Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega II

Erko Rebane

21.10.2014 09:54

Shutterstock

Lõppenud nädal andis investoritele palju seedimisainet. Pidurduv maailmamajanduse kasv, küsimused keskpankade poliitika teemal ning tagatipuks vajavad tähelepanu ka ettevõtted, kes oma kvartaalseid majandusnäitajaid kokku löövad. Ehkki kolmanda kvartali tulemuste hooaeg on Ühendriikides alles algusfaasis, kipuvad erisugused  signaalid sealgi pigem pilti hägusemaks muutma ning analüütikute edaspidiseid ootusi allapoole tooma.

17. oktoobri seisuga oli 16% S&P 500 ettevõtetest oma lõppenud kvartali numbrid lauale pannud, näidates Factseti andmetel keskmiselt 5,1% kasumikasvu eelmise aasta sama perioodi baasil. Positiivses valguses on silma paistnud USA viis suurimat panka, sealhulgas Morgan Stanley, kes reedel teatas, et kolmanda kvartali käive paranes aastaga 12% 8,9 miljardi dollarini ja selle pealt teeniti aktsia kohta 0,65 dollarit kohandatud kasumit (oodati vastavalt 8,18 miljardit ja 0,53 dollarit). Kokkuvõttes on finantssektor aidanud kompenseerida nõrkust energiasektoris ja lüüa marginaalselt analüütikute S&P 500 aktsiakasumi 4,6% kasvuootust septembri lõpus.

Suurimad positiivsed ja negatiivsed üllatajad on ka müügitulu tasandil finants- ja energiasektor, kuid sedapuhku on energiatööstuse tagasihoidlikumad tulemused avaldanud suuremat mõju ning toonud kogu S&P 500 ettevõtete kolmanda kvartali jooksva käibekasvu 3,6% peale võrreldes mullusega. Seda on pisut vähem kui analüütikud ootasid septembri lõpus (+3,8%).

Investorid otsivad juba aastaid tulemustest ja juhtkonna kommentaaridest märke, mis kuulutaks ühise ja selge sõnumina kriisijärgse majanduse iseseisvat taastumisvõimet ning lubaks keskpangal erakorralistest meetmetest lahti ütelda. Kuigi teine kvartal mingil määral seda lootust süstis, ei saa öelda, et kindlustunne võiks kolmanda kvartali numbrite põhjal edasi suureneda. Esiteks muudab maitse suus mõruks teadmine, et kolmanda kvartali aktsiakasumi kasvu ootust on kärbitud loetud kuude jooksul poole võrra, teisest küljest näitavad seni avalikustatud ettevõtete neljanda kvartali prognoosid, et analüütikutel tuleb hakata taas ootusi langetama.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon