Aktsiaturgudel ollakse languseks valmis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturgudel ollakse languseks valmis

Erko Rebane

29.08.2017 11:02

Shutterstock

OECD sõnul on maailma suurimad majandused saavutanud esimest korda viimase kümne aasta jooksul sünkroonse kasvu, mida võib lugeda üsna haruldaseks nähtuseks. Kuigi  tugevnenud fundamentaalnäitajad peaksid hoidma globaalseid aktsiaturgusid tõusukursil, ei ole turuosalised kaitset alla lasknud ning jälgivad silmanurgast potentsiaalseid riske.

Silmapiiril ei pruugi küll paista praegusel ajal väga palju tegureid, mis raputaksid maailmamajanduse finantsstabiilsust ning tingiks uue surutise.  Kuid üks peamiseid põhjuseid, miks aktsiaturgude suhtes jääb sentiment üldiselt ettevaatlikuks,  on suhteliselt kõrged hinnatasemed.

BofAML poolt globaalselt fondijuhtide seas igakuiselt läbi viidud küsitluse kohaselt leidis augustis netos rekordilised 46% vastanutest, et aktsiaturud on ülehinnatud. Eraldiseisvalt ütleks see, et ees võib oodata õhu väljalaskmine,  aga paralleelselt peab tõdema, et sündmus ei tuleks investoritele üllatusena.

Allolevalt jooniselt on näha, et vaba raha osakaal fondijuhtide portfellides küündis augustis 4,9%ni, püsides 10a keskmisest kõrgemal (4,5%). BofAML-i sõnul on vaba raha osakaal liiga kõrge, et anda koos teiste näitajatega aktsiaturgudele müügisignaal.  Kui investoritel on olemas kuiva püssirohtu, siis seda paremad on võimalused hindade languse korral panna oma vabad vahendid tööle, pehmendades sellega korrektsioone.

Ettevaatlikkust  võib Ühendriikide aktsiaturul välja lugeda ka SKEW indeksi tõusust.  Kui aktsiaturgudele on raha paigutades üldiselt eeldatud, et tootlused varieeruvad normaaljaotuse järgi ehk kuni kolme standardhälbe ulatuses keskmisest, siis ajaloos ette tulnud börsikrahhid on selgeks teinud, et  suuremate negatiivsete liikumiste risk on oluliselt kõrgem, kui seda eeldab normaaljaotus (joonisel tähistatud ringiga).

Allikas: CBOE

Mõõtmaks investorite hinnangut aktsiaturu korrektsiooni tõenäosusele, on CBOE kokku pannud SKEW indeksi, mis sarnaselt VIX indeksile põhineb S&P500 rahast väljas optsioonidel. Ajalooliselt on indeksi väärtus kõikunud 100 -150 punkti vahemikus. Alumises otsas hinnatakse S&P 500 tootluste jaotust normaalseks ja seega jääb ka tavapäratult suurte languste tõenäosus madalaks. Aga kui indeks tõuseb, siis järelikult on kasvanud madalama täitmishinnaga put optsioonide suhteline nõudlus, peegeldades turuosaliste suurenenud soovi kaitsta ennast järsemate hinnalanguse eest.

Tõusva trendiga SKEW indeks saavutas käesoleva aasta 17. märtsil uue tipu ja kauples kõigest loetud nädalad tagasi taas 150 punkti lähedal.  Turuosalised ootavad tugevalt negatiivset sündmust, aga kuna S&P 500 on samal ajal jätkanud rekordite purustamist, ei saa indeksit just kõige paremaks hoiatussignaaliks lugeda.  Kuna pea kümne aasta tagune kriis on endiselt kõigil eredalt meeles ning portfellid teinud muljetavaldava taastumise 2009.a põhjast, siis võib-olla ei peaks sellest välja lugema mitte niivõrd kindla sündmuse ootust, vaid investorite soovi kaitsta investeeringuid igaks juhuks.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon