Kas 2019 saab olema kulla-aasta? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas 2019 saab olema kulla-aasta?

Erko Rebane

21.12.2018 09:10

Shutterstock

Kullaturul on aasta möödunud sama heitlikult nagu paljudes teistes varaklassides. Esimeses kvartalis ligi 1360 dollarit maksnud unts odavnes augustiks 1174 dollarile,  ent viimastel kuudel on finantsturgudel kasvanud ebakindlus hakanud taas väärismetalli hinda kergitama. Mitmete fundamentaalsete tegurite tõttu võib keskkond kujuneda kulla jaoks tuleval aastal soodsaks.

Kuldse metalli kevadsuvine -14% hinnasula tulenes peaasjalikult rekordeid purustanud Ühendriikide aktsiaturgudest, sealsetest tõusvatest intressimäärdest, tugevnenud dollarist ning arvamusest, et globaalne majandus suudab taluda tariifide sõda.  Sellises keskkonnas harilikult eelistatakse varasid, mis saavad osa kiirest majanduskasvust, kuld seevastu vajus tagaplaanile.

Kuid mida tugevamalt hakkas pidurduma majanduskasv eurotsoonis ning Hiinas ja kõikuma lõi investorite usk, et Ühendriigid võiksid jääda oaasiks, seda päevakajalisemaks hakkas muutuma kuld kaitsva investeeringuna.

Kui nõudlus kulla börsil kaubeldavate fondide (ETF) järele kasvab, on viimased sunnitud selle rahuldamiseks suurendama oma kullavarusid,  mis pärast nelja järjestikust languskuud kasvasid oktoobris ja novembris globaalselt 16,5 ja 21,2 tonni võrra.  Eeskätt on selle taga olnud Euroopa ja Põhja-Ameerika investorite raha aga väga tugev on olnud kapitali vool konkreetsemalt ka Suurbritannias asuvatesse kullafondidesse, mida võib selgitada läheneva Brexiti ning naela vahetuskursi langusega.

Allikas: World Gold Council

Meeldetuletuseks olgu siinkohal välja toodud, et  investeerimine moodustas World Gold Council andmetel kulla globaalsest nõudlusest eelmisel aastal 30%, ent kui juveelitööstuse, tehnoloogiasektori ning keskpankade nõudlus on võrdlemisi väikeste kõikumistega, siis tihti sõltub just ETFidest see, kui palju kulla globaalne nõudlus tervikuna muutub.  Näiteks käesoleva aasta esimese kolme kvartali lõikes vähenes kulla üleilmne nõudlus aastatagusega võrreldes -111 tonni võrra 2935,9 tonnini vaid seetõttu, et investorite isu börsidel oli mullusest väiksem.

Allikas: World Gold Council

Fondiinvestorite kõrval on ka spekulandid (hedge fondid) olnud kevadest alates kulla suhtes äärmiselt negatiivsed, panustades läbi tuletisinstrumentide hinna edasisele odavnemisele. Oktoobrist alates aga hakati langusele tehtud panuseid koomale tõmbama ning netopositsioon muutus taas positiivseks, ent isegi antud punktis on tegemist ajalooliselt võrdlemisi pessimistliku meeleoluga, jättes ruumi sentimendi edasiseks paranemiseks.


Allikas: Bloomberg

Lisaseks sellele, et turuosalised otsivad kaitset aktsiate ning võlakirjade heitlikkuse eest, võib kuldse väärismetalli väljavaate kasuks rääkida ka Föderaalreservi hoiaku võimalik muutus. Siiani on USA keskpank olnud veendumusel, et tänaseks 2,375% peale jõudnud intressimäära kergitatakse tuleval aastal probleemideta edasi, kuid see tees on globaalse majanduse jahtudes suure küsimärgi alla pandud. Kui FED peatab intressimäära tõstmise või on sunnitud ühel hetkel koguni langetama hakkama,  tähendaks see, et inflatsiooni pidurdatakse aeglasemalt ning ka majanduslik väljavaade pole siis kullaga konkureerivate varaklasside jaoks enam nõnda atraktiivne.

Täiendavaks takistuseks on kulla teel tänavu olnud tugev dollar, muutes väärismetalli kallimaks investorite jaoks, kes kasutavad muud koduvaluutat. Samal ajal, kui Föderaalreserv liigutab intressimära järjest kõrgemale, püsivad rahakraanid mitmel pool mujal arenenud riikides endiselt väga lahtises asendis, mistõttu on dollar olnud paljude jaoks eelistatud valuutaks. Juhul kui globaalne majandus kisub tugevamalt kraavi suunas ja Föderaalreserv peab tõdema, et ei saa rohkem intressimäära kõrgemale kruvida,  väheneks sellega potentsiaalselt ka dollari atraktiivsus ning vastutuul kulla jaoks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon