Ühendriikide valitsus töötab viimaste rahavarudega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ühendriikide valitsus töötab viimaste rahavarudega

Erko Rebane

21.06.2017 12:11

Shutterstock

Aktsia- ja võlakirjaturu investorid pole siiani veel lasknud ennast segada teadmisest, et USA valitsus ei saa märtsist alates uusi laenusid võtta, kuid järjekordne häirekell võib tööle hakata juba lähikuudel, mil hädameetmete abil saavutatud viimasedki säästud kokku kuivavad ning poliitiline kisklemine võimust võtab.

Kuna Ühendriikide valitsus kulutab rohkem kui teenib, tuleb puudujäägi katmiseks raha laenata aga võlga on võimalik emiteerida vaid kongressi poolt määratud kindla piirini, mille reguleerimist vabariiklased ja demokraadid oma vaadete ning tahtmise saamise nimel ära kasutavad (sidudes kokkulepet näiteks mõnes valdkonnas kulutuste vähendamisega).

Kuigi 2015.a lõpus 18,1 triljoni dollari pealt 19,8 triljonile dollarile kergitatud USA valitsuse maksimaalne laenamise piir saavutati juba tänavu märtsis,  on riigimasinat suudetud töös hoida tänu raamatuspidamislikele manöövritele. Rahandusminister Steven Mnuchin loodab, et kongress suudab leida ühise keele ning kergitada võlalimiiti enne augustikuu puhkust, sest pikem venitamine seab küsimärgi alla riigi võime teenindada oma võlakohustusi, tekitades omakorda turgudel rahutust.

USA võlalimiidi tase (triljonit dollarit)

Allikas: Bloomberg

Rahandusminister pole täpsustanud, millal rahakohvrid täiesti tühjaks saavad, kuid Credit Suisse’i arvates võib valitsus tänu erakorralistele meetmetele püksikummi venitada augusti lõpu või septembri alguseni, pärast mida sõltutakse vaid olemasolevast rahavarust ning maksutuludest. Viimaste laekumine septembris peaks aitama valitsusel hakkama saada kuu lõpuni ning täielikult lõppeb Credit Suisse'i hinnangul raha oktoobri alguses.


Kuna Ameerika ajaloos pole olnud pretsedenti, kus valitsus ei suuda täita oma võlakohustusi, siis tõenäoliselt tuleb ka seekord kongress lõpuks kokku ning väldib finants- ja majanduskriisi põhjustamist.

Viimastele minutitele jäävad kokkulepped finantsturgudele aga üldiselt ei meeldi. Eredalt peaks investoritel meeles olema 2011.a suvi, mil Standard & Poor’s otsustas esmakordselt 70a jooksul kärpida USA AAA krediidireitingut, sest valitsus ei suutnud leida lahendust, mis oleks adresseerinud Ameerika halvenevat finantsväljavaadet.   S&P 500 kaotas korrektsiooni käigus pea viiendiku oma väärtusest, kuid toona võis kukkumisele kaasa aidata võlakriis Euroopas. Volatiilsust tekitas võlalimiidi debatt ka 2013.a ja 2015.a sügisel, piirdudes mõnevõrra tagasihoidlikuma, 5-10% langusega.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon