Börsipaanika keskmes - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Börsipaanika keskmes

Erko Rebane

24.08.2015 00:22

Shutterstock

Läinud nädal lõppes globaalsetel aktsiaturgudel tundega, nagu poleks homset. Kuigi hoiatavad märgid on olnud õhus juba mõnda aega, mõjuvad nõnda tugevad langused alati valusamalt isegi siis kui sisimas ollakse nendeks valmis. Aeg-ajalt on aga selliseid raputusi vaja, et luua uusi võimalusi, kuid  küsimus on selles, kui madalale võivad hinnad veel liikuda?

Kui vaadata näkku S&P 500 eelmise nädala verevalamisele, mil indeks kukkus reedel 3,2% ehk enim alates 2011.a novembrist ning jättis investoreid terve nädala lõikes -5,8%ga haavu lakkuma, on raske üritada veenda kedagi, et globaalse majanduse tervisega on kõik korras. Kuid selle aasta erinevaid sündmusi ning konjunktuuri arvesse võttes pole investoritel seda illusiooni olnudki.

Euroopa aktsiaturud on kevadest alates müügisurve all olnud (Saksamaa börs on tipuga võrreldes loovutanud pea 20%), Hiina börsil ulatub korrektsioon üle 30% ja kuigi Ühendriikides oli enne eelmist nädalat S&P 500 indeks liikunud aasta algusest alates kitsas koridoris külgsuunas, siis tegelikult on sügavamal pinna all aset leidnud oluliselt rohkem. Tõestust sellest andis väiksema suurusega ettevõtteid esindav Russell 2000 indeks, mis oli enne lõppenud nädala korrektsiooni jõudnud juuni tipust kaotada üle 6%. Lõpuks murdusid ka S&P 500 indeksit hoidnud suuremad ettevõtted.

CNNMoney koostatud USA investorite hirmu ja ahnuse indeks on jõudnud ekstreemse tasemeni

Allikas: CNNMoney

Kreeka valitsuse maksejõuetus, naftahinna langus, müügisurve arenevate turgude valuutades ja väärtpaberiturgudel, Hiina majanduskasvu aeglustumine ning FEDi soov alustada jooksval poolaastal intressimäära tõstmisega, on pakkunud kõneainet kogu aasta jooksul.

Kõik see muutus eelmisel nädalal ühtäkki liialt raskesti seeditavaks, tingides tugeva müügisurve, millele võis omaltpoolt kaasa aidata suvine madal likviidsus ning rekordkõrge võimendus. Kuigi maailma on võimalik näha nõnda kiirete languste taustal ainult mustades toonides ning järeldada, et kuus aastat kestnud pulliturul on nüüd pidu läbi, siis see eeldaks majandustsükli pöördumist ning majanduslanguse ohtu tähtsamates riikides – miski, millele on praegu raske kinnitust leida.

USA teise kvarali SKP kasvu ollakse valmis sel nädalal korrigeerima 2,3% pealt üle 3% ning ka ootused kolmanda osas on hakanud laekuva statistika baasil ülespoole liikuma (Atlanta FEDi mudel viitab viimaste andmete järgi Q3 SKP kvartaalseks annualiseeritud muutuse ootuseks 1,3%, mis on 0,6pp võrra parem võrreldes prognoosiga kõigest viis päeva varem). Eurotsooni puhul viitas reedel augustikuu PMI küsitlus, et erasektor on vaatamata Kreeka võlaprobleemidele kogemas viimase nelja aasta kiireimat majanduskasvu ja töökohtade loomet. Hiinas põhjustas ehmatust töötleva tööstuse aktiivsuse langus augustis kuue ja poole aasta madalaimale tasemele, kuid kasvava tähtsusega teenindussektor on märksa paremas seisus (aktiivsus paranes juulis järsult 11 kuu kõrgeimale tasemele) ja samuti on majanduse jaoks oluline kinnisvarasektor stabiliseerumas (aastases võrdluses aeglustus uute majade hinnalangus juulis kolmandat kuud järjest -4,9% pealt -3,7% peale).

Kokkuvõttes on see aluseks globaalsele ärikeskkonnale, mis aitas väljaspool energiasektorit kasvatada S&P 500 ettevõtete aktsiakasumeid teises kvartalis ligi 6% - mitte midagi suurepärast aga ka mitte midagi hirmutavat.  Paraku eeldavad kõrged valuatsioonid muretut kasvu aga seda praegune keskkond investoritele tagada ei saa ning siit tulenevalt on ka volatiilsus tänavu olnud aktsiaturgudel kõrge ning tõenäoliselt tuleb sellega leppida ka tulevikus.

Korrektsioon, mis ulatub USA ettevõtete puhul kohati juba 10-20%ni, on aidanud tuua valuatsioonid tagasi mugavamale tasemele ning avab portfellis sularaha osakaalu kasvatanud investorite jaoks võimalusi, mida on pikka aega oodatud.  Võib-olla turuosalised haistavad midagi, mis alles jooksutab globaalse majanduse karidele ning siis peaks müügisurve jätkuma (investorina ei tohiks seda kunagi alahinnata). Või osutub see emotsioonidepõhiseks ülereageeringuks, mille kasuks võiks rääkida seik, et rahapoliitika jääb lõdvaks mitmel pool maailmas veel mõnda aega ja see peaks aitama majandustsükli kasvuperioodi elus hoida.

Põhjade tabamine pole investorite kõige tugevam külg, aga selleks, et järgmisest rongist täielikult maha ei jääks, väärib kaalumist strateegia, kus positsioone ei võeta korraga vaid jaotatakse need turu langusfaasi peale väikeste sammudena ära (näiteks esimene ost -7% pealt, siis -10% jne). Keegi meist pole piisavalt tark, et öelda, kui suureks võiks näiteks praegune korrektsioon osutuda ning vaid üle 20% langusi oodates on risk ilma jääda vahepealsest tõusuperioodist, mis võib küündida aastateni. Seda, kui harvaesinevad on aktsiaturu üle 20% langused Ühendriikides, ilmestab fakt, et viimase 58 a jooksul on S&P 500 näinud tipust vähemalt 5% korrektsioone 48 korral, sellest 17 kujunesid üle 10% languseks ning kõigest 9st sai üle 20% kukkumine.

Arvestades seda, et eelmise nädala paanikat juhtis eelkõige hirm Hiina ja globaalse majanduse tervise pärast, on turuosaliste isu uuel nädalal suurim info järele, mis annaks värskeima ülevaate tegelikust seisust ning selleks on laual mitmeid olulisi numbreid.

Ühendriikides on fookuses juuli uute majade müük, augustikuu tarbijate kindlustunde indeks ja augustikuu teenindussektori aktiivsusindeks. Samuti jälgitakse huviga USA augustikuu inflatsiooni, mis ühtlasi on neljapäeval algava Jackson Hole’i konverentsi peateemaks. Kuigi tänavu FEDi president seal ei esine, leiab osalejate nimekirjast piisavalt palju keskpankureid, rahandusministreid, majandusteadlasi ja teisi turuosalisi üle maailma, kelle nägemused ja kommentaarid lähevad investoritele korda.

Euroopas otsitakse psühholoogilist tuge mitmete Euroopa Keskpanga tähtsamate liikmete kõnedest, samuti aitavad Saksamaa ettevõtete augustikuu kindlustunde indeksid, juulikuu jaemüük ja inflatsioon heita valgust eurotsooni suurima liikme majandusolukorrale.

Selle nädala tähtsamad majandusuudised ja sündmused:

Esmaspäev, 24. august

  • USA majade hinnaindeks (juuni)

Teisipäev, 25. august

  • Saksamaa teise kvartali lõplik SKP
  • Euroopa Keskpanga asepresident Vítor Constancio esineb kõnega
  • Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksid (august)
  • USA teenindussektori PMI (august)
  • USA uute majade müük (juuli)
  • USA tarbijate kindlustunde indeks (august)
  • USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (august)

Kolmapäev, 26. august

  • Euroopa Keskpanga nõukogu liige ja peaökonomist Peter Praet esineb kõnega
  • USA kestvuskaupade tellimused (juuli)

Neljapäev, 27. august

  • Saksamaa jaemüük (juuli)
  • Eurotsooni M3 rahapakkumine ja krediidistatistika (juuli)
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse ettevõtete kindlustunde indeks (august)
  • Euroopa Keskpanga nõukogu liige Benoît Cœuré esineb kõnega
  • USA teise kvartali revideeritud SKP
  • USA eelneva nädala esmased töötu abiraha taotlused
  • USA majade pooleliolevad müügitehingud (juuli)
  • USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse küsitlus (august)
  • 27-29. august Jackson Hole konverents

Reede, 28. august

  • Jaapani inflatsioon (juuli)
  • Hispaania inflatsioon (augusti esmane näit)
  • Saksamaa inflatsioon (augusti esmane näit)
  • Suurbritannia teise kvartali SKP
  • Itaalia tarbijate ja ettevõtete kindlustunde indeksid (august)
  • USA isiklikud kulutused ja sissetulekud (juuli)
  • USA inflatsioon PCE mõõdiku järgi (juuli)
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (augusti lõplik)

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon