Brexiti hääletus garanteerib sõidu ameerika mägedel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Brexiti hääletus garanteerib sõidu ameerika mägedel

Erko Rebane

20.06.2016 12:41

Shutterstock

Rahuliku südamega suvepuhkust nautima minna pole investoritel veel mahti olnud, sest kui ei kõiguta kindlustunnet makromajandus või keskpangad, teeb seda poliitika. Juuni eelviimasel nädalal on turuosaliste tähelepanu suunatud Suurbritannia rahvahääletusele, kus otsustatakse riigi edasine tulevik. Hoolimata sellest, kas britid tahavad Euroopa Liidust eralduda või senist poliitilist korda säilitada, seisavad finantsturud silmitsi ulatusliku liikumisega.

Hääletuskastid avatakse Suurbritannias 23. juunil kohaliku aja järgi kell 7 hommikul ning tol päeval ei pakuta börside jaoks väiksematki vihjet, milline tee võidakse valida, sest lävepakuküsitluste tulemusi lubatakse avaldada alles pärast valimisjaoskondade sulgemist kell 22.00 (Eesti aja järgi 00.00). Ööl vastu reedet selguvad esimesed hääled ning lõplik tulemus tehakse teatavaks 24. juunil Eesti aja järgi umbes kella üheksaks hommikul.

Kuna siiani pole küsitlused andnud selget vastust, kuhu suunas võiks kaalukauss kalduda, on ebakindlus lõpptulemuse osas mõjunud investorite sentimendile viimastel nädalatel rusuvalt ning asetanud aktsiad mitmel pool müügisurve alla. Seejuures on Briti aktsiaturu kõrval hoopis suuremad kaotajad olnud ülejäänud Euroopa börsid, peegeldades hirmu, et ühe liikme väljumine murendab riikide liitu edasi.

Bloombergi ülevaade Brexiti küsitlustest (15. juuni seisuga)

Seega osa riskist, et Suurbritannia astub Euroopa Liidust välja, on aktsiahindadesse juba sisse arvestatud. Kuid mitmete analüüsimajade, sh Morgan Stanley arvates, tooks antud stsenaariumi realiseerumine hindasid nii Briti kui ka terve Euroopa aktsiaturul täiendavalt 10-15% allapoole. Sarnases mastaabis  võib liikumine olla ka ülespoole, juhul kui Suurbritannia otsustab Euroopa Liitu jääda.

Euroopa (Stoxx 600) ja Suurbritannia (FTSE 100) aktsiaturgude muutused alates aasta algusest (%)

Allkas: Bloomberg

Majandusuudiste osas on nädal üsna vaikne, kuigi paar kriitilisemat näitajat võivad siiski pakkuda olulist infot, kuhu suunas on globaalne majandus lähikuudel tüürimas. Veebruaris saavutatud põhja järel pole kevadkuud eurotsooni erasektoris olulist aktiivsuse paranemist kaasa toonud ning tõenäoliselt ei peegelda seda ka juunikuu PMI küsitlus, arvestades mais jätkunud uute tellimuste pealevoolu aeglustumist. Analüütikute arvates näitab juunis marginaalset muutust ka USA töötleva tööstuse aktiivsus, olles eelmisel kuul saavutanud viimase 6,5a madalaima taseme.

Teisipäeval ja kolmapäeval teeb oma regulaarse poolaasta visiidi USA Kongressi Föderaalreservi juht Janet Yellen, kus ta annab ülevaate riigi majandusest ning rahapoliitkast. Tänu eelmisel nädalal toimunud FOMC istungile ja pressikonverentsile on turuosalistel üsna värske ülevaade keskpanga seisukohtadest, mistõttu ei tohiks Yelleni esinemised uut informatsiooni pakkuda.

Käesoleva nädala tähtsamad majandussündmused ja –uudised koos Bloombergi konsensuse ootustega:

Esmaspäev, 20. juuni

  • Olulisi majandusuudiseid pole

Teisipäev, 21. juuni

  • Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeks (juuni): nii jooksva hinnangu indeks kui ka ootuste indeks peaksid osutuma mõnevõrra pehmemaks võrreldes maiga
  • Saksamaa riigikohus langetab otsuse, kas Euroopa Keskpanga 2012.a käivitatud OMT programm on seaduslik või mitte (Euroopa Liidu Kohus on kiitnud teatud tingimustel heaks)
  • Janet Yellen esineb USA kongressi senati ees

Kolmapäev, 22. juuni

  • USA olemasolevate majade müük (mai): 1,8% kuine kasv pärast 1,7% tõusu aprillis
  • Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (juuni): püsib -7,0 punktil (kõrgeim alates jaanuarist)
  • Janet Yellen esineb USA kongressi esindajatekoja ees

Neljapäev, 23. juuni

  • Suurbritannia rahvahääletus EL-i liikmesuse üle
  • Norra keskpanga intressimäära otsus: püsib 0,5% peal
  • Eurotsooni töötleva tööstuse ja teenindussektori aktiivsus (juuni): 0,1punktiline langus 53,0 punktile
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 270 tuhat vs 277 tuhat nädal varem
  • USA Markiti koostatud töötleva tööstuse PMI (juuni): 0,2punktine tõus 50,9 punktile
  • USA uute majade müük (mai): -9,5% kuine langus pärast 16,6% kasvu aprillis
  • USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse küsitlus (juuni): kolmepunktine paranemine -5 punkti peale

Reede, 24. juuni

  • Euroopa Keskpanga TLTRO II programmi raames antud laenumahtude avaldamine
  • Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (juuni): 107,4 punkti vs 107,7 punkti mais (madalaim alates aprillist)
  • USA kestuskaupade tellimused (mai): kaitse- ja lennutööstust arvestamata 0,3% kasv pärast -0,6% langust aprillis
  • USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (juuni lõplik): 0,2punktine allapoole korrigeerimine 94,1 punktile



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon