Millist indeksit tahaksid Sina oma pensionifondile? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Millist indeksit tahaksid Sina oma pensionifondile?

Joel Kukemelk

15.08.2017 15:05

Shutterstock

Kui soovid, et oluline osa Sinu pensionivarast panustaks Eesti majanduse kasvamisse ning usud Eestisse investeerimise kasumlikkusesse, on LHV aktiivselt juhitud pensionifondid just Sinu jaoks. Aktiivselt juhitud LHV pensionifondidele (II samba fondid - XL, L, M, S, XS; III samba fondid - Täiendav, Intress Pluss) kuulub nt 9,1% Arco Varast, 8,5% Ekspress Grupist, 2,6% Tallinna Kaubamajast, 2,1% PR Foods’ist, 1,4% Tallinkist, 0,7% Olympicust, 0,3% Tallinna Veest. Nende pensionifondide kliendina kuulub osa neist ettevõtetest Sulle.

Lisaks 25 mln euro paigutamisele Eesti börsil kaubeldavatesse aktsiatesse ja 30 mln euro investeerimisele börsil kaubeldavatesse Eesti ettevõtete võlakirjadesse, on LHV pensionifondid investeerinud fondide vahendusel Eesti kinnisvarasse ca 55 mln eurot ja Eesti metsa ca 5 mln eurot. Sellele lisaks on suunatud läbi erakapitalifondide ja börsiväliste aktsiate Eestisse veel üle 10 mln euro ja viimasel ajal on tehtud ka erinevaid koduturu börsiväliseid otseinvesteeringuid, millega on suunatud täiendavalt juba üle 60 mln euro Eesti majandusse – nt Tallinna üürimajade projekt, Riigi Kinnisvara AS võlakirjad, auto24 ja Kuldne börs portaal, Nordica lennukid läbi Transpordi Varahalduse. LHV aktiivselt juhitud pensionifondidel on täna üle 170 tuhande kliendi ning fondide kogumaht 1,03 miljardit eurot – keskmiselt teeb see ühe kliendi pensionivara suuruseks ca €6 000 ehk tinglikult kuulub igale keskmisele LHV aktiivselt juhitud pensionifondi kliendile ca 55 Tallinki aktsiat, 15 Ekspress Grupi aktsiat, 6 Tallinna Kaubamaja aktsiat, 6 Olympic Entertainment aktsiat, 5 PR Foodsi aktsiat jne (9. augusti seisud). Kuna Ekspress Grupi alla kuulub ka näiteks SL Õhtuleht ja Kaubamaja alla Selverid, ABC Kinga ja Shu kauplused ning I.L.U poed, kuulub ka tükike kõigist neist LHV aktiivselt juhitud pensionifondide klientidele.

Kuid kui Sa esindad seda riskialdist investorite gruppi, kes tahaks üle väga pika perioodi oma pensionivaraga võtta pidevat pikaajalist võimalikult kõrget maailma börside tururiski, turu vahepealsed langused Sind ei morjenda ning Eesti suunalistest investeeringutest Sa ei hooli, siis võivad Sulle sobida pensioni indeksfondid. LHV’l on ka sel juhul Sulle väga hea pensionitoode pakkuda: II samba fond – LHV Pensionifond Indeks; III samba fond – LHV Pensionifond Indeks Pluss.

Indeksfondide indeksid on erinevad - oodatavad tulemused niisamuti

Pensioni II samba indeksfonde pakub turul täna LHV, Swedbank, SEB ja Tuleva. Pensioni III samba indeksfondi pakub turul ainult LHV. Pensioni indeksfondide poolt võetavad tasud on sarnaselt madalad, jäädes sõltuvalt fondist 0,29% ja 0,49% vahele. Pikema võrdleva tabeliga saab tutvuda siin. Ja kuigi nii mõnelegi turuosalisele meeldib turunduslikult välja tuua, et nende fondi haldustasu või kogukulu on ühest odavast fondist minimaalselt veelgi odavam, ei muuda see kuidagi tegelikult suurt pilti ning pensionikoguja kogu tähelepanu peaks minema hoopis valitud indeksfondi alusindeksitele ja nende pikaajalistele tootlustele. Erinevate indeksite pikaajalised tootlused on erinevad ja vahed on suured – see tähendab, et ka indeksfondi puhul tuleb valida endale selline, mille tõusupotentsiaali usutakse pikas perioodis suurim olevat. Näiteks ajalooliselt võiks oodata arenevatelt turgudelt üle pika perioodi kõrgemat tootlust kui arenenud turgudelt ning kinnisvaralt kõrgemat tootlust kui võlakirjadelt. Just need kaks tahku eristavad LHV poolt pakutavat II samba pensioni indeksfondi LHV Pensionifond Indeks turul olevatest teistest konkureerivatest indeksfondidest.

Allpool olen ära toonud II samba passiivsete pensionifondide ehk indeksfondide 15 aastase ajaloolise simulatsiooni perioodil 06.2002-06.2017.

Simulatsiooni tegemisel olen arvestanud järgnevate lihtsustustega:
*portfelli limiitidega kooskõlla viimine toimub vaid kord aastas;
*kogu raha investeeritakse kohe täies ulatuses;
*konkreetsete instumentide asemel on kasutatud alusindekseid, millest on maha arvatud hinnanguline kogukulumäär;
*eeldame, et mudelportfellis olevad protsendid on ajas muutumatud

Ajalooline simuleeritud tulemus ei ole päris tulemus ning ei saa kuidagi tähendada lubadust ega viidet tuleviku tootlustele. Kuid kui ülal- ja allpool toodud eeldustel oleks 15 aastat tagasi investeeringud valitud indeksitesse tehtud, oleks pensioni indeksfondide ehk passiivsete pensionifondide tasude järgse tootluse järjestus olnud järgmine: LHV, SEB, Swedbank, Tuleva.

Kasutatud alusindeksid (indeksist lahutatud aastane hinnanguline kogukulumäär):
*LHV Pensionifond Indeks (indeks -0,75%)
46,9% MSCI World index
23,4% FTSE Emerging Markets index
2,7% MSCI Frontier index
27,0 % FTSE EPRA NAREIT Developed Real Estate index

*SEB Energiline Pensionifond Indeks (indeks -0,50%)
73% MSCI ACWI index
27% Barclays Euro Aggregate Bond index

*Swedbank Pensionifond K90-99 (indeks -0,80%)
73% MSCI World
27% Barclays Euro Aggregate Bond index

*Tuleva Maailma Aktsiad (indeks -0,50%):
73% MSCI ACWI index
27% Barclays Global Aggregate Bond index

*Tuleva Maailma Võlakirjad: (indeks -0,50%)
50% Barclays Euro Aggregate Bond index
50% Barclays Global Aggregate index

LHV soovib pakkuda oma klientidele turu parimaid aktiivselt juhitud II (kõige agressiivsemast kõige konservatiivsemani: XL, L, M, S, XS ) ja III samba pensionifonde (Täiendav, Intress Pluss) ning passiivselt juhitud II (Indeks) ja III samba (Indeks Pluss) fonde, et iga Eesti pensionifondi klient leiaks LHV pakutavast valikust omale sobivaima. Internetis on oma pensionifondi makseid suunata ja juba kogutud osakuid teise fondi ümber kanda lihtne ja mugav – lhv.ee/pension. Samuti saab seal veebikeskkonnas sisse logides järele vaadata juba enda tänaseks kogunenud pensionisummat.

Joel Kukemelk, CFA
LHV Varahalduse juhatuse liige
LHV Pensionifond Indeks ja LHV Pensionifond Indeks Plussi fondijuht

ASi LHV Varahaldus pensionifondidel on ligi 180 tuhat klienti. LHV pakub nii aktiivselt kui ka passiivselt juhitud II ja III samba pensionifonde. LHV pensionifondide maht kokku on üle 1 miljardi euro. Loe LHV aktiivselt ja pas­siivselt juhitud pensionifon­dide kohta lähemalt LHV pensioniveebist lhv.ee/pen­sion. Seal saad mugavalt teha ka kõiki pensionifondi valikuga seotud toiminguid. LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV fondide prospektiga aadressil lhv.ee/pension ja pea nõu asjatundjaga. Eelmiste perioodide tootlus ei garanteeri samasuguseid tulemusi tulevikus. Kõigi Eesti II ja III samba pensionifondide erinevate perioodide tootlusi saad mugavalt võrrelda pensionikeskus.ee.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon