Jay Z – investeerimispisikuga räppar - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jay Z – investeerimispisikuga räppar

LHV ajakiri Investeeri

20.02.2018 08:43

Mika-photography

Muusikamaailma rikkaima perekonna moodustavad räppar Jay Z ja lauljatar Beyoncé, kellel on kahepeale vara 1,16 miljardi dollari väärtuses, milles mehe osa on 810 miljonit. Selle rikkuse taga ei ole pelgalt edu meelelahutajana, vaid ka usin ja osav investeerimine

Jay Z on ilmselt üks edukamaid muusi­kuid läbi aegade. 30-aastase karjääri jooksul on tal ilmunud 13 stuudioalbumit, mida ta on müünud üle 100 miljoni, nagu ta on müünud ka lugematutes kogustes kontserdipileteid. Jay Z on tuuritanud ümber maakera kuus korda peaartistina, lisaks kaheksa korda koos Eminemi, Justin Timberlake’i ja oma abikaasa Beyoncéga.

Räpipala kui investeerimisõpik

Jay Z on tunnistanud, et kui tal noore artistina hakkasid sissetulekud suurene­ma, siis lasi ta kõik näppude vahelt läbi, mida ta paljuski kahetseb. Nüüdseks on temast saanud vägagi usin investor ja oma hingevalu on ta kirjutanud oma eelmisel suvel ilmunud plaadile „4:44” – loosse „The Story of O.J”.

Antud räpplugu on justkui investeeri­misõpik, mis on suunatud kolleegidest meelelahutajatele ja ka muidu vingetele tegelastele, kelle käes raha ei püsi. Laulu sõnades on konkreetsed vihjed, et ärge ostke narkootikume ja uhkeid autosid ega loopige raha stripiklubidesse, vaid investeerige kinnisvarasse („Oh, kui saaks uuesti alustada. Ma oleksin võinud osta kahe miljoniga Dumosse (linnaosa New Yorgis) maja, mis maksab tänapäeval 25 miljonit.” Finantsvabadus on minu ainus lootus, kõlab räpirida tõlgituna.

„Ma ostsin mingi maali ühe miljoniga, kaks aastat hiljem maksab see s***t kaks miljonit, mõned aastad hiljem juba ka­heksa miljonit. Ma ei jaksa ära oodata, millal saan selle anda oma lastele. Ma ar­van, et see on lahe,” kõlab just mitte kõige tavapärasema sõnumiga räpipala, mis on tekitanud Ameerika Ühendriikides kõ­vasti elevust. Sel teemal on paljud Jay Z kolleegidki sõna võtnud ja mõned on ka osatanud, et mis tal viga targutada, sest tal on kõik niigi hästi. Aga Jay Z teab, mida ta räägib ja propageerib. Juba on kuulda, et tänu oma investeeringutele on mees peagi esimene räpparist miljardär. Praegu edestab teda rikkuselt vaid Sean „Diddy” Combs, kelle varandust hinna­takse „vaid” 10 miljoni dollari võrra suu­remaks.

Jay Z-l on investeeringuid üle maailma ja vägagi erinevates valdkondades. Juba 2003. aastal lõi ta koos sporditarvetefir­maga Reebok oma sarja S. Carter Collec­tion. 2005. aastal investeeris ta ilutoode­tefirmasse Carol’ s Daughter. Ta oli rõivabrändi Rocawear omanik, enne kui müüs selle 204 miljoni dollari eest Iconix Brand Groupile.

Jay Z on loonud äriimpeeriumi, mis hõlmab mitmesuguseid tööstusharusid alates rõivaste tootmisest kuni jookide, kinnisvara, spordimeeskondade, plaadi­kompaniideni jne. Talle kuulub spordipu­bide kett 40/40.

Kõik pole kuld, mis hiilgab

Ilmselt üks edukamaid Jay Z investeerin­guid on Uber. Ta investeeris ettevõttesse 2011. aastal, kui selle väärtus oli 300 miljonit dollarit. Pärast seda on Uberi väärtus kasvanud 200 korda, ulatudes 60 miljardi dollarini.

2011. aastal investeeris Jay Z kuus mil­jonit dollarit kvaliteetsokkide tootjasse Stance. Hiljem on ettevõte kogunud Si­licon Valley investoritelt kokku üle 100 miljoni dollari, mis lubab järeldada, et ettevõttel läheb hästi.

Kõik Jay Z investeeringud pole alati olnud edukad. Aastal 2012 investeeris ta „videote instagrammi” nimega Viddy. See oli enne, kui Instagram hakkas videoid näitama. Idufirma kõrbes, muutis nime Supernovaks ja müüdi maha. Aga see oli juba tulekahju kustutamine, seega Jay Z arvatavalt sealt tulu ei teeninud. Samal aastal investeeris räppar ka eralennukite idufirmasse BlackJet, mis samuti hävis koos Jay Z rahaga. Siiski ei kaotanud Jay Z lennundusse usku.

Eralennukite Uber

JetSmarter on firma, mis lubab sul otse rakendusest osta pileti mõnele just sulle sobivale eralennule. Londonist Pariisi väljub lend igal hommikul kell kaheksa ja koht kuue inimese lennukis maksab 749 dollarit. Ameerikas võib lennata näiteks Los Angelesest San Franciscosse kõigest 599 dollari eest. Kui reisid igapäevaselt ja palju, võid osta ka 9000 dollari eest aastapaketi ning lennata nii palju, kui süda lustib. Loomulikult võimaldab rakendus broneerida lennu ka täpselt vajalikku sihtmärki. JetSmarter on saadaval Apple’i seadmetele ja Google Play rakendustepoes. Äpi on loonud noor andekas arendaja Sergei Petrossov.

Mõningatel andmetel paigutas Jay Z ettevõttesse 2015. aastal 20 miljonit dollarit, mida peetakse tema üheks suuremaks investeeringuks. Teiste investorite seas oli ka Saudi Araabia kuninglik perekond. Kokku on ettevõte kaasanud investoritelt 157 miljonit dollarit ning ettevõtte väärtuseks hinnatakse 1,6 miljardit dollarit.

Julep

2013. aastal investeeris Jay Z Seattle’ist pärit ilutoodete ettevõttesse Julep. Ettevõtte asutas 2007. aastal Starbucksi endine juht Jane Park. Silicon Valleys asuva riskikapitalifirma Andreessen Horowitzi korraldatud rahakogumisvooruga saadi kokku 10,3 miljonit dollarit. Investorite seas olid ka Lady Gaga ja Will Smith.

Läinud aasta detsembris teatas värskelt loodud ilutoodete ettevõte Glansaol, et on nõus mitteavalikustatud summa eest Julepi ära ostma. Glansaoli asutasid endine Revloni tegevjuht Alan T. Ennis ja riski­kapitalifirma Warburg Pincus.

Tidal

Jay Z ostis 2015. aastal 56 miljoni dollari eest Rootsi ettevõtte Aspiro, mis oli loonud muusika allalaadimise platvormi Tidal. Liitumispõhine muusika allalaadi­mise teenus, mille Jay Z koos teiste artistidega omandas 2015. aasta märtsis, ei käivitunud. Rahva üldine arvamus oli negatiivne ja pakuti, et platvorm oma esimest sünnipäeva ei pea.

Kuid nüüd, kaks aastat hiljem peetakse just Tidalit selleks, mis teeb Jay Z mil­jardäriks. Mullu jaanuaris teatas Jay Z, et USA mobiilsidekompanii Sprint omandab kolmandiku Tidalist, makstes selle eest 200 miljonit dollarit ja lisaks 75 miljonit dollarit artistide turundamise fondi. Tehing kinnitab, et ettevõtte väär­tus kasvas paari aastaga 10 korda. Sprinti 45 miljonit klienti lisasid Tidalile kõvasti väärtust juurde.

Tidali investorite hulka kuuluvad veel Beyoncé, Rihanna, Kanye West, Nicki Minaj, Alicia Keys, J. Cole, Madonna, Cal­vin Harris, Chris Martin, Daft Punk, Jack White, Jason Aldean, Usher jt.

Jay Z üks viimaseid investeeringuid on 100 miljonit eurot Prantsuse helitehnika­tootjasse Devialet. Investeeringu tootlik­kusest on veel vara rääkida, ent toodetel on hea tagasiside ning Apple müüb neid.

Uus platvorm

2017. aasta märtsis teatas Jay Z, et tema ettevõte ROC Nation hakkab investeeri­ma idufirmadesse uue platvormi Arrive’i kaudu. Platvormi kaudu pakutakse idufirmadele ärialast nõu, aga ka kasvuks vajalikku kapitali. Vastu saavad investo­rid osa ettevõttest ja osa kasumist. „Arrive sai loodud selleks, et võimendada meie kogemusi ja ressursse, mille oleme kogunud luues brände, manageerides artiste ja esindades sportlasi,” sõnas ettevõtte juht Neil Sirni. Ta teatas ka plaanist luua traditsiooniline riskikapita­lifond, mis toetaks juba portfellis olevaid ettevõtteid.

Tiit Efert

*Artikkel ilmus LHV ajakirjas Investeeri nr 4/2017




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon