Päeva graafik: Keskpanga liigne optimism - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Päeva graafik: Keskpanga liigne optimism

Erko Rebane

19.02.2015 13:15

Shutterstock

Erinevad teaduslikud uuringud järeldavad üha suurema veendumuse juures, et evolutsioon on optimistliku hoiaku inimajju sisse kodeerinud. See muudab meid lootusrikkaks ning aitab elus järjest kõrgemate sihtideni juhtida. Samas võib olukorra väär hindamine ka kurjalt kätte maksta.

Hiljutises analüüsis järeldas Föderaalresevi üks regionaalsetest harudest (Federal Reserve Bank of San Francisco), et ka USA rahapoliitikat koordineeriv komitee on alatasa hinnanud majanduse väljavaadet tegelikust palju optimistlikumaks. Komitee väljastab alates 2007.a neli korda aastas SKP prognoosi ning nagu järgnevatelt joonistelt võib näha, on viiel juhul kuuest osutunud tegelik majanduslik seis kesisemaks võrreldes päris esimese prognoosiga.

Lähme ajas tagasi kaheksa aastat. 2007.a sügisel arvas FED, et järgneval aastal kasvab USA SKP ca 2% ning kuigi kinnisvaraturu jahtumise tõttu kärbiti prognoosi 2008.a sügiseks nullilähedaseks, ei osatud ka kõige halvemas unenäos arvata, et tegelikult langeb SKP -2,8%, mis märkis sisemajanduse kogutoodangu suurimat kukkumist alates 1946.a. 2009.a kasvuks oodati 2008.a keskpaigas ligi 2%, kui tegelikult oli see lõpuks -0,2%. Vaid 2010.a prognoos kujunes üsna ligilähedaseks tegelikule tulemusele.

Allikas: FED

2011-2014.a on Ühendriikide majandus kasvanud 2-3%. Seda on märksa vähem, kui eeldasid Föderaalreservi esialgsed prognoosid, mis hindasid tõenäoliseks 3,5-4% kasvu.

Allikas: FED

San Francisco FED loetleb oma analüüsis kolm peamist põhjust, miks USA keskpanga prognoosid on osutunud liiga optimistlikuks mitte ainult majanduskasvu, vaid ka töötuse määra ja inflatsiooni osas.

Esiteks ignoreeriti või alahinnati kriisi eel kinnisvarasektoris tekkinud tasakaalutusi, eeskätt liialt agressiivse laenutegevuse ning jätkusuutmatu hinnatõusu näol. Teiseks ülehinnati rahapoliitika efektiivsust kriisijärgses keskkonnas, kus laenuvõtjad eelistasid uue finantseeringu taotlemise asemel võlakoormat vähendada.   Kolmandaks võib seda selgitada ka loomulik kalduvus eeldada trendide jätkumist, mis muudab prognoosid tegelikult tagasivaatavaks.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon