Näitaja, mis saadab Euroopa aktsiaturul ostusignaali - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Näitaja, mis saadab Euroopa aktsiaturul ostusignaali

Erko Rebane

12.04.2018 14:52

Shutterstock

Kui 2017. aasta lõpetasid eurotsooni riikide majandused kõrge noodiga, olles üheskoos saavutanud kiireima majanduskasvu viimase kümne aasta jooksul, siis tänavu esimeses kvartalis on käik vahetatud aeglasema vastu, mis on omakorda jätnud jälje ka aktsiaturule.  Tugev pettumus konjunktuuris võib aga olla hoopistükkis heaks ostusignaaliks.

Viimasel paaril kuul on laekunud mitmeid märke,  et Euroopa majandus on kaotanud hoogu. Neist kõige värskem oli 12. aprillil avaldatud eurotsooni veebruarikuu tööstustoodang, mis oodatud 0,1% kasvu asemel hoopis alanes kolmandat kuud järjest, vähenedes -0,8% ning seda jaanuari -0,6% languse baasil (revideeriti pisut positiivsemaks -1,0% kukkumiselt). Kui eelmise aasta lõpus küündis tööstustoodangu kasv üle 5%, siis veebruariks oli see kahanenud alla 3%.

Ostujuhtide küsitlused näitavad, et probleem ei puuduta ainult töötlevat tööstust, vaid ka teenindussektorit ning märts võis kaasa tuua majanduskasvu edasise raugemise.  Teatava lohutusena võib siiski öelda, et osa põhjustest on ajutised, peegeldades ebatavaliselt külma ilma ning tootmispiiranguid tööjõu ja tooraine näol.

Allolev Citigroupi majandusindikaatorite üllatusindeks aitab konteksti panna kuivõrd ulatuslikult on eurotsooni majandusnäitajad viimastel kuudel analüütikute ootustele alla jäänud. Jah, jahenemise märke võib täheldada globaalselt (JPMorgani globaalne majandusaktiivsuse indeks kukkus märtsis 16 kuu madalaimale tasemele), aga näiteks USAga kõrvutades paistab silma drastiline erinevus.

Allikas: Bloomberg

Kuid toosama Citi üllatusindeks, mis räägib praegu eurotsooni majandusliku hoo kohta üsna õnnetut lugu, on aktsiaturul töötanud ka väga hea ostusignaalina. Kuna indeks liigub vaheldumisi positiivsel ja negatiivsel territooriumil ning hetkel märgib -88 punkti juba võrdlemisi ekstreemset taset, siis suure tõenäosusega järgneb peagi indeksi pöördumine, kuna analüütikud vähendavad kõrgeid ootusi, jättes konjunktuuris nõnda rohkem ruumi positiivseteks üllatusteks. Ajalooliselt on pöörded nõnda negatiivsetelt tasemetelt toonud kaasa ka positiivsema meeleolu aktsiaturul.

Allikas: Bloomberg

2008. aasta oli siiski üheks erandiks, mil antud indeks ei toiminud eduka signaalina, ent praegu on sarnase kriisi lahti rullumist keeruline ette kujutada. Eurotsooni majanduse kasv on aeglustunud aga seda võrdlemisi kõrgelt ja osade arvates ka jätkusuutmatult tasemelt, mistõttu võib jahenemist lugeda normaalseks.  Ja nagu eelnevalt mainitud, siis osaliselt on aktiivsus tulnud alla ajutiste tegurite tõttu, mis peaksid lähikuudel leevenema. Investoreid võiks samuti julgustada seik, et vaatamata väikesele langusele, püsib ettevõtete järgmise 12 kuu optimism endiselt kõrgemal tasemel kui finantskriisi järgsel perioodil keskmiselt.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon