Mida Warren Buffett ostab? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida Warren Buffett ostab?

Erko Rebane

17.05.2018 10:32

Shutterstock

Suuremad institutsionaalsed investorid kohustuvad Ühendriikides korra kvartalis avalikustama, millistesse firmadesse on nad kapitali paigutanud ning kust otsustanud väljuda, pakkudes nõnda jaeinvestoritele informatsiooni võimalike investeerimisideede leidmisel. Teiste seas kergitas 15. mail loori oma investeeringutelt ka Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway.

Nii nagu Buffett ütles juba enne 5. mail toimunud Berkshire Hathaway aktsionäride koosolekut, soetati esimeses kvartalis 74 miljonit Apple’i (AAPL) aktsiat, tänu millele kasvas positsioon 44% võrra ligi 240 miljoni aktsiani. Tegemist on Berkshire’i suurima portfelliinvesteeringuga, mis annab ettevõttes 4,7% osaluse.  Buffetti sõnul läheb  Apple oma kvaliteetsete toodete ning ustavate klientidega kenasti  kokku Berkshire’i investeerimisfilosoofiaga investeerida õiglase valuatsiooniga kvaliteetsetesse äridesse.  Lisaks on ta öelnud, et tahaks omada tervet Apple’t ning võib õige hinna juures aktsiaid juurde osta.

Märgiliselt on kolme kuuga positsiooni suurendatud ka farmaatsiaettevõttes Teva Pharmaceuticals (TEVA), kasvatades seda 21,6 miljoni aktsia võrra 40,5 miljoni aktsiani. Kogu portfellist moodustab Teva 692 miljoni dollariga võrdlemisi tagasihoidliku osa ning samuti on teada, et otsuse taga olid investeeringute juhid Todd Combs ja Ted Weschler, kes mõlemad haldavad ca 13 miljardi dollari suuruseid portfelle. Kuigi alati ei saa 100% kindlusega öelda, et kes tegi konkreetse Berkshire’i investeeringu, siis harilikult on Warren Buffett mastaapsemate tehingute taga.  Tevasse otsustati siseneda pärast seda, kui aktsia on viimase 2,5 aastaga kaotanud 70% väärtusest, kuna geneeriliste ravimite äris on silmitsi seistud konkurentsi kasvu ning hindade langusega.

62% võrra on Buffett esimeses kvartalis aktsiapositsiooni kasvatanud veel Monsantos (MON), mis pakub  põllumajanduslikke tooteid ning peaks käesolevas kvartalis pärast regulatiivset heakskiitu ühinema Bayeriga. Lisaks on juurde ostetud mitmeid pankasid: 4,4 miljonit USG Corporationi (USG), 3,8 miljonit U. S.Bancorpi (USB) ja 1,37 miljonit Bank of New York Melloni aktsiat (BK). 0,49 miljoni aktsia ehk 0,9% võrra kasvatati ka positsiooni Delta Air Lines’is (DAL), millesse Berkshire investeeris esmakordselt 2016. esimeses kvartalis.

Täielikult otsustas Buffett väljuda IBMist (IBM), olles hoidnud seda portfellis 2011. aastast alates, ent nüüd tunnistades, et idee ei kuulunud tema parimate sekka. Veel vähendati Wells Fargo (WFC) aksiate arvu, omades ettevõttes veidi alla 10% osalust ning hinnates investeeringut vaatamata mitmetele skandaalidele endiselt atraktiivseks. 81% kahanes Veriski (VRSK) ning -43% võrra Philips 66 (PSX) investeering.  Buffetti sõnul tulenes energiaettevõtte Philips 66 müük soovist vähendada regulatiivset survet, mida tingib üle 10% osaluse omamine firmas.

Berkshire Hathaway aktsiainvesteeringud 2018.a 31. märtsi seisuga.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon