Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

16.07.2018 10:05

Shutterstock

Kui finantsturgudel jäi USA tõusvate intressimäärade, arenevate riikide valuutade ning kaubandustariifide tõttu selja taha võrdlemisi heitlik kvartal, siis ettevõtete tulemused peaksid lähinädalatel näitama, et globaalse majanduse piisavalt tempokas kasv ning Ühendriikide maksureform hoidsid kasumite kasvu ligi kaheksa aasta tipu lähedal. Kõrgete ootustega lähevad investorid vastu ka aasta teisele poolele, kui just ettevõtted ei taha tugevnenud dollari, kallinenud toorme, tõusvate palkade või potentsiaalse kaubandussõja tõttu midagi muud öelda.

Läinud nädala lõpus avasid Ühendriikides JPMorgan, Citigroup ja Wells Fargo mitteametlikult teise kvartali tulemuste hooaja, mille raames loodavad analüütikud näha keskmiselt müügitulu 8,8% suurenemist võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Kui sellest kujuneks lõplik number, osutuks tulemus parimaks alates 2011.a kolmandast kvartalist.

Allikas: Factset

S&P 500 ettevõtete aktsiakasumi kasvuks oodatakse 20%, mis jääks alla esimeses kvartalis registreeritud 25%le ent märgiks Factseti andmetel siiski teiseks parimat tulemust alates 2010.a kolmandast kvartalist (34,1%). Olulise asjaoluna tasub välja tuua, et kui 2011. aasta lõpust on analüütikud tulemuste hooajale vastu minnes oma ootusi ca 2-4 protsendipunkti kärpinud ning lihtsustanud sellega lati ületamist, siis tänavu teist kvartalit järjest optimism hoopis kasvas. Näiteks on mai algusest S&P 500 ettevõtete teise kvartali aktsiakasumi ootus kerkinud protsendipunkti võrra, seda vaatamata dollari tugevnemisele või globaalse majanduskasvu kergele aeglustumisele.

Allikas: Factset

Allolevalt Credit Suisse’i graafikult võib näha, et S&P 500 ettevõtete kasumite kasvu võimendab käesoleval aastal maksureform ning olulise positiivse efekti annab ka energiasektor, kus teise kvartali koondkasum peaks tänu nafta hinna taastumisele hüppama mullusega võrreldes lausa 145%. Arvestades seda, et ajalooliselt on ¾ ettevõtetest löönud analüütikute konsensuse prognoosi keskeltläbi 3-4 protsendipunkti võrra, siis võiks teise kvartali tegelikuks kasumikasvuks oodata 23-24%. Näiteks esimesele kvartalile mindi vastu võrdlemisi kõrge 17% prognoosiga, ent tegelikuks kasvuks kujunes 25%.

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 60 S&P 500 firmat, teiste seas näiteks Banc of America,  Netflix, Goldman Sachs, Ericsson, Morgan Stanley, eBay, IBM, Philip Morris Intermational, Microsoft, Honeywell, Schlumberger.

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon