Analüütikute soovitustega jõukaks? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Analüütikute soovitustega jõukaks?

Erko Rebane

14.06.2018 09:19

Pixabay

Finantsturgudele jõuab igapäevaselt sadu analüütikute kommentaare ja aktsiasoovitusi. Osad investorid on otsustanud neile mitte liiga palju tähelepanu pöörata, teiste jaoks aga võivad ekspertide prognoosid kujuneda määravaks ostu- või müügiotsuse langetamisel.  Kus peitub tõde?

Selle väljaselgitamiseks võtsin esmalt ette Ühendriikide aktsiaturu ning sealt konkreetselt S&P 500 indeksi, sõeludes välja need 20% ehk 100 ettevõtet, mille käesoleva aasta kasumiootusi on analüütikute konsensus viimase kolme kuu jooksul kõige enam kergitanud. Nimekirja tipust leiab sellise firma nagu Nektar Therapeutics, mille tänavust kasumiprognoosi on revideeritud 469%. Biofarmaatsiaettevõttele järgnesid energiasektori teenindusfirma Helmerich & Payne ja farmaatsiaettevõte Incyte vastavalt kasumiootuste 284% ja 188%% ülespoole korrigeerimistega.

Uurimaks mõju aktsiahinnale, koondasin selekteeritud firmad portfelli, mille liikmete koosseisu antud kriteeriumi alusel iga kuu uuendatakse.  Teisisõnu, kui järgmise kuu alguses konkreetne firma ei mahtunud enam TOP 20% sekka, mille jooksva aasta kasumiootusi on möödunud kvartali jooksul kõige rohkem ülespoole korrigeeritud, vahetatakse aktsia välja.  Nagu allolevalt jooniselt näha, oleks  antud portfelli 5 aasta tootluseks kujunenud 95%, lüües S&P 500 indeksi 88% tõusu. Erinevus on marginaalne, ent siiski täheldatav.

Allikas: Bloomberg, LHV

Kui testida sama strateegiat alusemisse otsa kuuluva 20% ettevõtetega (mille kasumiootusi on kõige vähem kergitatud või koguni langetatud), näeb järgnevalt jooniselt, et pikas plaanis jäänuks nendest aktsiatest koosnev  portfell S&P 500 indeksile alla.

Allikas: Bloombeg, LHV

Ühendriikide aktsiaturgu hoitakse ülemaailmse tähelepanu all 24/7 ning infokildudel on tihti seetõttu seal hoopis teine mõju kui mõne teise riigi börsil. Siit tekkis küsimus, kas kasumiootuste positiivsed revideerimised võiksid ettevõtete aktsiaid sarnaselt stimuleerida ka Euroopas?

Alloleval joonisel on aluseks võetud laiapõhjaline Stoxx 600 indeks ning sealt nopitud iga kuu viiendik ettevõtetest, mille jooksva aasta kasumiprognoose on möödunud kolme kuu raames kõige rohkem kergitatud. Nagu näha, siis viie aasta lõikes oleks antud strateegia andnud indeksiga võrreldes pea kaks korda suurema tootluse.  Käärid aga tulid sisse viimase aasta jooksul, mistõttu ei saa öelda, et hindadele eksisteerib selge ja järjepidev mõju.

Allikas: Bloomberg, LHV

Kokkuvõttes võib tõdeda, et analüütikute sõnal  pole igal pool võrdne mõju, kuid  teatud aktsiaturgudel  tasub neile siiski tähelepanu pöörata, sest prognooside tõstmisel kipuvad ettevõtete aktsiad käituma turu keskmisest paremini ning ootuste langetamisel esinema kesisema sooritusega.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon