Kuidas aktsiate tagasiostudest kasu lõigata - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas aktsiate tagasiostudest kasu lõigata

Erko Rebane

12.02.2015 13:52

Shutterstock

Mitmel pool maailmas on investorid nõus valitsustele raha laenamise eest peale maksma ning negatiivseks on muutunud võlakirjade tulusused ka juba esimestel ettevõtetel. Kuigi viimaste puhul võiks kapital ideaalis liikuda läbi investeeringute uuesti majandusse, on kasvava trendina hakatud odavat raha kasutama aktsiate tagasiostudeks, toetades sellega aktsia hinda.

Dividendide kõrval on aktsiate tagasiostud teine oluline viis, kuidas ettevõtted saavad oma investoritele kapitali tagastada. Näiteks 2014.a kolmanda kvartali seisuga ostis 75% S&P 500 indeksisse kuuluvatest firmadest oma aktsiaid tagasi ning oli seda Factseti andmetel teinud 12 kuu jooksul kokku 567,2 miljardi dollari ulatuses.  Aastaga märkis see 26,9% kasvu.

Allikas: Yardeni Research

Tänu mahukatele aktsiate tagasiostude programmidele luuakse turul esiteks täiendav nõudlus, mis aitab aktsiahinnale tuge pakkuda. Teisalt tähendab käibel olevate aktsiate vähendamine seda, et kui firma oma majandusaruandes puhaskasumit aktsia kohta arvutab, saab väiksema nimetaja tõttu kunstlikult aktsiakasumit tõsta. See muudab omakorda P/E suhtarvu madalamaks ja aktsia hinnataseme atraktiivsemaks.

Kuigi tagasiostud peaksid viitama tugevale ja kasumlikule firmale ehk potentsiaalselt ka heale investeeringule, ütlevad oponendid, et tegemist on finantsmanipulatsiooniga, mida kasutatakse aktsionäride ootuste lühiajaliseks rahuldamiseks. Selle asemel peaksid ettevõtted raha investeerima pikaajalisse strateegilisse kasvu.

Tagasiostude põhjal üksikaktsiate välja sõelumiseks tuleb sestap paratamatult vaadata sügavamalt ka finantsidesse, kuna programmi mahu suurus ei garanteeri investeerimisedu. Õhku jääb äritegevuse risk, mida tagasiostud ei pruugi täies ulatuses kompenseerida. Teisalt peaks välja selgitama,  kui palju aktsionärid tegelikult tagasiostudest võidavad, sest tihti premeerivad firmad oma töötajaid uute aktsiatega ja nende emiteerimine vähendab kokkuvõttes aktsiate tagasiostude netoefekti.

Kuigi üksikaktsiale keskendudes on tootluse potentsiaal suurem, kipuvad ka riskid olema kõrgemad, kui suurema portsu ettevõtete vahel kapitali hajutades. Riskide hajutamise nimel on üksiku firma ostmise asemel võimalik ühe tehinguga soetada korraga kümneid ettevõtteid tänu börsil kaubeldavatele fondidele (Exchange-Traded Fund ehk ETF), mille osaku ost ja müük käib nagu tavalise aktsiaga.

Aktsiate tagasiostudele keskenduvaid ETF-e on viimastel aastatel turule tulnud mitmeid, neist kõige pikema ajaloo ja kõrgeima likviidsusega paistab silma PowerShares Buyback Achievers Portfolio (sümboliga PKW), mis järgib NASDAQ US BuyBack Achievers indeksit. Viimane koosneb Ühendriikide väärtpaberitest, mida emiteerinud ettevõte on 12 kuu jooksul vähendanud oma käibel olevate aktsiate mahtu vähemalt 5%.  Nii alusindeksi kui ka ETFi kuuluvate firmade nimekiri vaadatakse üle üks korda aastas jaanuaris.

2015.a 10. veebruari seisuga kuulus PowerShares BuyBack Achievers fondi 214 väärtpaberit, jagunedes portfellis järgmiselt:

Kui võrrelda PKWd laiapõhjalise Standard & Poor’s 500 indeksaktsiaga (SPY), on näha, et viimase viie aasta jooksul on aktsiate tagasiostudele keskendunud ETF suutnud lüüa laiapõhjalist indeksit 148% kapitalitootlusega (SPY 109,5%), seda just alates 2012.a, mil aktsiate tagasiostudele kulutatavad summad jõulisemalt kasvama hakkasid.

Muidugi tuleb arvestada sellega, et PKW 0,68% haldustasu aastas on oluliselt kõrgem võrreldes SPY 0,11%ga, mis võimaldab SPY fondil maksta ka kõrgemat dividendi (viimase 12 kuu baasil on SPY dividendimäär 1,87% vs 1,03% PKW puhul). Aga isegi madalamat dividendimäära arvesse võttes näitab PKW 5a lõikes suuremat tootlust (156% vs 125%).

Allikas: Bloomberg

Börsil kaubeldavate fondide kohta on võimalik rohkem teada saada LHV seminaridel 31. märtsil Tallinnas ja 2. aprillil Tartus. Koolituse raames näidatakse, mida ETF endast täpsemalt kujutab, miks on see toode maailmas populaarsust kogunud, millised on selle võimalused ja riskid. Seminar on tasuta, kuid piiratud kohtade tõttu tuleb end eelnevalt registreerida, kasutades vastavaid linke.

31.03 kell 17.30 LHV Tallinna kontoris (Tartu mnt 2) „Võimaluste avardamine börsil kaubeldavate fondidega“

02.04 kell 17.30 LHV Tartu kontoris (Kaluri 2, V korrus) „Võimaluste avardamine börsil kaubeldavate fondidega“

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon