Kui hirmuäratav on ameeriklaste rekordiline võlakoorem? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kui hirmuäratav on ameeriklaste rekordiline võlakoorem?

Erko Rebane

29.05.2017 15:39

Shutterstock

New York FEDi kvartaalse aruande kohaselt kasvas Ühendriikides majapidamiste võlakoorem 2017.a esimese kvartali lõpuks 12,725 triljoni dollarini. Ehkki tase ületab 2008.a krediidimulli tippu 50 miljardi dollari võrra,  avab detailsem vaade toonasega võrreldes teistsuguse pildi.

Eelmise aasta neljanda kvartaliga võrreldes tuli kõige suurem kasv hüpoteeklaenude arvelt, hüpates kolme kuuga 147 miljardi dollari võrra. Üldmahu tõusule aitasid veel kaasa õppe- ja autolaenude tõus vastavalt 34 ning 10 miljardi võrra.  Kuna tegemist on nominaalse statistikaga, vähendab see eelmise tipuga võrdlemise tähtsust ning kui kõrvutada majapidamiste koguvõlga nominaalse SKPga, siis 2008.a ligi 100% majandusest moodustanud võlakoorem oli 2016.a lõpuks IMFi kohaselt kahanenud tegelikult 80%ni.

Samuti on allolevalt NY FEDi graafikult näha, et kodulaenud moodustavad märksa väiksema osa kogumahust (68%) võrreldes 2008.a (73%) ning et 2013.a madalpunktist kestnud kasv on olnud palju tagasihoidlikum võrreldes sellega, mida nähti vahetult enne kinnisvaramulli lõhkemist, viidates osaliselt karmimatele laenustandarditele.  Kodulaenude kõrval on ameeriklased palju agaramalt kasutanud finantseerimisvõimalusi auto ostmiseks või hariduse omandamiseks.

Rekordkõrge võla kõrval väärib väljatoomist seik, et kriisijärgselt on kasvanud ka majapidamiste sissetulek ning seda isegi võimsamas tempos, hoides võla ja maksujärgse sissetuleku suhet langustrendis ning viidates heale võla teenindamise võimele.

USA majapidamiste võlakoorma ning maksujärgse sissetuleku suhe

Allikas: Bloomberg

See ei tähenda, et USA majapidamiste finantsides poleks probleeme. Tagasimaksega hilinenud laenude maht püsis tänavu esimeses kvartalis stabiilsena alla 5% ning jääb selgelt madalamaks kriisi kõrgtasemest, kuid murekohad joonistuvad välja õppe- ning autolaenude näol, kus tagasimaksetega on järjest rohkem hiljaks hakatud jääma.

Autolaenudest oli 2017.a esimese kvartali lõpus 3,8% üle 90 päeva viivises, mis jäi alla kriisi tipule, kuid arvestades laenude kuueaastast kasvu 0,7 triljonilt 1,17 triljonile dollarile, siis absoluutmahtude poolest küündib võlgnevuste tase juba finantskriisi haripunkti lähedale. Osaliselt on see tingitud subprime autolaenude kasvust, millele kommertspangad on hakanud pidurit panema.

Ka õppelaenude osas on olukord muutunud murettekitavaks. 2017.a 31. märtsi seisuga küündis õppelaenude kogumaht Ühendriikides 1,34 triljonini, ületades kriisieelset taset üle kahe korra. Tööturu pikaldase taastumise ning kuhjuvate kohustuste tõttu on tagasimakse tähtaega 90 ja rohkem päeva ületanud õppelaenude osakaal kasvanud esimese kvartali seisuga 9,6%ni, ületades ca 8% osakaalu enne kriisi. Jämedalt võttes võib tegelik määr New York FEDi kohaselt olla isegi kaks korda kõrgem, kuna pooltel laenudel on kasutatud maksepuhkust või on muul moel maksekohustust ajutiselt edasi lükatud.

Allikas: NY FED

Finantskriis ning selle järgnenud majandussurutis tõid USA laenuturule suure muutuse, sest  aastakümneid kasvutrendis olnud majapidamiste võlakoorem hakkas tänu tagasimaksmiste prioritiseerimisele ning mahakandmistele vähenema. Kasv taastus 2013.a, kergitades kohustused 2017.a esimese kvartali seisuga uuele rekordtasemele.

Eelmise laenubuumiga võrreldes on tarbijad siiski ettevaatlikumad olnud, millele viitavad kunagisest tipust jätkuvalt madalam kodulaenude osakaal ning samuti kulub laenude teenindamiseks märksa väiksem osa sissetulekust.  Päris plekitu bilanss aga pole, kui järjest suuremat kõneainet pakuvad õppe- ja autolaenude tormiline kasv ning suurenevad makseraskused.  Sellel võib olla oluline mõju ülikoolist tööturule sisenevate noorte finantsotsustele ning tarbimisele, vajades seetõttu paljude arvates kriitilist monitoorimist. Kuid kuna auto- ja õppelaenude 2,5 triljoni dollari suurune kogumaht on kordades väiksem hüpoteeklaenudest (8,6 triljonit), ei kardeta negatiivse stsenaariumi korral nõnda ulatuslikke targajärgi laiemale majandusele nagu kinnisvaramulli lõhkemisel.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon