Kas investorite emotsioonid keevad üle? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas investorite emotsioonid keevad üle?

Erko Rebane

07.06.2017 11:26

Shutterstock

Olukorras, kus aktsiaturud kirjutavad mitmel pool maailmas ajalooraamatusse pea igapäevaselt uusi rekordeid, laskmata ennast heidutada valuatsioonidest või kohati nõrgematest majandusnäitajatest, on tekkinud küsimus, kas ratsionaalse mõtlemise asemel on turgudel võimust võtnud ahnus?

Aktsiaturud leidsid uue hingamise eelmise aasta teisest poolest tänu arenevate ja arenenud riikide harmoonilisemale majanduskasvule ning ettevõtete paranenud kasumite väljavaatele.  Oma mõju on kahtlemata olnud ka kasvanud poliitilistel ootustel nii Euroopas kui ka Ühendriikides.

Tõusutrend on nõnda tugevalt kanda kinnitanud, et häirida pole lastud uudistest, mille kohaselt  on globaalse majanduse näitajad hakanud Ühendriikide ja arenevate riikide eestvedamisel jääma alla analüütikute prognoosidele, mis peaks teoorias tekitama küsimusi, kas hindadesse sisse arvestatud kõrged ootused ikkagi õigustavad end.  Samuti on majanduse kiirema kasvu väljavaatesse endiselt skeptiliselt suhtumas võlakirjainvestorid.

Allikas: Bloomberg

Suhteliselt kõrgete valuatsioonide juures võivad kõhklused majanduskasvu osas turgusid tugevamalt raputada siis, kui teaksime, et investorid on mõtlematult riski võtnud.  Mitmetest analüüsidest aga järeldub, et  isegi kaheksa aastat pärast finantskriisi jäädakse aktsiaturgude suhtes endiselt ettevaatlikuks.

Investorite kindlustunde kvantifitseerimiseks on kasutusel mitmeid erinevaid indikaatoreid. Näiteks State Street mõõdab globaalselt institutsionaalsete investorite riskiisu tegelikke ostu- ja müügimustreid analüüsides ning mida suuremaks kasvab osakaal aktsiates, seda kõrgem on kindlustunne. 100 punkti piir märgib indeksil taset, kus investorid ei suurenda ega ka vähenda pikaajalist positsiooni riskivarades ning nagu allolevalt jooniselt võib näha, viitas kümme järjestikust kuud alla 100 punkti liikunud indeks alles maikuus väikesele riskiisu kasvule.  Samuti on näha, et praegusel tasemel jääb investorite kindlustunne oluliselt tagasihoidlikumaks võrreldes eufooriaga, mis valitses USA internetiaktsiate või kinnisvaramulli lõhkemise eel.

Oma mudel on riskiisu hindamiseks ka BlackRockil, kes kõrvutab riskivarade väärtuse muutust turvalisemate varade suhtes, nagu näiteks raha ja valitsuse võlakirjad (va keskpanga poolt soetatud  väärtpaberid).  Eelmise aasta neljanda kvartali seisuga viitas see Ühendriikides mõõdukale riski võtmisele.

Allikas: BlackRock

Erinevad indikaatorid hindavad investorite optimismi globaalsetel aktsiaturgudel tublisti madalamaks võrreldes 90ndate lõpu ja 2000ndate keskpaigaga, mis ühest küljest on heaks uudiseks, kuna võimalike korrektsioonide korral poleks turul vaid müüjad, kes sooviksid kõik korraga väljapääsu suunas tormata.

Teisalt võib hiljuti paranenud investorite sentiment olla  märkiks, et Euroopa stabiilsema poliitilise olukorra ning kindlamale pinnasele jõudnud globaalse majanduskasvu tõttu on lõplikult alla andmas need, kes pikka aega erinevaid riske kartsid ning nüüd kõrgeid valuatsioone trotsides võivad aktsiaturgusid potentsiaalselt veelgi kõrgemale pressida.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon