Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega II

Erko Rebane

23.04.2018 09:48

Shutterstock

Esimese kvartali tulemuste hooaeg on Ühendriikides hoogsalt käima läinud ja kuigi ettevõtted hiilgavad numbritega, ei ole need mõjunud investoritele nõnda rahustavalt nagu loodeti.

20. aprilliks oli oma tulemused jõudnud avaldada 17% S&P 500 ettevõtetest, kellest Factseti andmetel 72% ületas analüütikute müügitulu prognoosi, mis on ajaloolises kontekstis kõrge näitaja, eriti kui vaadata viimase viie aasta keskmist (57%). Seejuures on ka ületamise ulatus tavapärasest suurem olnud (1,6% vs 0,6% viimase viie aasta jooksul), tänu millele küündib S&P 500 ettevõtete esimese kvartali hinnanguline müügitulu kasv 7,6%ni ehk veidi rohkem kui märtsi lõpus konsensuse oodatud 7,3%.

Allikas: Factset

Esimese kvartali tulemustele vastu minnes kardeti ühe võimaliku komistuskivina analüütikute võrdlemisi kõrgeid kasumiootusi, kuid tegelikkuses pole need probleemiks kujunenud. 20. aprilli seisuga aruande avalikustanud S&P 500 firmadest lõi Factseti andmetel 80% konsensuse prognoosi, mis on viimase viie aasta keskmisega võrreldes (70%) väga kõrge määr. Eelmisel nädalal paistsid eelkõige silma pangad, täpsemalt Goldman Sachs (tegelik aktsiakasum 6,95 dollarit vs oodatud 5,57 dollarit), Morgan Stanley ($1,45 vs prognoositud $1,25)  ja Bank of America ($0,62 vs prognoositud $0,59), kes nihutasid kogu S&P 500 firmade esimese kvartali aktsiakasumi hinnangulist kasvu 13. aprilliga võrreldes 17,4% pealt 18,3% peale.

Allikas: Factset

Vaatamata kõrgetele kasvumbritele on aktsiate reaktsioon jäänud tulemuste järel ebatavaliselt vaoshoituks. Näiteks on Factseti kohaselt kasumiprognoosi ületanud firmade aktsiad kaks päeva enne ning kaks päeva pärast raporteerimist liikunud keskmiselt 0,1%, mis jääb alla viimase viie aasta 1,1% keskmisele. Samas on ka karistus pettumuse korral osutunud tagasihoidlikumaks, kui viimase viie aasta keskmiselt -2,4% languse asemel on ootusele alla jäänud firmade aktsiad seekord odavnenud keskmiselt -0,9%. Põhjus võib peituda selles, et tulemused võivad juba peegelduda hinnas ja samas pakub viimaste kuude korrektsioon ka teatavat pehmendust, kui latt jääb liiga kõrgeks.

Ettevõtete keskmine kasumite üllatus ning aktsiate ühepäevane reaktsioon erinevates sektorites

Allikas: Bloomberg

Käesolev nädal saab olema tulemuste hooaja kõige aktiivsem, sest oma numbrid raporteerib 179 ehk ligi 36% S&P 500 ettevõtetest. Teiste seas avaldavad järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon