USA aktsiad jälle moes - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA aktsiad jälle moes

Erko Rebane

18.06.2018 15:59

Shutterstock

Üheksa aastat kestnud aktsiaturgude tõusust, kõrgetest valuatsioonidest ja kerkivatest intressimääradest hoolimata on globaalsed fondijuhid hakanud pärast 15 kuud jälle Ühendriikide aktsiaid kokku ostma.

Bank of America Merrill Lynchi värskeimas fondijuhtide küsitluses, mis seekord viidi 1-7. juunil läbi kokku 684 miljardit dollarit haldava 235 investori seas, peegeldas rohkem kui aastase pausi järel taas Ühendriikide aktsiate atraktiivsust. Täpsemalt kerkis võrdlusindeksiga võrreldes USA aktsiates ülekaalu omavate investorite osakaal kuuga 16 protsendipunkti võrra netos 1% peale, mida võib selgitada tugeva majanduskasvu ning ettevõtete positiivsete kasumiväljavaadetega.

Allikas: Bank of America Merrill Lynch

Kui mullu tõusid aktsiaturud Aasia 20-30%, Euroopas ligi 10% ning Ühendriikides 20%, siis käesoleval aastal on eurotsooni majanduskasvu aeglustumine, dollari tugevnemine ja hirm kaubandussõja pärast pannud investoreid tsüklilisemate börside ja sektorite asemel kaitset otsima Ühendriikidest, kus S&P 500 kaupleb jätkuvalt allpool jaanuaris saavutatud tippu, ent selle aasta 4% saak teeb silmad ette paljudele välisriikide aktsiaturgudele.

Suuremat ostuhuvi on üles näidatud USA väikefirmade vastu, mida esindav Russell 2000 indeks kaupleb tänu sel aastal saavutatud 10% tõusule rekordtasemel. Kuna väikefirmade tegevus on orienteeritud rohkem koduturule, avaldavad seetõttu marginaalsemat mõju nii kaubanduspinged kui ka tugevnev dollar.

Oma koht on paljude südames ka suurtel tehnoloogiaettevõtetel (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet, Baidu, Alibaba, Tencent), mille eestvedamisel on Nasdaq indeks jõudnud juuni jooksul juba korduvalt uusi ajaloolisi tippe teha. Poolmõrudat maitset tekitab aga teadmine, et ühtlasi hindasid fondijuhid neid ettevõtteid ka kõige ülerahvastatumaks investeerimisideeks. Harilikult räägib see  vajadusest hakata positsiooni vähendama või sektoris riske hajutama.

Fondijuhid usuvad, et USA majanduskasv vältab vähemalt 2020. aasta esimese pooleni ning et S&P 500 indeks võiks teha tipu 3040 punkti peal, andes praeguselt 2780 punkti tasemelt tõusupotentsiaaliks 9%. Ohutegurina tõi küsitluses rekordilised 42% vastajatest (2008.a tipp 32%) välja ettevõtete kõrge laenukoormuse, mis on üldiselt tähendanud aktsiaturgude jaoks võlakirjadega võrreldes kesisemat sooritust.

Allikas: Bank of America Merrill Lynch

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon