljardi dollarini ehk 39% võrreldes aastatagusega) kasvatanud ettevõte. Võrdluseks, 2010. aastal oli ettevõte veel üheksas suurem kiibitootja. Tiheda konkurentsiga turul oli 2011. aastal maailma suurim kiibitootja Intel (käive 51,1 miljardit dollarit, kasv aastaga 21%), talle järgnes Samsung Electronics 27 miljardiga (kasv aastaga 1%) ning kolmandal kohal oli Toshiba 12 miljardi dollariga (käive vähenes -5% võrreldes aastatagusega). Turuosad jagunesid järgnevalt: Intel 16,5%, Samsung 8,9%, Toshiba 3,4% ning Qualcomm 3,3%.

Novembris teatas Qualcomm analüütikute ootusi ületanud neljanda kvartali tulemustest, mis saavutati tänu nutitelefonides ja tahvelarvutites kasutatavate kiipide nõudluse kasvule. Ettevõtte puhaskasum kasvas septembris lõppenud neljandas kvartalis 20% võrreldes aastatagusega ehk 1,27 miljardi dollari peale (0,73 senti aktsia kohta). Käive kasvas kvartalis 18% ehk 4,87 miljardi dollarini. Analüütikud ootasid kasumiks 0,82 aktsia kohta ning käibeks 4,7 miljardit dollarit. Kvartalis tagastati aktsionäridele 1,27 miljardit dollarit, seehulgas 426 miljonit dollarit läbi dividendide (0,25 dollarit aktsia kohta) ning 841 miljonit dollarit läbi aktsiate tagasiostmise. Alates 2003. aastast, kui dividende on makstud, on neid aasta-aastalt suurendatud. Hetkel on aktsia dividendimäär 1,6%.

Kiibitootja vaba rahavoog kasvas lõppenud majandusaastal 8% ehk 5,2 miljardi dollarini tänu käibe 19 protsendilisele kasvule võrreldes aastatagusega (ehk 19,1 miljardi peale). Raha ja raha ekvivalente oli ettevõttel majandusaasta lõpus 26,8 miljardit dollarit ning ettevõtte neto rahapositsioon on positiivne (ehk raha on rohkem kui võlakohustusi).

Kui teiste kiibitootjate puhul on probleemiks vähene nõudlus, siis Qualcommil on probleeme nõudlusele vastava pakkumise tagamine. Tulenevalt nutitelefonide müügi kiirest kasvust saavutati majandusaasta kokkuvõttes nii rekordiline käive ja kasum kui ka tarniti rekordarv kiipe. Oodatust paremate neljanda kvartali tulemuste järgselt kasvas Qualcommi (106 miljardit dollarit) turuväärtus esmakordselt Intelist (96 miljardit dollarit) suuremaks. Bilansis olevad raha ja raha ekvivalendid moodustavad Qualcommi turuväärtusest umbes veerandi, mis võimaldavad nii aktsionäridele raha tagastada kui ka osta ettevõtteid.

Praeguse ehk esimese kvartali käibeks prognoosib Qualcomm 5,6-6,1 miljardit dollarit (kasv aastatagusega 25%) ning 2013. aasta majandusaasta käibeks 23-24 miljardit dollarit (kasv aastatagusega 23%). Kiipe loodetakse esimeses kvartalis tarnida 168-178 miljonit (kasv aastatagusega 11%).  Majandusaasta Non-GAAP ärikasumiks oodatakse 8,1-8,6 miljardit dollarit (kasv aastatagusega 18%) ning non-GAAP diluted EPSiks 4,12-4,32 dollarit (kasv aastatagusega 14%).

Läbi aegade on Qualcomm aktiivselt tegelenud teiste ettevõtete ostmisega ning lähiaja kolmeks suurimaks omandamiseks oli 2010. aastal Atheros Communications, 2011. aastal HalolPT ning Summit Microelectronics.

Turu-uuringute ettevõte Garner prognoosib 2012. aastal pooljuhtide müügiks üle 308 miljardi dollari, millest nutitelefonid moodustavad 19% ning tahvelarvutid 3%. Gartner prognoosib sellel aastal 821 miljoni nutitelefoni ja tahvelarvuti müüki ning miljardi piir ületatakse ootuste kohaselt 2013. aastal.

Analüütikute konsensusest (kokku 49 analüütikut) soovitab Qualcommi aktsiat 86% osta, 10% hoida ning 4% müüa. Konsensuse 12-kuu hinnasiht on 73,35 dollarit, mis annab hetkel tõusupotentsiaaliks 17%.

Qualcommi aktsia on alates aasta algusest tõusnud umbes 13%. Aktsia ühe aasta graafik:


Allikas: BigCharts

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon