Abu Dhabi erahaiglad õitsevad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Abu Dhabi erahaiglad õitsevad

Allan Gaidunko

16.10.2015 09:44

Shutterstock

Abu Dhabi erahaiglad on Araabia Ühendemiraatide arenevas tervishoiusektoris härjal sarvist haaramas. Pühendutakse valdkondadele, milles on nõudlus suur, kasvuvõimalusi mitmeid ning konkurents suurenemas.

 

Araabia Ühendemiraatide tervishoiusektorist ja trendidest

Araabia Ühendemiraatide, sh ka Abu Dhabi tervishoiusektori kaheks peamiseks kasvumootoriks on kasvav rahvastik ning eluviisist tulenevad tervisehäired, mis üldjuhul vajavad pikaajalist ravi. Sarnaselt Saudi Araabiale eelistatakse ajaefektiivsuse ning kvaliteedi tõttu riiklikele haiglatele erahaiglaid. Haiglavoodite, arstide ja spetsialiseeritud üksuste puudujäägi tõttu on ettevõtted investeeringuid suurendamas. Näiteks plaanib Abu Dhabi erahaiglate operaator Al Noor Hospitals järgneva 3 aasta jooksul haiglavoodite arvu 75% võrra suurendada.

Riigi tervishoiukulud inimese kohta kasvasid aastatel 2002-2013 ligi 5% aastas. 2013. aastal oli tervishoiukulu inimese kohta $1569, olles GCC riikide lõikes suuruselt teisel kohal pärast Katari ($2043). Huvitava võrdlusena võib esile tuua ka Eesti ($1072), maailma keskmise ($1048), USA ($9146), Saksamaa ($5007), Soome ($4449) ja Hiina ($367).

Enamik tervishoiukulude kasvust tuleb avalikust sektorist, moodustades 70% kogu tervishoiukuludest. Kuid see ei tähenda, et erasektor kasvus alla jääb. Nimelt teevad enamik haiglaid koostööd riiklike kindlustusettevõtetega, mistõttu arvestatakse haiglaprotseduuride ning raviga seotud kulud riiklike kulude alla. Näiteks on Abu Dhabis kolm kindlustusskeemi, millest kahte haldab täielikult 80%-lise valitsuse osalusega kindlustusettevõte.

 

Abu Dhabi erahaiglad näevad kasvuvõimalusi

Abu Dhabis on 41 haiglat, millest 28 on erahaiglad. Juhul kui turg jaotada patsientide arvu põhjal, domineerivad erahaiglad 61%-se osakaaluga. Segmenti juhivad 6 suurt mängijat, kes moodustavad patsientide arvu põhjal 80-90% erahaiglate turust. Kuigi 95% erahaiglate patsientidest on väliskodanikud, üritatakse võita turuosa ka kodanike seas. Peamine põhjus seisneb asjaolus, et Araabia Ühendemiraatide kodanikel on võimalus taotleda Thiqa (araabia k. ’usaldus’) kindlustusskeemi, mille raames Abu Dhabi valitsus kompenseerib kõik raviga seotud kulud ning annab võimaluse kasutada lisateenuseid (näiteks on igal Thiqa kasutajal õigus eraldi haiglapalatile). Kuigi Thiqa skeemi kasutab Abu Dhabis rahvastikust 15%, moodustab see väärtuselt 52% turust. Haiglate jaoks tähendab selline skeem võimalust teenida suuremat käivet ning kasumit.

Kui erahaiglate arenguvisiooni jälgida, on peamine fookus osakondadel, mille vastu on nõudlus suurim. Intensiivsemalt arendatakse selliseid valdkondi nagu erakorraline meditsiin, psühhiaatria, pediaatria, onkoloogia ja lahtised südameoperatsioonid. Aktiivselt täiendatakse haiglavoodite arvu ja otsitakse pädevaid spetsialiste. Enamik erahaiglad tahavad sellisest trendist osa saada, mis omakorda viitab aina suurenevale konkurentsile.

 

Börsil kaks erahaiglate operaatorit

Araabia Ühendemiraatide ja Abu Dhabi erahaiglate temaatikast on võimalik osa saada kahe ettevõtte kaudu – Al Noor Hospitals ja NMC Health. Kuigi ettevõtted kauplevad Londoni börsil, on mõlemad keskendunud Araabia Ühendemiraatide erahaiglate ja –meditsiinikeskustele.

Al Noor Hospitals – Abu Dhabis tegutsev erahaiglate, meditsiinikeskuste ja apteekide operaator. Asutati aastal 1985 ning omab portfellis 3 haiglat, 17 keskust ja 13 apteeki. Abu Dhabi erahaiglate segmendis hoiab 50% turuosast, olles seega turuliider. Ettevõttel on hetkel 224 haiglavoodit ning 2018. aastaks on plaanis lisada veel 168 voodit (75% kasvuplaan). Oktoobrikuus teatas Al Noor, et ühineb Lõuna-Aafrikas, Šveitsis, Araabia Ühendemiraatides ja Namiibias tegutseva erahaiglate operaatori Mediclinic’iga.

NMC Health – Dubais, Abu Dhabis, Sharjah’is ja Al Ain’is tegutsev meditsiiniettevõte, mis haldab erahaiglaid ja meditsiinikeskusi ning turustab farmaatsiatooteid, teadusalaseid seadmeid, toiduaineid ning veterinaariatooteid. Ettevõtte suurimateks turgudeks on Abu Dhabi ja Dubai (vastavalt 43% ja 31% käibest) ning teenuste/toodete lõikes moodustavad erahaiglad ja meditsiinikeskused 50% ning tarbete turustamise segment 50% käibest. Asutati 1975. aastal ning portfellis on 8 erahaiglat, 12 meditsiinikeskust ja 15 apteeki. Ettevõte on sel aastal ülevõtmiste kaudu tublisti laienenud, mis peegeldub ka aktsiahinna liikumises.

Viimase aasta jooksul on tootluse poolest kõige enam silma paistnud NMC Health, mille aktsiahind on Briti naeltes tõusnud 65% ning edestanud nii Dubai kui ka Abu Dhabi börsiindeksid.

Allan Gaidunko

LHV Pärsia Lahe Fondi nooremanalüütik

LHV Pärsia Lahe Fond investeerib Araabia Ühendemiraatide, Katari, Saudi Araabia, Omaani, Kuveidi ja Bahreini börsil noteeritud ettevõtetesse. Investeerimisfondi eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet fondi järgmiste perioodide tootluste kohta. Esitatud teave ei ole käsitatav investeerimisnõustamise, investeerimissoovituse ega muu investeerimis- või kõrvalteenusena. Tutvu SEF - LHV Persian Gulf Fund prospekti ja lihtsustatud prospektiga ning küsi lisainfot.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon