M&A turul oleva tühimiku täidab plokiahela ettevõte? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

M&A turul oleva tühimiku täidab plokiahela ettevõte?

Kirke Ruuven

18.04.2018 10:00

Lexit.co

Globaalse M&A ehk ettevõtete ühinemiste ja ülevõtmiste (Mergers and Acquisitions) turu haardesse jäävad nii väiksed kohalikud ettevõtted, innovaatilised startupid kui ka juhtivad hiigelettevõtted. Põhjusel, et ostu- ja müügitehingute tegemine on üsna keeruline ja ajamahukas protsess ning tehingute tegemiseks puudub efektiivne platvorm, on hakatud lahendusi otsima plokiahela (blockchain) tehnoloogiast.

Turg, mida üritatakse aidata, on suur. Statista andmetel tehti maailmas ainuüksi 2017. aastal M&A tehinguid 4,74 triljoni dollari väärtuses. Thomson Reuters mainib, et 2017. aasta oli ka kolmas järjestikune aasta, kui tehingute arv ulatus üle 50 tuhande. Välja saab tuua näiteks USA suurima tervishoiuettevõte CVS Health (CVS), mis ostis 77 miljardi dollari eest ettevõtte Aetna (AET). Praegu on The Walt Disney Company (DIS) ja 21st Century Fox (FOX) pidamas kõnelusi tehingu üle, mille summa ulatub aga 53 miljardi dollarini. Välja on ka arvutatud, et Google’i emafirma Alphabet (GOOGL) omandab ühe kuu jooksul keskmiselt kaks ettevõtet. Turu kasvu jätkumist soosivad globaliseerumine ja edasised muutused tehnoloogias.

M&A tehingute väärtus perioodil 2012-2017, miljardites dollarites

Allikas: Statista.com

Kuigi turg on suur ja oluline, on see efektiivsusest kaugel. M&A tehingud võtavad näiteks väga kaua aega – Corporate Finance Institute kirjutab, et üks protsess võib kesta 6 kuud kuni mitu aastat. Probleeme tekitab ka vara väärtuse hindamine ja kompetentsete ekspertide olemasolu.

Pöörates siinkohal pilgu hetkeks startupide maailma, siis Entrepreneur.com toob välja, et natuke rohkem kui 50% alustavatest ettevõtetest põrub esimese nelja aasta jooksul.  Läbikukkunud startupi loojatel on väga keeruline leida kontakte, kellele aastate jooksul loodud intellektuaalset omandit maha müüa ja seeläbi uute projektide jaoks rahastust saada.

Eestis asuva peakontoriga tehnoloogia startup LEXIT näeb aga just siin ärivõimalust. Ettevõte kavatseb tuua kõik ülevõtmis- ja ühinemistehingute etapid käesolevasse sajandisse, luues selle jaoks plokiahelal põhineva ettevõtete ostu-müügi platvormi ja seda juhtiva token’i ehk krüptoraha „mündi“. Ühtegi teist platvormi sellisel kujul täna ei eksisteeri.

Bitcoini ja paljude teiste krüptovaluutade südames olev plokiahel on andmebaasitehnoloogia, mis erineb seni tuntud tehnoloogiatest oma jagatud  olemuse poolest – see eksisteerib samal ajal sünkroonsena mitmes erinevas kohas. Andmebaas on ka läbipaistev ja hajutatud ehk tehingud on kõigile nähtavad ega ole kontrollitud ühe isiku või riigi poolt. Plokiahela nutikate lepingute (smart contracts) mehhanismiga on võimalik äriprotsesse ka automatiseerida. Seetõttu on üsna lihtne mõista, miks LEXIT soovib kasutada just plokiahela tehnoloogiat.

Samas peab märkima, et suuremat osa inimestest ei huvitagi niivõrd see tehnoloogia, vaid pigem kasu, mida neile selle tehnoloogia abiga võimaldatakse. Näiteks internet sai tänu e-kirjadele laiemalt tuntuks. Eeldatavasti on nii ka plokiahelaga – keegi ei räägi tulevikus otseselt sellest, vaid pigem selle abil loodud platvormidest, teenustest jms.

Lähitulevikus pakub plokiahela tehnoloogia suure tõenäosusega ettevõtjatele LEXITi näol platvormi M&A tehingute ja intellektuaalse omandiga kauplemise jaoks. LEXITi lubadused on julged: eesmärgiks on luua koht, kus saab kaubelda tervete ettevõtete, nende osade, patentide ja muu varaga sama mugavalt, kui seda on võimalik teha näiteks autode ja kinnisvaraga.

Lihtsustatult öeldes loodab LEXIT teha revolutsiooni, asendades kulukad ning ebaefektiivsed vahendajad hajutatud võrgustikuga, mis koosneb sõltumatutest ekspertidest ning hindajatest, kes siis analüüsivad ning hindavad platvormil olevaid projekte. See muudab tehingute läbiviimise oluliselt kiiremaks ja odavamaks. Antud muutus võib avada ukse ettevõtetele, kelle omanikud on seisnud aastaid paigal, sest oma firma müümine on osutunud liiga keeruliseks.

Allikas: Lexit.co

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovaluutasid.





Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon