Börsinädal: Tencenti mured, Muski säutsu tagajärjed, Türgi liir - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Börsinädal: Tencenti mured, Muski säutsu tagajärjed, Türgi liir

Gert Siniloo

17.08.2018 11:10

pixabay.com

Sel nädalal olid uudiste keskmes Türgi liiri jätkunud langus ning mitme tehnoloogiafirma viimased tulemused.

Hiina tehnoloogiagigant Tencent TCEHY avaldas kolmapäeval oma teise kvartali tulemused, mis näitasid kasumi kahanemist aastaga 2% võrra 17,9 miljardi jüäänini (2,59 miljardit eurot). See oli esimene kord viimase 13 aasta jooksul, kui erinevaid internetiteenuseid pakkuva ja mänge tootva ettevõtte kasum vähenes. Käibekasv oli aastaga koguni 30%, kuid seegi oli madalaim näitaja viimase kolme aasta jooksul. Hong Kongi börsil noteeritud Tencenti aktsia kaotas uudise järel üle 3% oma väärtusest.

Kehvema kasuminumbri taga on regulatiivsed tõkked videomängudele, mis on viimasel ajal  ettevõtet tabanud. Pärast Hiina valitsuse märtsikuist otsust reformida mängutööstuse järelevalveasutusi on mitu mängutootjat ootamas oma toodetele müügilitsentse. Tencenti presidendi Martin Lau sõnul takistab ülikiiret käibe kasvu regulaatorite heakskiidu puudumine „PlayerUnknowns’ Battlegrounds’i“ mängule Hiinas, maailma suurimal videomänguturul. Ühe hinnangu järgi seisab mängu heakskiitmine Hiina ja Lõuna-Korea pingeliste suhete taga, sest mängu arendab Tencenti Lõuna-Koreas paiknev partner Bluehole. Lisaks peatasid ametnikud sel nädalal Tencenti teise populaarse mängu „MonsterHunter: World“ müügi Hiinas, seda vähem kui nädal pärast mängu turule paiskamist. Ehkki Tencentil on olnud ka varem järelevalvega probleeme, arvavad analüütikud, et praegused mured mängudega lahenevad peagi.

Tencenti aktsia sulgemishind oli 16. augusti seisuga 42,69 dollarit (päevane muutus: +3,49%).

Ühe lausega


USA väärtpaberiturujärelevalve (SEC) on esitanud Teslale TSLA kohtukutse seoses tegevjuhi Elon Muski eelmise nädala säutsuga ettevõtte võimaliku börsilt lahkumise kohta; mõni päev varem teatas Musk, et tehingu vastu on huvi tundnud Saudi Araabia investeerimisfond.

Sõidujagamisplatvormi arendav Uber teenis teises kvartalis aastavõrdluses 659 miljonit dollarit kahjumit, ent kasvatas käivet, investeerides toidukulleri- ja jalgrataste jagamise teenustesse.

Maailmas laiemalt


Türgi liir jätkas sel nädalal langemist. Nädala alguseks oli liir kaotanud USA dollari vastu oma väärtusest 40%, võrreldes möödunud aasta augustiga. Viimasel ajal langust kiirendanud ameeriklasest pastori kinnipidamise osas, mille peale kehtestas USA Türgile sanktsioonid, teatas USA riikliku julgeoleku nõunik, et enne pastori vabastamist polevat kahel riigil midagi läbi rääkida. Reede hommikuks polnud pastorit veel vabastatud. Pärast keskpanga võetud meetmeid ja Katari lubatud 15 miljardi dollari suurust abipaketti hakkas liiri kurss USA dollari vastu kolmapäeval taastuma. Lisaks kehtestas Türgi kolmapäeval kõrgemad tariifid USA alkoholile, kosmeetikale, autodele ja muudele kaupadele. Kriisist on pihta saanud ka arenevad turud ning Euroopa pankade aktsiad. Lähipäevil peaksid kohtuma Türgi ja riigi suurima ekspordipartneri Saksamaa rahandusministrid. Neljapäeval lubas USA rahandusminister Türgile lisasanktsioonid kehtestada, kui pastorit ei vabastata.

Neljapäeval jätkusid Brüsselis kõnelused Suurbritannia ja Euroopa Liidu esindajate vahel Brexiti üle. Briti peaministri viimane plaan olevat hoida ELi regulatsioonid kehtimas pikema aja vältel pärast Brexitit, kui seni arutatud. Samas hoiatas ELi pealäbirääkija asetäitja esmaspäeval Twitteris, et Briti äriringkonnad peaksid valmistuma igaks stsenaariumiks – sealhulgas ilma leppeta lahkumiseks.

Nädalavahetuse lugemist


Raskused Hiinas. Mis ühendab ettevõtteid nagu Google GOOGL, Amazon AMZN, eBay EBAY ja Uber? Neist ükski pole maailma suurimal digiturul Hiinas kaugele jõudnud. Siin loetletakse põhjuseid, miks.

Suu puhtaks. Elon Musk räägib eelmise nädala säutsu tagamaadest ja vaatab tagasi paarile viimasele aastale.

Oled hea ülemus? Värskest uuringust ilmneb, et enamik ülemusi jagab juhendamise asemel lihtsalt käske.

Graafikute andmed: YahooFinance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon