Lennukast investeeringust - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Lennukast investeeringust

LHV

18.04.2017 12:55

LHV

Aprilli keskel teatasime, et LHV Pank ja LHV pensionifondid on võrdsetes osades investeerinud riigile kuuluva Transpordi Varahaldus OÜ võlakirjadesse, saadud kapital – 25 miljonit - läheb kahe lennufirma Nordica kasutusse mineva lennuki soetamiseks. Võlakirjade tagatiseks on neli Transpordi Varahalduse omandis olevat CRJ900 lennukit, mille väärtus ületab märgatavalt võlakirjade emissiooni mahtu.

Hästi tagatud investeering

LHV pensionifondide juht Andres Viisemann sõnas, et Transpordi Varahaldus on noor, kuid tugev ettevõte ning võlakirjadel on hea tagatis. „Oleme veendunud, et Nordicat, kelle kasutusse ostetavad lennumasinad lähevad, ehitatakse mõistlikult. Igat suuremat sammu astutakse ainult siis, kui on piisav kindlus, et see on majanduslikult kasulik ning parandab nii Nordica kui ka Eesti lennunduse positsiooni,“ ütles Andres Viisemann. „See on just selline tehing, mille laadseid tahaks pensionifondidega järjest rohkem teha. Teenime tulu oma pensionifondide klientidele, kuid teeme seda viisil, millest on kasu ka kogu Eesti ühiskonnale,“ lisas LHV pensionifondide juht.

Fondijuht tõi välja, et madalate intresside keskkonda arvestades on riigifirma lennukiostu finantseerimine parem investeering kui paljud Euroopa riikide võlakirjad. „Tänane olukord on see, et paljudele Euroopa valitsustele tuleb laenamise eest peale maksta. Kohalik intressikeskkond on pigem võimalusi andev - võrreldes muu maailmaga. Antud tehing on toimunud fondide ja Eesti riigile kuuluva firmaga, kus on tugev tagatis lennupargi näol ning teenitakse ka intressi," nentis fondijuht.

Ostetavatel lennukitel on lai tööpõld ees

Eesti rahvuslik lennufirma Nordica laiendab plaanipäraselt äritegevust eksporditeenuste vallas ja saadavad lennukid lähevad ärimahu kasvu toetamiseks. Ettevõtte finantsjuhi Ahto Pärli sõnul jääb üks õhusõidukitest lendama Nodica enda liinivõrku ja teine alustab reisijate teenindamist LOT Polish Airline liinidel. Pärl ütles, et üks olemasolev CRJ700 vahetatakse välja suurema CRJ900 vastu ja väiksem lennuk jääb varulennukiks Tallinna lennuväljale. ”Nordica lennukipark ja lendude maht on kasvanud piirini, kus majanduslikus mõttes on mõistlik omada enda varulennukit. See tõstab veelgi meie teenuse kvaliteeti ja selle stabiilsust, ning aitab kulusid kokku hoida,” lisas Pärl.

Nordica on teatanud, et alates mai keskpaigast hakatakse pakkuma aastaringseid otselende Peterburi, alates 28. augustist - Göteborgi. 16. maist 1. oktoobrini lennatakse Hamburgi ning alates 26. juunist koostöös LOT-iga lennatakse aastaringselt kolm korda päevas Tallinnast Varssavisse.

Samuti kasvatab Nordica lennumahtusid Eesti roll Euroopa Liidu Nõukogu eesistujana, seda eelkõige Brüsseli, Stockholmi ja Oslo suunal. Kokku on Nordica ja lennufirma koostööpartnerite teeninduses 22 regulaar ja hooajalist liini.

Lühidalt

  • Hiljutised muudatused seaduses võimaldavad pensionifondidel teha börsiväliseid Eesti-investeeringuid. LHV pensionifondide maht – rohkem kui miljard eurot - võimaldab teha otseinvesteeringuid. See on ka üks põhjuseid, miks LHV otsib võimalusi just sellistest projektides, mis loovad midagi uut, mitte ei seisne olemasoleva kalli vara ostmises.
  • Antud tehingu näol on tegemist läbi ajaloo suurima kommertskapitali kaasamisega Eesti lennundusse.
  • LHV Eesti-suunaliste investeeringute* maht on 173 miljonit (ei sisalda raha / hoiuseid, kuid hõlmavad private equity ja kinnisvarafonde, mis investeerivad suures osas Eestisse; seisuga aprill 2017).
  • Transpordi Varahalduse võlakirjad moodustavad LHV pensionifondide portfellist 1,2%.

LHV Pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospektiga lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon