LEI-koodi kasutamisest alatest 3. jaanuar 2018 - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LEI-koodi kasutamisest alatest 3. jaanuar 2018

Benjamin Toomiste

22.05.2017 11:28

Shutterstock

Järjest karmimate regulatsioonide tõttu muutub väärtpaberite omamine ja kauplemine kulukamaks ning keerukamaks kõikidel, kes selleks kasutavad juriidlist isikut ning seda Eestis kui ka Euroopa Liidus. Alates 3. jaanuarist 2018 tulenevalt regulatsioonist MiFID II peavad juriidilised isikud hakkama kasutama LEI koodi, selleks et järelvalve asutused saaksid identifitseerida tehingu teinud isiku.

LEI (Legal Entity Identifier) on juriidilise isiku ülemaailmne tunnus, mis koosneb 20-kohalisest tähtnumbrilisest koodist. LEI-kood on kordumatu, see määratakse ühekordselt kindlale ettevõttele ja sama koodi ei saa määrata enam teisele ettevõttele. LEI-kood ei asenda Eesti äriregistri registrikoodi.

Äriühingud, millele on antud investeerimisteenuste osutamise õigus (nt LHV Pank) peavad juriidilisest isikust kliendi väärtpaberitega tehtud tehingutest järelevalveasutustele raporteerima kasutades LEI koodi. Juhul kui juriidilisest isikust kliendil ei ole LEI-koodi, siis ei ole võimalik täita raporteerimiskohustust. Sellest tulenevalt ei ole võimalik LHV-l täita alates 3. jaanuarist 2018 selliste juriidiliste isikute tehingukorraldusi, kellel puudub LEI kood.

LEI-koodi on võimalik taotleda selleks eraldi volitatud asutustelt, kelle kohta leiab infot Global Legal Entity Identifier Foundation kodulehelt. Võimalusi on mitmeid ja valiku tegemine on vaba, kuid  LHV-l on olnud näiteks sujuv ja kiire koostöö järgmistega: Slovenian Central Securities Clearing Corporation ja WM Datenservice

LEI-koodi väljastatakse tasu eest ja sellega kaasneb iga-aastane hooldustasu. Sõltuvalt teenusepakkujast võib hind oluliselt erineda.

LHV kliendid saavad LEI-koodi sisestada internetipangas: INFO JA SEADED>Andmed>LEI kood

Küsimusi ja vastuseid seoses LEI-koodiga saab lugeda siit.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon