Küberturvalisuse ettevõtted investorite radaril - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Küberturvalisuse ettevõtted investorite radaril

Vallo Lees

25.03.2015 09:27

Shutterstock

IT tehnoloogia on juba praegu mängimas suurt rolli igapäevaelus, muutes ühelt poolt paljud toimingud mugavalt ja kiiresti teostatavaks, kuid samas avab meid uutele ohtudele. Üha kasvavate elektrooniliste teenuste osakaaluga suureneb ka talletatav info maht ning tihtipeale sisalduvad sealhulgas tundlikud isikuandmed. Seetõttu pööratakse suuremat tähelepanu küberturvalisusele.

Reutersi andmetel on käesoleval aastal börsile oodata 3 küberkaitsega tegelevat ettevõtet: Rapid7, LogRythm ja Mimecast. Vähemalt hetkel tundub omaniku perspektiivist vaadatuna börsile tulemiseks ajastus hea olevat, kuna seoses mitme suurettevõtte nagu Sony, JPMorgan Chase ja Anthemi andmebaasidesse häkkimisega on infotehnoloogia turvalisuse probleem teravalt päevakorda kerkinud. FBR Capitali analüütiku Daniel Ivesi sõnul on küberturvalisuse sektori kasvupotentsiaal väga suur, küsimus on selles, kes on võitja ehk kes suudab pakkuda parimat lahendust. Alloleval graafikul on toodud ettevõtete IT juhtide kulutuste prioriteedid ja nagu näha, siis suurimat kasvu IT juhtide eelarvetes võib näha turvalisuse kategoorias.

Allikas: Morgan Stanley

Bostonis peakontorit omav Rapid7 müüb ettevõtetele tarkvara ja osutab teenuseid, mis aitavad jälgida ja tuvastada erinevaid turvariske. Ettevõttel on enam kui 3500 klienti, kelle hulka kuuluvad tuntud nimed nagu Amazon (AMZN), American Express (AXP) ja Bank of America (BAC). Samuti Bostonis asuv Mimecast tegeleb e-kirjade turvalisusega ning ettevõttel on ligikaudu 10 000 klienti. Colorado osariigis paiknev LogRythm valmistab tehnoloogiat, mis võimaldab ettevõtetel jälgida võrguliiklust.

Kuigi ettevõtted ise kommentaare ei andnud, siis lähedalseisvate allikate sõnul soovivad kõik ettevõtted müüa oma aktsiaid hinnaga, mis teeb iga ettevõtte omakapitali väärtuseks üle $1 miljardi. Antud ettevõtetesse on rahaliselt panustanud mitmed riskikapitali ettevõtted. Rapid7 investorite seas on näiteks Bain Capital ja Technology Crossover Ventures, väidetavalt on IPO eestvedajateks JPMorgan ja Morgan Stanley. LogRythmi investorite nimekirjast leiab Access Venture Partnersi, Adam Street Partnersi, Grotech Venturesi ja Riverwood Capitali. LogRythmi peaks börsile tooma JPMorgan Chase ja Morgan Stanley aasta teises pooles. Mimecasti omanike seas on Insight Venture Partners, Dawn Capital ja Index Ventures ning ettevõte on konsulteerinud mitmete pankadega avaliku emissiooni teemal, kuid kindlaid partnereid veel valitud pole.

Turu-uuringute ettevõtte Gartner hinnangul on globaalsed kulutused IT turvalisusele kasvamas käesoleval aastal 8% ulatudes $77 miljardini. Selle taustal on mitmete börsil kaubeldavate küberturvalisuse ettevõtete aktsiahinnad näidanud korralikku tootlust. FireEye aktsia (FEYE) on käesoleval aastal juba rallinud 38%, Qualys (QLYS) on kerkinud 24% ning Palo Alto Networks (PANW) on 19% plussis. IT turvalisuse sektorile on võimalik panustada ka läbi PureFunds ISE Cyber Security ETFi (HACK), mis on käesoleval aastal näidanud tootlust +9%.

Allikas: StockCharts.com

Selliste, potentsiaalselt kiire kasvuga ettevõtete aktsiad on aga väga volatiilne investeering. Möödunud aastal langes FireEye aktsiate väärtus kolme kuuga 70%, kui ettevõtte tegevjuht ning teised insaiderid müüsid oma aktsiaid pärast aktsia hinna neljakordistumist. 2013. aastal oli FireEye kahjum $121 mln ning 2014. aastal $444 miljonit. Analüütikud ootavad esimest plussmärgiga kasumiaruande viimast rida näha 2018. aastal, kuigi müügitulud peaksid kiiresti tõusma.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon