Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

15.10.2013 10:10

Dreamstime

Aktsiaturul otsuste tegemine nõuab hetkel päris mitmete tegurite kaalumist. Esiplaanile trügivad Föderaalreserv ja Ühendriikide Kongress, kellest esimene võitleb tarbijate ja ettevõtete kindlustunde eest, teine aga töötab paraku samaaegselt seda lõhkudes. Siia sekka mahub mõneks ajaks jälle ka ettevõtete enda hääl, kes järgnevatel nädalatel oma lõppenud kvartali majandustulemusi ette kannavad.

Numbritele läheme vastu taaskord madalamate ootustega võrreldes sellega, mis need olid aasta alguses või kõigest mõni kuu tagasi. Kui jaanuaris prognoosis konsensus Factseti andmetel S&P 500 indeksi ettevõtete koondaktsiakasumi aastapõhiseks kasvuks kolmandas kvartalis ligi 10%, juuni lõpus 6,5%, siis täna ollakse rahul kui see oleks 3,0%, mis on üsna ligilähedane möödunud paari kvartali aktsiakasumi kasvutempole.

Analüütikute S&P 500 ettevõtete kvartaalsete aktsikasumite ootuste muutumine aja möödudes

Allikas: Thomson Reuters

Kõige negatiivsema panuse peaks andma energiasektor, kus Exxon Mobili kahaneva kasumi tõttu väheneb kogu sektori EPS aasta põhjal -2,2%. Negatiivseks jääb muutus veel vaid tervishoius, ülejäänud sektorites oodatakse eelmise aasta kolmanda kvartali põhjal kasumi kasvu eesotsas finantssektoriga (konkreetsemalt tänu Bank of America ja Morgan Stanley suhteliselt nõrkadele baasnäitajatele), kelle kokkuliidetud EPS kasvab eeldatavalt 9,1%. Viimast arvestamata kujuneks ülejäänud S&P 500 firmade aktsiakasumi aastapõhiseks muutuseks Factseti andmetel 1,7%.

Kasumikasvu üheks võtmeallikaks on müügitulu, mille puhul pole muutused aga väga drastilised ning jäävad kooskõlla maailmamajanduse trendidega, kui analüütikute arvates peaks S&P 500 firmade kolmanda neljandiku käive aastataguse perioodiga võrreldes paranema 2,6% võrra.

Selle nädala staare võiks leida nii finantssektorist, kus oma tulemused avaldavad Bank of America, Goldman Sachs ning Citigroup, siis veel tehnoloogiasektorist, kus toodete ja teenuste müügiedust annavad ülevaate muuhulgas Intel, IBM, Google ning mainimist vääriksid ka mitmed suuremad esmatarbekaupade tootjad nagu näiteks Johnson & Johnson ja Coca-Cola.

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon