Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

18.07.2013 08:00

Käesolev aasta on börsidel siiani kujunenud kahtlemata põnevaks. Üheks võtmemängijaks on olnud Föderaalreserv, ent nüüd kui üha tõenäolisemaks hinnatakse keskpanga bilansi kasvu aeglustumist ning ühel hetkel ka vähenemist, võiks praeguste aktsiahindade õigustamisel koorem langeda rohkem ettevõtete õlgadele. Sestap võib alanud tulemuste hooaeg kujuneda varasemast kriitilisemaks.

Vaatamata USA aktsiaturgude tugevale sooritusele, seisame täna silmitsi oluliselt nõrgema majanduskeskkonnaga seda nii Ühendriikides kui ka mujal maailmas võrreldes sellega, mida aasta tagasi loodeti näha. Ilmestab seda olukorda hästi S&P 500 ettevõtete poolt antud negatiivsete kasumihoiatuste osakaal. Viimane moodustas juuni lõpus Factseti andmetel kõikidest prognoosidest rekordilised 81% (esimese kvartali näitajaks kujunes 77%), seejuures on nad andmeid koguma hakanud alates 2006.a.

Ettevõtete juhtkonnad on sellega üsna tegusalt aidanud ka analüütikutel oma ootusi allapoole korrigeerida. Kui eelmise aasta sügisel oodati 2013.a teise kvartali S&P 500 ettevõtete aktsiakasumi aastapõhiseks kasvuks ligi 10%, siis täna prognoositakse 1-3% kasvu (esimeses kvartalis oli see Factseti kohaselt 3,5%), mis võimaldab firmadel suurema tõenäosuse juures „meeldivalt üllatada“. S&P 500 firmade müügitulu peaks suurenema oodatavalt ühe protsendi jagu.

Tänu rekordilistele rahavarudele on müügitulu kasvu aeglustumisel üheks investorite ligimeelitamise viisiks kujunenud kapitali tagastamine läbi dividendide kasvatamise ja aktsiate tagasiostude. Viimane aga aitab suurendada aktsia kohta teenitavat kasumit, isegi kui perioodi puhaskasum peaks püsima samal tasemel. Selles valguses on huvitav teada, et Factseti väitel olid S&P 500 ettevõtted märtsile eelnenud 12 kuu jooksul ostnud tagasi ja tühistanud 3,1% oma aktsiatest.

Ehkki turuosaliste ja meedia tähelepanu on tihti suunatud ettevõtete kasumiaruande viimasele reale, on puhaskasum teadupärast erinevatel põhjustel tihti mõjutatav, olgu selleks soodsamad maksumärad, madalamad amortisatsioonikulud jne. Sestap võiks tulemuste hooaja raames investorit jätkuvalt huvitada ka see, milliseks kujuneb müügitulu ootuste suhtes ja kuidas on käive muutunud eelneva aasta sama perioodi arvesse võttes, et mõista paremini lõppnõudluse tugevust või nõrkust.

Juhtkonna kommentaarid järgmise kvartali ja kogu majandusaasta osas mängivad üldjuhul kõige kriitilisemat rolli aktsia reaktsiooni puhul. Ühtlasi aitavad need kokku panna üldpilti erinevate sektorite ja kogu majanduse nõudlusest lähitulevikus. Sama võib põhimõtteliselt välja lugeda ka kapitaliinvesteeringute plaanidest, sest kui müük ei edene ja varud kasvavad, siis madalamad kapitalikulutused kinnitavad nõrka tarbimist.

Valik majandustulemuste avaldajatest sellel nädalal:




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon