Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

30.07.2018 14:32

Shutterstock

Kuna S&P 500 indeksi esimese poolaasta tõusu võib kanda sisuliselt üksikute tehnoloogiasektori ettevõtete arvele, mõjusid Netflixi ning Facebooki negatiivsed üllatused selle võrra valusamalt, kuid lisaks veel mõnede nimekate firmade pettumustele püsib endiselt tugevana nii teise kvartali üldine kasumikasv kui ka lähituleviku ootused.

27. juuli seisuga oli oma lõppenud kvartali majandusaruande jõudnud esitada 53% S&P 500 firmadest ning iga nädalaga on tegelikud tulemused aidanud liigutada hinnangulist müügitulu kasvu kõrgemale. Kui teise kvartali lõpus ehk 30. juunil prognoositi S&P 500 firmade koondkäibe 8,7% suurenemist, siis läinud nädalal kergitasid mitmed tehnoloogia-, tööstus- ja tervishoiusektori firmad oma käibenumbritega tulemuse 9,3% peale.  Antud tasemele püsima jäädes osutuks see Factseti kohaselt parimaks alates 2011. aasta kolmandast kvartalist ning näidates ühtlasi, et kasumirida toetavatele maksukärbetele lisaks on ka ärikeskkond fundamentaalselt paremaks läinud.

Allikas: Factset

Aktsiakasumi tasandil on ettevõttetest siiani ületanud konsensuse ootust 83% (viimasel viiel aastal keskmiselt 70%), mida pole Factseti andmetel juhtunud alates ajast, mil hakati vastavat ülevaadet tegema ehk 2008.a kolmandast kvartalist.  Ületamiste ulatus pole nõnda muljet avaldav nagu esimeses kvartalis, ent siin tasub märkida, et erinevalt tavapärasest, on analüütikud tulemuste hooajale vastu minnes kergitanud oma ootusi. Kokkuvõttes annab see S&P 500 firmade aktsiakasumi teise kvartali kasvuks 21,3%, mis ei jää kuigi palju maha esimeses kvartalis saavutatud 25,4%st.

Allikas: Factest

Kolmandaks kvartaliks oli läinud reede seisuga andnud aktsiakasumi prognoosi 43 firmat, kellest 29 hoiatas negatiivselt ning 14 positiivselt. Protsentuaalselt teeb see negatiivsete üllatuste osakaaluks 67%, mis on kõrgem kui samal ajal esimese kvartali järel (55%), ent jääb siiski paremaks viimase viie aasta keskmisest (74%). See ei ole siiski oluliselt mõjutanud analüütikute väljavaadet S&P 500 firmadele kolmandaks ja neljandaks kvartaliks, mil jätkuvalt oodatakse vastavalt 21% ning 17% kasumikasvu. Ka kogu 2018.a oodatav aktsiakasumi kasv on tulemuste raporteerimiste ajal jäänud stabiilseks 21% juures.

Allikas: Factset

Allolevalt jooniselt võib näha, et teise kvartali tulemuste hooajal on praktiliselt kõikides sektorites domineerinud positiivsed kasumite üllatused, kuid investorite vastuvõtt pole alati nõnda soe olnud. Rohkem on müügisurvet esinenud tehnoloogia-, tervishoiu-, finants- ja telekommunikatsioonisektoris, kus rahulolematust põhjustasid kas müügitulu numbrid, prognoosid või veel mõned muud tegurid.

Allikas: Bloomberg

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 140 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon