Järgmine komistuskivi investorite teel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Järgmine komistuskivi investorite teel

Erko Rebane

28.05.2018 10:47

Pixabay

Võimalik inflatsioonisurve, rahapoliitika normaliseerimine ja intressimäärade tõus, tugevnev dollar ning pinged kaubanduses on mõned olulisemad tegurid, mis on tänavu investorite rännaku mullusest palju konarlikumaks muutnud. Järgnevatel kuudel lisandub nimekirja veel Ühendriikide sügisesed vahevalimised.

6. novembril valitakse uuesti kõik USA esindajatekoja liikmed ning samuti läheb välja vahetamisele kolmandik senatist. Praegu kuulub kongressi ülemkojas ehk senatis vabariiklastele 100st kohast 51, samuti kontrollivad vabariiklased 23liikmelise ülekaaluga 435kohalist alamkoda ehk esindajatekoda, tänu millele on seadusandlik võim suutnud seista ühise rindena presidendi taga.

Ühest küljest toetab madal tööpuudus, suhteliselt hoogne majanduskasv ning lisaks aasta alguses vastu võetud maksureform vabariiklaste seljatagust. Kuid vastastele on antud ka üksjagu võimalusi ennast paremas valguses näidata, olgu need rohked Valge Maja ametnike lahkumised, uurimised Venemaa sekkumisest 2016.a presidendivalimistesse või protektsionistlikud sammud kaubanduspoliitikas.

Ajalooliselt on presidendi partei üldiselt kaotanud vahevalimiste järel kontrolli kongressis, eriti siis kui riigipea reiting kipub olema madal. See haakub ka viimaste küsitlustega, kus rahvas näib eelistavat demokraate, ent edumaa on vabariiklaste ees jaanuariga võrreldes vähenenud, mis muudab kongressi tagasi võitmise keeruliseks ülesandeks.

Lähiajalugu on jaganud aga üksjagu õppetunde küsitluste baasil lõppjärelduste tegemise kohta ning kuna valimisteni on veel veidi üle viie kuu aega, võib Donald Trump oma retoorika ning otsustega otsida võimalusi vabariiklaste poolehoiu suurendamiseks. Näiteks teatas Trump eelmisel nädalal, et kavatseb enne novembrit rakendada täiendavaid maksukärpeid, avaldamata seejuures täpsemaid detaile.

Juhul kui demokraatidel peaks õnnestuma end maksma panna, võib see üsna oluliselt mõjutada Trumpi järele jäänud kahte aastat presidendiametis, sest osadel juhtudel on seaduse vastuvõtmiseks piisanud siiani vaid oma erakonna häältest.  Enamuse saavutamine senatis või esindajatekojas annaks demokraatidele võimaluse takistada vabariiklaste ettepanekuid,  lükata tagasi Trumpi poolt määratud kandidaate erinevatele ametipositsioonidele ja algatada uurimisi administratsiooni tegemiste kohta.

Millist mõju poliitiline ummikseis aktsiaturgudele täpselt avaldaks, on raske öelda, kuid kui jälgida tavapärast mustrit, siis Goldman Sachsi kohaselt kaupleb USA aktsiaturg vahevalimiste eel harilikult külgsuunas ning on suundunud tavaliselt kõrgemale pärast valimisi, mil määramatus väheneb.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon