Parem 10 eurot kasvukontol kui 100 eurot hoiusel ehk naised, investeerimine ja eelarvamused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Parem 10 eurot kasvukontol kui 100 eurot hoiusel ehk naised, investeerimine ja eelarvamused

Nelli Janson

16.10.2018 15:10

pixabay.com

Kas teadsite, et naised moodustavad maailma tööjõust 40%, aga kogu maailma varast on nende käes ainult 1%? Sellel kurval statistikal on palju põhjuseid, aga mina keskendun praegu ühele.

Kuigi naised on oma loomult alalhoidlikud, ettevaatlikud ja hea vaistuga, mis annab neile juba eos suurepärased eeldused olla edukas investor, siis ometi on enamik naisi investeerimismaailmast ikkagi kõrvale jäänud. Oma sääste eelistatakse hoida pigem pangakontol, mis tänases madalate intresside keskkonnas on niigi juba äärmiselt vaenulik suhtumine oma rahasse, aga kui lisame siia veel inflatsiooni, mis raha ostujõudu vaikselt, aga järjekindlalt väiksemaks närib, siis ei saagi rikkus majja tulla.

Naiste sümpaatiat pangahoiuste vastu illustreerib ilmekalt ka meie enda panga klientide statistika:

Kuigi viimastel aastatel on naiste investeerimisjulgus ja ka -teadlikkus märkimisväärselt suurenenud, siis otsustav samm jääb paljudel ikkagi tegemata. Kui võtta aluseks 3%- inflatsiooni ja 7%-lise tootluse väärtpaberite investeeringutelt aastas, siis lihtne arvutus näitab, et naised, kes on võrreldes meestega täna alainvesteerinud, kaotavad näiteks 10 000 euro pealt 15 aasta perspektiivis 875 eurot enda ostujõus, võrreldes meestega. Arvud lähevad drastilisemaks, kui vaadata kogu sularaha ja hoiuste hulka, mis Eestis hetkel on kõrvale pandud: seda on ligi 7 miljardit eurot. Eeldades, et naistel on ümmarguselt pool nendest varadest, siis eeltoodud arvutuskäiku ja investeerimisaktiivsust arvestades jäävad naised võrreldes meestega 15 aasta perspektiivis ligi 306 miljoni euro jagu vaesemaks.

Üheks põhjuseks, miks aktsiatest eemale jäädakse, on kahtlemata võimaluste lai valik, aga olulist rolli mängib ka siinmail süvenenud kinnisvarausk, sest väärtpabereid nähakse kahjuks endiselt kui pigem abstraktset varaklassi. Samas ei teadvustata endale täiel määral seda, et kõik varaklassid, sealhulgas ka kinnisvara, on riskidele avatud ja targa investeerimise alus on portfelli piisav hajutatus.

LHV Kasvukonto on täiuslik kombinatsioon kõigest, mida ühel alles oma teekonda alustaval investoril vaja on, sest tänu pakutavate fondide laiapõhjalisusele on hajutamisprotsess juba tehtud. Lisaks eelnevale on Kasvukontoga investeerimine tehtud jõukohaseks absoluutselt igale inimesele, kel jääb kuus üle vähemalt 1 euro, sest just nii vähe ongi alustamiseks vaja.

Kõik suured asjad saavad alguse millestki väiksemast ja seda teadmist tuleks kindlasti ka kasutada oma isiklike rahaasjade planeerimisel. Investeerimisel saab meist igaüks hakata juba täna sendihaaval liikuma millegi märksa vägevama poole. Tundub uskumatuna? Vaatame siis järele:

Kui näiteks inimene säästab iga päev ainult 1 euro ehk 100 senti, siis kuus koguneb investeeritavaks summaks juba 30 eurot. Kui see summa investeerida mõnda indeksit jälgivasse fondi (S&P 500 ajalooline aastatootlus on 7,4%) ja nii 20 aastat järjest, siis tulemuseks on 10 900 eurot (tänases vääringus). Nii oleme oma sentidest üsna märkamatult kasvatanud tuhanded eurod. LHV Kasvukonto mikroinvesteerimise funktsioon investeerib teie raha iga kord, kui  kaardiga maksate.

Investeerimine on pikaajaline protsess, mis eeldab planeerimisoskust, järjekindlust ja tarkust jääda oma otsustele kindlaks. Kõik need omadused on naistel juba sünnist saati kaasas ja puudu on veel see üks otsustav samm, mis pööraks järgmiste aastakümnete jooksul kõik statistikad ja eelarvamused pea peale ning värskendaks ka Äripäeva Rikaste TOP-i nimekirja.

Siinkohal kutsun üles kõiki naisi oma mugavustsoonist välja astuma ja juba täna oma säästud börsi tulusa hoole alla andma.

Mis täna investeeritud, see homme hooleta!

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon