Miskit käärib õlleturul - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Miskit käärib õlleturul

Erko Rebane

01.07.2014 08:56

Shutterstock

Globaalne õlleturg on viimase kümne aasta jooksul näinud palju ülevõtmisi ja ühinemisi. Kui 2003.a oli tööstus suhteliselt killustatud, st tegutses palju väikese turuosaga firmasid eesotsas Anheuser-Buschiga, kellele toona kuulus suurim tükk globaalsest turust (8,5%), siis kasvu säilitamise, kulude kokkuhoiu ja tõhusama pakkumisahela saavutamise nimel on viimane juhtinud konsolideerumisprotsessi, mis tänaseks andud firmale uue nime (Anheuser-Busch InBev) ja ligi 21% turuosa. Juba mõnda aega sahistatakse, et sündimas võib olla järgmine suurtehing.

Globaalse õlleturu jaotumine (Allikas Goldman Sachs)

Märtsis kirjutas Bloomberg, et  prognoositav kasvu aeglustumine võib juhtida AB InBevi teiseks suurima pruulija SABMilleri ukse taha, kes on ise möödunud kümne aasta jooksul ostnud ligi 50 ettevõtet ära, sealhulgas Foster’s Groupi 2011.a 13 miljardi dollari eest. Kahe ettevõtte liitumisel tekiks megafirma, mis võtaks enda alla ligi poole maailma õlleturu kasumist.

Mõneks hetkeks kadus teema radarilt, juunis aga puhus selle uuesti lõkkele Financial Times, kelle väitel panevat pangad kokku 60 miljardi dollari suurust sündikaatlaenu, et finantseerida rahalist osa Euroopa ettevõtte ostus ning üheks kandidaadiks pakuti SABMillerit.

Kuigi potentsiaalsest tehingust räägitakse vaid kuulujuttude tasandil, hindavad turg ja analüütikud viimasel ajal selle tõenäosust suuremana. Võimalike kasusaajate ring ei puudutaks vaid neid kahte ettevõtet, vaid kõrgemat strateegilist väärtust omistatakse nüüd ka maailma seitsmendaks suurimale õlle pruulijale nimega Molson Coors Brewing, sest viimasele kuulub 42% osalus 2007.a SABMilleriga loodud ühisettevõttes Miller Coors.

AB InBev ja SABMiller tegutsevad suuresti erinevatel turgudel aga üks potentsiaalne probleem kerkiks konkurentsiametiga Ühendriikides, kus AB InBev valitseb hetkel ligi 50% turuosaga. Kuna MillerCoors on teisel kohal 25%ga, kasvaks AB InBevi turuosa ülevõtmise korral hüppeliselt. Sestap eeldatakse, et AB InBevi ja SABMilleri ühinemisel tuleb loovutada osaliselt või täielikult osalus Miller Coorsis, mille ostmisest oleks huvitatud Molson Coors.

Analüüsimajade arvamust Molson Coorsist on ühest küljest aidanud tõsta senine äritegevuslik sooritus, teisalt aga asetatakse kaarte rohkem ka mainitud tehingu toimumisele. Näiteks Bank of America Merrill Lynch tõstis juuni alguses aktsia soovituse „underperform“ pealt „osta“ peale ning hinnasihi 55 dollarilt 80 dollarile. Läinud neljapäeval kergitas ostusoovituse juures hinnasihti 76 dollarilt 87 dollarile Stifel Nicolausi analüütik, mida ühe põhjusena ajendas see, et nüüd hinnatakse tõenäosust 50%, et  AB Inbev ostab SABMilleri järgmise aastal jooksul (varasemalt 30%).

Läinud nädalal toimunud investorite päeval ei kommenteerinud Molson Coorsi finantsjuht potentsiaalset väljaostu USA äris, vihjates et kuigi investeerimisjärgulise võlakoorma säilitamine on neile oluline, siis pole see piiriks, millest ei võiks üle astuda. Kui Molson Coors peaks SABMillerilt 58% osaluse ära ostma, võib see summa jääda Morgan Stanley hinnangul 11 miljardi dollari lähedale. 75/25% ulatuses võla ja omakapitaliga finantseerides tõuseks Molson Coorsi netovõla ning järgmise 12 kuu kulumieelse ärikasumi suhe 2,2x pealt 4,6x peale, samuti kergitaks see aktsiakasumit täiendavalt 35%, mis 15x P/E kordajal teeks aktsia väärtuseks 87 dollarit.

Molson Coorsi aktsia hinnagraafik

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon