Kas ettevõtete tulemused päästavad aktsiaturu? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas ettevõtete tulemused päästavad aktsiaturu?

Erko Rebane

02.07.2018 11:17

Pixabay

Samal ajal kui Donald Trumpi administratsioon paneb proovile kaubanduspartnerite valuläve ning testib finantsturgudel investorite riskiisu, on globaalne majandus suutnud siiani võrdlemisi häirimatult jätkata hoogsat majanduskasvu. Ka USA ettevõtete teise kvartali tulemuste hooaeg peaks tõestama, et aktsiaturg toetub endiselt fundamentaalselt tugevale sambale, kuid kas tulevik on muutunud mõnevõrra ähmasemaks?

Juuniga sai suuremal osal firmadest läbi teine kvartal, mis tähendab seda, et lähinädalatel teevad ettevõtted taas kokkuvõtteid oma tulemustest ning annavad hinnangu ülejäänud majandusaastale. S&P 500 ettevõtete müügitulu peaks teises kvartalis näitama Factseti kohaselt 8,8% kasvu, mis oleks marginaalselt tempokam kui esimeses kvartalis saavutatud 8,5% ning tähendaks suurimat tõusu alates 2011.a kolmandast kvartalist, mil antud firmade koondkäive paranes 12,5%.

Allikas: Factset

Aktsiakasum peaks kasvama üle kahe korra kiiremini (20,0%), mida soodustavad esiteks käesolevast aastast 35% pealt 21%-le langetatud tulumaks ning lisaks välisriikides kogunenud kasumite ühekordne maksustamine. Viimane motiveerib firmasid tooma osa üle kahest triljonist dollarist tagasi Ühendriikidesse ning kulutama seda investeeringutele, ülevõtmistele, dividendidele, võla tagasimaksmisele ja ka aktsiate tagasiostmisele.

Ettevõtted on üsna motiveeritud ostma aktsiaid tagasi, sest ühest küljest pakutakse nõnda volatiilsetel aegadel turule tuge ning teisalt väheneb käibel olevate aktsiate arv, mis omakorda tõstab kasumit aktsia kohta. Allolevalt Ed Yardeni graafikult on näha, kuidas tänavu esimeses kvartalis pumpasid S&P 500 ettevõtted tagasiostude läbi aktsiaturule annualiseeritult 756 miljardit dollarit, ületades sellega isegi 2007.a tippu.

Allikas: Yardeni

Keskmisest kõrgemat kasumikasvu peaksid näitama kolm sektorit eesotsas energiatööstusega, kus analüütikud prognoosivad lausa 142% kasumihüpet.  Nõnda märgilise paranemise tingib aastatagusega võrreldes ligikaudu 40% tõusnud toornafta hind, olles jätnud sektoris mulluse kasumi väga tagasihoidlikuks.

Allikas: Factset

Kõik see on tagasivaatav info, mida on hea teada, ent suuremat rolli mängivad prognoosid ning täiendavad kommentaarid lähituleviku osas. Kuna S&P 500 ettevõtete kasumimarginaal on rekordkõrgel tasemel, otsitakse tõenäoliselt vastust küsimusele, kas palga- ja toorainete hinnasurvega suudetakse hakkama saada. Samuti pakuvad rohket kõneainet ilmselt ka tariifid.

Praeguseks jõustunud tariife hinnatakse globaalse kaubavahetuse mahtude juures veel marginaalseks, kuid juba leidub firmasid, kelle jaoks on protektsionistlik poliitika avaldamas selget mõju. Paar nädalat tagasi näitlikustas olukorda USA mööblitootja La-Z-Boy, kes peab edaspidi Kanadasse oma tooteid müües arvestama 10% tariifiga ning samal ajal seistakse silmitsi tollimaksuga Hiinast pärit mehaanilistele komponentidele, mida valmistamisprotsessis kasutatakse.  See on aga alles algus ning kui kaubandussõda peaks võtma suuremad mõõtmed, võib see muuta ettevõtted teise poolaasta prognoosimisel ettevaatlikuks.

Aktiivsem tulemuste avaldamine hakkab Ühendriikides pihta 13. juulist, mil oma numbrid teevad teatavaks esimesed suurpangad Citigroup, JPMorgan ja Wells Fargo.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon