Kuhu on LHV Kasvukontoga investeeritud II kvartalis 2018? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu on LHV Kasvukontoga investeeritud II kvartalis 2018?

Sander Pikkel

04.07.2018 09:28

Pixabay.com

LHV Kasvukonto vahendusel kättesaadavate fondide koosseis tegi PRIIPS regulatsiooni tulemusena aasta alguses läbi suured muudatused. Regulatiivsetel põhjustel kadusid ära USA-s noteeritud ETF-id, mis asendusid Euroopa sarnaste fondidega. Nimelt kehtestati nõue esitada tavaklientidele ETF-ide osas täiendavat infot põhiteabe dokumendi näol (KID), mida paraku USA fondide pakkujad ei ole valmis koostama. Vaatame järgnevalt üle, kas ja kuidas on see mõjutanud LHV Kasvukonto klientide käitumist.

LHV Kasvukonto vahendusel saavad kliendid valida enda portfelli kuni kuus indeksfondi, määrate nendesse investeerimise osakaalud. Juhul kui kolmapäeva õhtul on kontol vähemalt 1 euro, siis investeeritakse see vastavalt nendele valikutele. Portfellide arv kliendi kohta ei ole piiratud. Rohkem infot LHV Kasvukonto kohta leiab siit.

Uue raha investeerimisel ollakse jätkuvalt maailma tuntuima indeksi S&P 500 (täna valikus olev sümbol: SXR8) usku, kuigi selle osakaal on järjest vähenenud. Paljuski on siin ilmselt tegemist regulatsiooni mõjuga, ning kõik sinna varem investeerinud kliendid pole eurodes kaupleva fondiga jätkanud. Kiirelt on omaks võetud Euroopa dividendiaristokraate koondav SPYW, mis on tõusnud populaarsuselt kolmandaks. Sama strateegiat USA-s jälgiv SPYD on tõusnud viiendaks. Valikus olevate fondide kohta saab rohkem lugeda siit.

Olemasolevate positsioonide puhul annavad endiselt tooni USA suurimad indeksid S&P 500 (SXR8) ja Nasdaq 100 (EXXT). Eelmisel kevadel lisatud dividendimaksjad (SPYW) ja (SPYD) on klientide poolt väga soojalt vastu võetud, ning sinna paigutatakse igas kvartalis järjest rohkem raha.

Tegime I kvartali andmete põhjal ülevaate Kasvukonto näidisportfellist, mida siinkohal hea meelega jagame. Vaatasime, mida sisaldavad nende klientide portfellid, kes ühena valikutest olid ostnud S&P 500 indeksit. S&P 500 koosneb 500 tähtsamast ja suuremast USA ettevõttest. Indeksisse on ettevõtted valitud likviidsuse ja suuruse järgi ning vastavalt tööstusharu esindatusele. Indeks põhineb ettevõtete turuväärtusel, mis tähendab, et mida suurem on ettevõtte turuväärtus, seda suurem on ka tema osa indeksis. S&P 500 kasutatakse sageli standardina USA aktsiaturu aktiivsuse hindamisel. Muutused S&P500 kuuluvates aktsiate hindades ja dividendimaksetes kajastuvad ka vastava indeksfondi hinnas ja dividendides. Kasvukonto kui toote ajaloos oli periood, kus S&P 500 indeks oli 40% osakaaluga osa USA suunalisest valikportfellist.

Kui kõik kontod summaliselt kokku liita, siis saame järgmise keskmise portfelli, mis sisaldab endas 82% arenenud riikide aktsiaid ja 8% arenevate riikide omi. Regionaalselt olid valikud kaldu USA poole 53%, ning Euroopase investeeris 20% Kasvukontode omanikest. Vaadates eelnevalt välja toodud uue raha investeerimse valikuid, võime prognoosida Euroopa suunaliste investeeringute suurenemist läbi EXSA ja SPYW ning USA osakaalu järk-järgulist vähenemist.

Varasemalt oleme Kasvukontodel toimuvat kajastanud siin: Kuhu on investeeritud LHV Kasvukontoga kolmandas kvartalis 2017?

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon