LHV Pensionifondi L 10 aasta keskmine tootlus +6% - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

LHV Pensionifondi L 10 aasta keskmine tootlus +6%

Mihkel Oja

24.10.2018 10:32

Vaatan Pensionikeskuse statistika rubriiki ning see näitab LHV suurima fondi (L fond) viimase 10 aasta keskmiseks tootluseks +6,05%. Riskantsema XL fondi puhul +6,58% ja tasakaalustatuma M fondi puhul +5,68%. Tegu on kulude järgse tootlusega keskmiselt viimasel 10 aastal.

Allikas: Pensionikeskus

LHV Pensionifondis L kogub oma pensionit kõige enam LHV kliente. Kes tegi sinna fondi 10 aastat tagasi 100-eurose investeeringu, on selle praeguseks kasvatanud 179,91 euro suuruseks (ehk +6% aastas). LHV fond L on nö progressiivse iseloomuga, st võib võtta aktsiaturgude riski kuni poole ulatuses. 10 aastat tagasi oli see ka seaduse järgi maksimaalne lubatud riskisus.

Allikas: Pensionikeskus

On tõsi, et viimastel aastatel on LHV pensionifondid avalikele aktsiaturgudele investeerimise asemel investeerinud rohkem reaalmajandusse. USA tehnoloogia hiiglased (a la Amazon) on hoidnud pikalt aktsiaturu keskmisi näitajaid plussis. Kuid kui vaadata regioone ja sektoreid eraldi, siis on pilt avalikel turgudel hoopis nukram. Näiteks Euroopa aktsiad olid 2015. aastal hoopis kõrgemal kui praegu ning viimase 5 aastaga pole suurt kuhugi liikunud (vaata graafikult). Seevastu on meie pensionifondid, mis on vähem sõltunud avalikest börsidest, pakkunud stabiilsemaid tulemusi. Need tulemused võivad tunduda ebahuvitavad ajal, mil turud rallivad, kuid turgude languse ajal vast siiski rõõmu pakkuvad? Aktsiaturud tervikuna on sel aastal miinuses, nt Euroopa u -8%. LHV suurimad fondid on tootlusega aga plussis (https://www.lhv.ee/pension).

Allikas: Bloomberg

USA tehnoloogiasektori hinnatõusust oleme siiski kõrvale jäänud. LHV usub tehnoloogia arengusse ja et see teeb maailma paremaks, selles pole kahtlust! Aga paraku aktsiate hinnad pole alati olnud meie hinnangul mõistlikud investeerimise seisukohast. Eelnimetatud Amazoni aktsia hind langes dot-com buumi järgselt mingil hetkel 93%. Aga Amazon on tagantjärele vaadatuna positiivne näide, mis taastus sellest langusest. LHV pensionifondid on selle asemel investeerinud viimasel ajal kohalikesse venture capitali fondidesse.

LHV pensionifondid kindlasti investeerivad ühel hetkel suuremalt ka avalikele börsidele, siis kui riski ja tulu suhe on selleks sobiv. Kuid pensionifondide pikaajalise tuleviku seisukohalt peame olulisemaks investeeringuid reaalmajandusse, kus on väärtuse juurde loomise võimalus suurem.

Mihkel Oja
LHV Varahalduse juhatuse esimees

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabega lhv.ee ning pea nõu asjatundjaga.Fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Pensionifondide tootluste info allikas on Pensionikeskus.Artiklis nimetatud pensionifondide viimase 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmised geomeetrilised tootlused on järgnevad: LHV XL: 3.87%, 4.78%, 4.40%; LHV L: 3.20%; 3.94%; 3.61%; Swedbank K3: 4.25%; 3.69%;  4.19%; SEB Progressiivne: 3.38%; 2.47%; 3.15%; Luminor A: 3.94%, 3.42%, 4.58%; LHV M: 2.79%; 3.19%; 3.08%; Swedbank K2: 2.12%; 1.54%; 2.27%; SEB Optimaalne: 1.73%, 0.77%, 1.42%, Luminor B: 2.96%, 2.06%, 2.65%.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon