Kuidas ma Investeerimisfestivalil rikkamaks sain - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas ma Investeerimisfestivalil rikkamaks sain

Nelli Janson

13.07.2018 12:33

LHV lava (foto: Investeerimisklubi)

Kui mina reede õhtul Kallaste turismitallu jõudsin, oli Investeerimisfestival juba alanud. Vastuvõtuks oli püsti pandud katusealune, kust iga külastaja sai endale ajakavaga sildi kaela ja sponsorite nänniga koti pihku. Siis veel fotografeerimine ja ma olingi valmis investeerimishõngulisele nädalavahetusele vastu astuma.

Investeerimisfestival, mida juuli esimesel nädalavahetusel väisasin, on juba mitmed aastad tegutsenud Investeerimisklubi poolt korraldatud üritus. Klubi on suutnud endale koguda ka muljet avaldava arvu liikmeid ja juba platsi peal ringi sibavate inimeste hulk tõestas, et nad pole klubilised ainult paberil.  Etteruttavalt olgu öeldud, et lõpuks tuli Läänemaa metsade vahele investeerimistarkust jahtima üle 300 huvilise.

Põgus pilk ligi kolm päeva vältava festivali ajakavale andis aimu, et igav siin kohe päriskindlasti ei tohiks hakata, sest ettekandeid erinevatelt esinejatelt oli plaanitud üsna palju. Ürituse peaesinejaks oli kutsutud Stig Brodersen, kes on eelkõige investor, kuid ka Investors Podcast kaasasutaja. Olles suur Warren Buffetti austaja, siis haldab Brodersen oma investeeringuid samuti Buffetti stiilis ehk otsides aktsiaid, mida saaks oma portfelli osta terveks eluks. Kuid korraldajad olid mõelnud  kõigi varaklasside peale. Oma kogemustest olid rääkima kutsutud nii ühisrahastuse, kinnisvara kui ka krüptoraha eksperte.

Pean tunnistama, et päris igat ettekannet kuulama ei jõudnud ja päris kõike  ümber jutustama samuti ei hakka, sest midagi peab jääma ka festivalil osalejate endi teada ja ka isutekitajaks neile, kes seekord sinna ei jõudnud.

Hea vaba õhkkonna lõi esimese esinejana üles astunud Tanel Padar, kes tegelikult andis peamise sõnumi edasi juba puhtalt oma ülesastumisega antud üritusel. Tema otsus hakata oluliselt hoolikamalt haldama isiklikke finantse ja viia ennast kurssi investeerimisvõimalustega peaks saatma selge sõnumi kõigile neile, kes on oma esimest investeerimissammu lükanud edasi ainult selle põhjendusega, et äkki peaks iga kingsepp ikkagi jääma oma liistude juurde. Tänapäeval saab mis tahes elukutse esindaja endale elementaarsed investeerimisteadmised üsna lihtsalt omandada, kui vaid huvi on.  Tanel on selles osas hea eeskuju ja loodetavasti kandus tema otsusekindlus edasi ka kõigile kõhklejatele.

Samal õhtul jõudis teiste hulgas lavale ka TTÜ rahanduse dotsent Tõnn Talpsepp, kes tuntud ka kui investor. Tema jagas kuulajatele oma nippe, millised tugevused on aidanud temal börsil edu saavutada. Ta rõhutas küll, et nii teadmised kui ka hea arusaamine reaalainetest on edule heaks eelduseks, aga ainuüksi nende najal siiski tippu ennast välja ei libista. Oluline on õppimisvõime, sest börs on oma olemuselt tuhandete liikuvate osakeste kogum, kus kiire kohanemisvõime ja uue olukorra hoomamine on ühe investori jaoks eluliselt olulised oskused. Ja ka siis ei ole veel edu tagatud, sest nii nagu kõigi asjade puhul siin elus, on vaja ka näpuotsatäis õnne.

Kallase talu telgialuses  töötoas „Suvine Suhtarvu Chill“  algust oodates ja selle suve hiti „Mina ka“ saatel jalga kõlgutades tabasin ennast mõttelt, et mis küll sunnib kõiki neid inimesi rannas peesitamise asemel hoopis ootusärevate nägudega siin istuma, et saaks  Tallinna Sadama P/E suhtarvu tuletama hakata. Ja enne, kui jõudsin oma mõtterännakutes arusaamisele, et see on kogukonna tunne, mis just sellistest üritustest toitu saab –  olla koos sarnaste eesmärkide ja huvidega inimeste keskel – ,  hüppasid lavale Paavo Siimann ja Markus Roogna üleskutsega teha järgmise poole tunni jooksul paarikümnele Balti aktsiale finantsanalüüs.

Eraldi tahaks kindlasti välja tuua vestluspaneeli, millest võtsid osa Kristjan Hänni, Romet Enok ja Kristofer Vähi. Käsil oli väga põnev teema investeerimismaailma trendidest tulevikus.  Arutelu käigus prognoositi, et 10 aasta pärast võib tekkida turgudel uus nihe, mis muudab täna populaarsetesse ETF-sse investeerimise ohtlikuks. Ühtlasi soovitati hoida eemale kõigest, kuhu saab sekkuda keskpank. Samas on tehnoloogia tuleviku perspektiivis endiselt hea sektor investeerimiseks, kuigi Kristjan Hänni nentis, et kõige paremad tehnoloogiaettevõtted jäävad enamusele turuosalistele kättesaamatuks, sest esimene investorite ring on kitsas ja avalikkusele üldjuhul suletud. Kaubandussõda, mis viimased kuud turgudel kirgi on kütnud, võib paneelis osalenute arvates saada tulevikus hoopis positiivse tulemi ja sellega koos ka Hiina uue potentsiaali.

Kuna allakirjutanu oli festivalil mõnevõrra privilegeeritud seisuses, siis oli mul suurepärane võimalus ka osa võtta laupäeva õhtul imeilusas Padise mõisas toimunud VIP-networking üritusest koos Stig Broderseniga.  Hubases ja isegi intiimses õhkkonnas toimunud koosistumine osutus väga meeldivaks sündmuseks eelkõige tänu nendele inimestele, kes sinna kokku olid sattunud. Isiklikult õnnestus mul rääkida mitme väga huvitava inimesega, kellega tõenäoliselt igapäevaelus ma kunagi kokku ei satuks ja mis omakorda rõhutab taoliste ürituste võlu. Teiste hulgas avanes mul võimalus ka suhelda Stig Broderseniga, kes osutus äärmiselt sümpaatseks ja huvitavaks vestluskaaslaseks ning muu hulgas läks meie jutt ka Elon Muski ning tema universumi vallutamisplaanide peale. Jõudsime ühisele järeldusele, et Musk on visionäär ja ühel päeval ta midagi väga suurt ka loob, aga Tesla on hetkel siiski üks rahapõletamise masin kui midagi enamat.

Pühapäeval tagasi kodu poole sõites pidin ma endamisi tõdema, et kuigi otseselt rahapada ma just sealt välja ei kaevanud, siis oluliselt rikkamana lähen ma tagasi küll, sest tarkade, ettevõtlike ja huvitavate inimeste seltskonnast saadud positiivset laengut ei tasu kunagi alahinnata. Kes sel aastal veel kõhkles, siis loodetavasti järgmine suvi näeme ja siis on juba hoopis uued jutud.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon