Mobiiliga avatav ukselukk kasvab kiiresti miljardiäriks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mobiiliga avatav ukselukk kasvab kiiresti miljardiäriks

Erko Rebane

19.09.2014 13:25

Shutterstock

Tänu lisanduvatele funktsioonidele leiame ennast nutitelefoniga aina sügavamast suhtest. Möödas on ajad, mil telefon täitis vaid suhtlusvahendi rolli. Nüüdseks on sellest saanud meelelahutaja, navigatsiooniseade ja kaamera ning lähitulevikus maksevahend ja digitaalne võti.

Kui mobiilne makse oli iPhone 6 mudeli lansseerimisel tähelepanu keskpunktis, siis praktiliselt möödaminnes mainiti veel ühte väga põnevat võimalust, millel on potentsiaali areneda märkimisväärseks tulevikutrendiks. Nimelt on Apple huvitatud sellest, et telefon ja käekell hakkaksid asendama traditsioonilist võtit.

Ettevõtetel on digitaalsete lukkudega seoses juba tõsised plaanid. Näiteks maailma üks suurimaid hotellikettide omanikke Starwood Hotels and Resorts Worldwide ühendab jõud Apple’ga, et oma rakenduse kaudu anda külalistele võimalus pääseda uksest sisse käekella viibates ning aasta algusest on nad pilootprojektina katsetanud tubade avamist ka nutitelefonide abil. Nutilahenduste eesmärgiks on tõsta külastajate kogemust, sest uue standardi korral puuduks tulevikus vajadus minna vastuvõtulauda võtme järele ega pea muretsema ka sellepärast, kui uksevõti kogemata tuppa ununeb või ära kaob.

Tärkava turu üks peamiseid kasusaajaid võib olla maailma suurim lukkude valmistaja Assa Abloy, kes räägib juba läbi võimalikke partnerluslepinguid tuntumate tehnoloogiaettevõtetega. 133.a pikkuse ajalooga Assa Abloy on selle pika perioodi jooksul näinud tööstuses tormilist muutust, eriti viimase 20.a jooksul. Kui 1994.a teenis ettevõte kogu oma müügitulu vaid mehaaniliste lukkude pealt, siis 2000.a oli vastav osakaal vähenenud 66%ni ning mullu 33%ni. Tõusva trendina on uute ärisegmentidena juurde tekkinud turvauksed, automaatsed lahendused ning elektromehaanilised lukud.

Allikas: Assa Abloy

Nutitelefonide tootjad investeerivad juba täna tehnoloogiasse, mille abil saaks erinevaid majapidamisseadmeid juhtida (Apple’i loodud HomeKit, SmartThingsi ülevõtt Samsungi poolt, Nesti ülevõtt Google’i poolt). Sealhulgas näeb Assa Abloy suurt tulevikku ka nutitelefoniga kontrollitavatel lukuseadmetel, mille turg eramute puhul ulatus mullu $261 miljonini, kuid peaks järgmise viie aastaga kasvama 3,6 miljardi dollarini ehk 12 korda (Assa Abloy 2013.a 48,5mld SEK suurusest müügitulust moodustas digitaalsete lukkude osakaal ligikaudu üks miljard Rootsi krooni ehk 140 miljonit dollarit).

Morgan Stanley hinnangul on antud valdkond veel lapsekingades, kuid omab potentsiaali pakkuda Assa Abloyle tulevikus märkimisväärset võimalust aidata firmal paremini realiseerida eesmärki saavutada aastas 5% orgaanilist kasumikasvu.

Allikas: Assa Abloy

Allikas: Assa Abloy, Bloomberg

Kiire kasv ja kvaliteetne toode on taganud Assa Abloy aktsiale sektori keskmisest kõrgema preemia, millele otsitakse edaspidi õigustust tõenäoliselt rohkem orgaanilise kui sisseostetud kasvu võimaluses, kuna aktsiaturgude üldine tõus muudab suuremad omandamised järjest kulukamaks. Orgaanilise kasvu allikaks on innovatsioon ning konkreetsemalt just elektromehaanilistes lukkudes, kus läbipääsuks rakendatakse rida uusi tehnoloogilisi lahendusi alates nutikaartidest kuni telefonide ja käekelladeni välja.

Assa Abloy sõnul on telefoni tehnoloogia ja luku sidumine keeruline, mis loob suhteliselt kõrge sisenemisbarjääri. Turuliidrina on neil lisaks ette näidata erinevate kohalike standardite ja turvanõuetega kooskõlas süsteeme ning telefonitootjatega partnerluslepete võimalusi uurides üritab ettevõte ennast veelgi paremasse positsiooni seada, kui  antud turg peaks eksponentsiaalselt plahvatama.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon