Warren Buffett on asunud aktsiaid ostma - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Warren Buffett on asunud aktsiaid ostma

Erko Rebane

12.11.2018 10:54

Shutterstock

Kui meediast võib jääda mulje, et Warren Buffetti ettevõtte Berkshire Hathaway rahavarud aina kasvavad, kuna Omaha investeerimisguru ei leia liialt kõrgele tõusnud hindade tõttu enam atraktiivseid võimalusi, siis tegelikult on firma hakanud tänavu raha tööle panema, seda eriti kolmandas kvartalis.

Nagu allolevalt jooniselt võib näha, siis 2017.a detsembriks olid Berkshire'i rahakohvrid tõepoolest aasta-aastalt aina suuremaks paisunud, ületades toona 116 miljardi dollari peal 2007.a seisu 2,6kordselt. Vaatamata sellele, et viimastesse aastatesse jääb ka suurtehinguid (2016.a võeti 32,7 miljardi dollari eest üle tööstusfirma Precision Castparts), aitas Berkshire’i firmade tugev rahavoog likviidseid vahendeid bilansis edasi kasvatada.

Allikas: Berkshire Hathaway

Käesolevat aastat detailsemalt silmates on näha, et raha pandi aktiivsemalt tööle esimeses kvartalis, mil Ühendriikide aktsiaturul leidis aset -10% korrektsioon. Toona suurendati positsiooni Apple’s, Teva Pharmaceuticalis, Monsantos, U.S. Bancorpis, Bank of New York Mellonis, Delta Air Linesis, USGs. Teises kvartalis ostis Berksire Hathaway Apple’i, Delta Airlinesi, USB, Southwest Airlinesi, Teva Pharmaceuticalsi, Bank of New York Melloni, Goldman Sachsi, Liberty Globali ning General Motorsi aktsiaid.

Kolmanda kvartali ostudest saame täpsemalt teada novembri keskpaigas, mil institutsionaalsed investorid hakkavad investeeringute raporteid esitama.  Ent niipalju Berkshire Hathaway kolmanda kvartali majandustulemused siiski reedavad, et kolme kuu jooksul tehti aktsiainvesteeringuid mahus 12,6 miljardit dollarit, mis on suurim portfelliinvesteeringutele kulutatud summa alates 2012. aastast (Q1 ja Q2 olid netoostud vastavalt 10,5 ja 1,31 mld USD).

Samuti märgitakse joonealuse infona, et 30. septembri seisuga moodustas 69% aktsiainvesteeringutest American Express (turuväärtusega 16,1 miljardit dollarit), Apple (57,6 miljardit dollarit), Bank of America (26,5 miljardit dollarit), Coca-Cola (18,5 miljardit dollarit) ning Wells Fargo (24,4 miljardit dollarit). Võrreldes infot teise kvartali lõpu numbritega ning vaadates antud aktsiate hinnaliikumisi kolmandas kvartalis, siis võib järeldada, et lõviosa investeeringutest (ca 6,5 miljardit dollarit) on läinud Bank of America positsiooni suurendamiseks. Praegu jääb aga veel saladuseks, millised olid ülejäänud märkimisväärsed ostud, sest teiste tuumikfirmade puhul näitavad arvutused marginaalseid muutusi.

Bank of America aktsia hinnagraafik

Allikas: Bloomberg

Antud ostud jäid kõik aga kolmandasse kvartalisse, mil S&P 500 indeks kauples rekordtasemete juures. Arvestades Warren Buffetti ning tema portfellihaldurite valmisolekut panna raha tööle antud hinnatasemetel, siis tõenäoliselt kasutati ära ka oktoobris turu -10% korrektsiooni ning üksikaktsiate veelgi suuremaid langusi. Ent selle kinnituseks tuleb oodata neljanda kvartali aruandeid, mis laekuvad tuleva aasta alguses.

Lisaks 12,6 miljardi dollari investeerimisele teistesse ettevõtetesse, ostsid Warren Buffett ja Charlie Munger eelmisel kvartalil 982 miljoni dollari eest tagasi ka Berkshire’i enda aktsiaid. Raha ollakse aktsionäridele tagastamas läbi tagasiostude esimest korda alates 2012.a tänu suvel leebemaks muudetud poliitikale. Varasemalt pidi Berkshire’i aktsia jääma alla 120% raamatupidamislikust väärtusest, nüüd aga piisab, kui turuhind jääb alla Buffetti ja Mungeri poolt määratud sisemise väärtuse.  Arvestades seda, et Berkshire Hathaway aktsia kauples tagasiostude eeldatava akna ajal 204,5-209 dollari vahemikus, siis vähemalt antud tasemel hindavad järelikult Buffett ja Munger oma firma aktsiat odavaks.

Berkshire Hathaway aktsia hinnagraafik

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon