Miks investorid kardavad Humanat? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Miks investorid kardavad Humanat?

Erko Rebane

29.07.2015 13:24

Shutterstock

USA ravikindlustuse maastikul on viimaste nädalate jooksul leidnud aset mitu suuremat ülevõtmist, kui teiste seas teatas Aetna, et kavatseb 37 miljardi dollari eest osta Humana. Aktsia kohta tähendas see tol hetkel 230 dollarit, mis on jätnud külmaks turuosalised, kes jätkuvalt kauplevad Humana aktsiat 184 dollari peal. Miks on see nii?

Uudised Humana müügist hakkasid ringlema mai lõpus, lennutades aktsia päeva pealt 178 dollarilt 215 dollarile. Ehkki veidi vajas kosilane aega, et kuulujuttu kinnitada, teatas Aetna lõpuks 6. juulil, et soovib Humana tõepoolest  37 miljardi dollari eest ära osta, makstes aktsia kohta ligikaudu 230 dollarit.

Juhul kui sellises olukorras erineb aktsia turuhind pakutavast hinnast, kipub aktsia erinevuse üsna kiiresti korrigeerima, kuid Humana puhul on pärast avalikuks tulnud infot väärtpaber hoopis allapoole liikunud ning tänaseks vahet võrreldes ostuhinnaga 46 dollarile suurendanud.

Tingitud on see mitmetest erinevatest asjaoludest. Humana aktsiate eest ei kavatse Aetna maksta ainult sularahaga, vaid kombineerib seda oma aktsiatega. Täpsemalt lubab Aetna tasuda Humana aktsionäridele aktsia kohta 125 dollarit ning 0,8375 Aetna lihtaktsiat, mistõttu sõltub tehingu lõplik hind osaliselt Aetna aktsia liikumisest. Viimane on alates ülevõtmist puudutanud info avaldamisest tulnud 125,0 dollarilt 112,3 dollarile, langetades seega pakkumise Humana aktsia kohta 219 dollarile (kui Aetna aktsia liiguks ülespoole, kerkiks ka Humana ülevõtmishind).

Lahtise hinna kõrval on aga põletavam küsimus, kas tehing läheb üldse läbi? Humana ülevõtmne on küll mõlema firma nõukogu poolt heaks kiidetud, kuid vajab täiendavalt regulatiivorgani nõusolekut, millest johtuvalt usutakse tehingu lõpule viimist alles 2016.a teises pooles.

Lisaks Aetna ning Humana uudisele avalikustas Anthem 24. juulil plaani võtta 54,2 miljardi dollari eest üle Cigna ning enne seda oli 2. juulil Centene omakorda öelnud, et võtab 6,8 miljardi dollari eest üle Health Neti, mis tähendab, et kui konkurentsiamet peaks kõik kolm tehingut heaks kiitma, domineeriksid USA ravikindlustuse turgu seitsme ettevõtte asemel neli suurfirmat eesotsas UnitedHealthiga. Esimese kolme kindlustusplaanide alla kuuluks kokku pea 132 miljonit ameeriklast ehk üle 40% riigi populatsioonist.

President Barack Obama tervishoiureformid on aidanud kindlustuse turgu suuremaks paisutada, kuid samas on tekkinud surve hindadele, mille seedimiseks peavad kindlustajad kulude juhtimist tõhustama ning ühinemised ja ülevõtmised annavad selleks võimaluse.

Ühest küljest võivad ühinemised olla klientidele heaks uudiseks, sest suurem turu kontsentratsioon annab kindlustajale parema positsiooni võidelda haiglate ja teiste teenusepakkujate käest välja madalamaid hindasid, mida võidakse potentsiaalselt oma klientidele edasi kanda.

Samas on konkurentsiametil põhjust tehingud siiski terava luubi alla võtta, sest mida vähem on turul konkureerivaid kindlustajaid, seda väiksema tõenäosuse juures kaotatakse kliente juhul kui kulude kokkuhoiule vaatamata otsustatakse kasumi kasvatamise eesmärgil kindlustuspreemiat hoopis tõsta. Ajalugu annab põhjust viimase võimalikkust eeldada, mistõttu võib konkurentsiamet tehingut lubada alles siis, kui Aetna/Humana loobuvad osadest klientidest piirkondades, kus ühinemise tulemusel turuosa väga suureks läheks.

Ehkki Humana ülevõtmis- ja turuhinna vaheline erinevus on jätnud lauale raha, mida investorid võiksid justkui lihtsa vaevaga tasku pista,  ei saa seda siiski käsitleda garanteeritud tootlusena, sest  arvestades paralleelselt toimuvat teist suurtehingut, ei pruugi ravikindlustuse turul võimu koondumine väheste ettevõtete kätte olla konkurentsiameti jaoks meeltmööda. Investorid peaksid järgmiseks pooleteiseks aastaks oma raha kinni siduma üsna kõrge riski juures, kuna Humana otsustas hiljuti kärpida 2015.a aktsiakasumi ootust 8,50-8,9 dollari vahemiku pealt 7,75 dollarile, mille baasil kaupleb aktsia ligi 24x oodatavat kasumit. Nõnda kõrge preemia võrreldes näiteks Aetna 2015.a 15x oodatava P/E suhtega loob suure langusruumi juhul,  kui tehingut ei toimu.

Humana aktsia hind

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon