Börsinädal: uus tulija börsil, Coca-Cola ja Apple’i värsked tehingud, mured Indias - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Börsinädal: uus tulija börsil, Coca-Cola ja Apple’i värsked tehingud, mured Indias

Gert Siniloo

31.08.2018 10:30

pixabay.com

Sel nädalal olid uudiste keskmes USA-Mehhiko-Kanada kaubanduskõnelused ning autootjate võimalikud IPO-d.

James Bondi filmidest tuntud Aston Martin teatas kolmapäeval, et plaanib juba sel aastal Londonis börsile minna. Uudis tuli pärast poolaasta tulemuste avalikustamist, mis näitasid rekordilisi käibe- ja kasuminumbreid. Võrreldes mullusega, suurenes luksusautode tootja käive kuue esimese kuuga 8% 449,9 miljoni naelani (500 mln eurot) ning maksueelne kasum 3,5% võrra, ulatudes 20,8 miljoni naelani (23,1 mln eurot). Uut kasvu toetas eeskätt Aasia turg.

Börsileminek märgiks Aston Martinile suurt muutust, sest varasemalt on ettevõte seitse korda pankrotist läbi käinud. Aastas veidi üle 6000 auto müüva Aston Martini väärtuseks võidakse hinnata 5 miljardit naela ning börsile peaks minema vähemalt veerand firma aktsiapakist. Ettevõtte omanikeringi peaks ka pärast IPO-t jääma edasi Daimler DAI, kes toetab Astonit arendustegevusega, mis aitab viimasel kulusid all hoida. Kui tehing peaks teoks saama, oleks Aston Martin ainuke teine luksusautode tootja börsil lisaks Ferrarile RACE. Samas pakub osa analüütikuid, et nii see kauaks enam ei jää – uute tulijate seas võivad olla mõni Volkswagenile kuuluv luksusmark (näiteks Porsche) või Fiat Chryslerile FCAU kuuluv Maserati.

Ühe lausega


Coca-Cola KO ostab Suurbritannia kohvikuketi Costa Coffee 5,1 miljardi dollari eest.

Tundub, et Tesla TSLA siis ikkagi ei lahku börsilt, mis pöörab investorite pilgu aga tagasi firma tootmisvõimekusele; samal ajal võib Elon Muski oodata uus kohtuasi.

Toyota TM investeeris Uberisse 500 miljonit dollarit, et koostöös arendada isesõitvaid autosid.

Apple AAPL on äsja ostnud idufirma, mis tegeleb läätsede valmistamisega liitreaalsusega (AR) prillidele.

Maailmas laiemalt


See nädal on taas olnud kaubandusnädal, sest iga päev on tulnud uudiseid USA, Mehhiko ja Kanada vaheliste kõneluste ning kaubandusleppe kohta. Vahepeal tekkinud lootus, et Hiinaga tekkinud kaubanduspinged saavad pärast eelmisel nädalal peetud kõnelusi kiiresti lahendatud, on nüüd kahanenud, sest USA jaoks tunduvad nn uue NAFTA kõnelused praegu olulisemad – isegi kui lepe ei too eriti sisulisi muudatusi. Praegu on aga käsil läbirääkimised USA ja Kanada vahel, mis peaksid tooma mingit selgust reedeks. Näib, et niipea, kui Põhja-Ameerika leppe osas on midagi teada, pöördub USA pilk tagasi ELile ja Hiinale.

Tundub aga, et praegu on iga nädal ka Brexiti-nädal: pinged Euroopa Liidu ja Suurbritannia vahel on vaid seitse kuud enne viimase liidust lahkumist järjest süvenenud. Briti peaminister on hoidnud enesekindlat joont, öeldes oma Aafrika ringreisil, et leppeta Brexit poleks maailma lõpp ja et britid soovivad saada nelja aasta pärast Aafrika suurimaks investoriks. Briti naela kurss edenes aga kolmapäeval, kui  ELi pealäbirääkija lubas, et britte ootab ELiga pretsedenditu partnersuhe. Neljapäeval kukkus nael aga taas, sest EL tuletas meelde, et võimalik on ka leppeta stsenaarium. Prantsusmaa alustas aga sel nädalal ettevalmistuste tegemist just viimaseks võimaluseks. Novembris on ilmselt oodata ELi tippkohtumist Brexiti teemal.

Saksamaa võib anda Türgile erakorralist finantsabi, mis aitaks riigil rahanduskriisiga toime tulla.

India ruupia langes neljapäeva hommikul USA dollari suhtes kõigi aegade madalaimale  tasemele, mille tingisid kasvavad naftahinnad ning üldised mured arenevate turgude pärast.

Nädalavahetuse lugemist


Kinnisvaraeri. Kinnisvara- ja üürihinnad liiguvad maailma suurlinnades aina ülesmäge. Kallid hinnad kummitavad ka Silicon Valley’t, kust on lahkumas järjest rohkem inimesi ja ettevõtteid. Kuidas võib suurte tehnoloogiafirmade huvi mõjutada ühe linna käekäiku, saab aga lugeda Seattle’i näitel.

Graafikute andmed: YahooFinance, Euroopa Keskpank

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon