Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega II

Erko Rebane

29.01.2019 10:23

Shutterstock

Neljanda kvartali tulemuste hooaeg on Ühendriikides kulgenud siiani üsna ootuspäraselt, ent seda osalt tänu eelnevalt langetatud prognoosidele, mis on saanud kõneaineks ka ettepoole vaadates.

25. jaanuari seisuga oli oma neljanda kvartali tulemused avaldanud 22% S&P 500 firmadest, kellest Factseti andmetel suutis konsensuse ootust lüüa 71%. Kuigi seda võib ajalooliselt lugeda üsna keskpäraseks saavutuseks, siis nõrgemasse valgusesse jätab tulemuse teadmine, et analüütikud on eelnevatel kuudel oma ootusi oluliselt kärpinud ning lisaks on positiivne üllatus tagasihoidlikum: prognoosi ületanud ettevõtete aktsiakasum on osutunud oodatust keskmiselt 3,0% paremaks, samas kui viimase aasta jooksul on harjutud nägema kaks korda kõrgemat ületust ja samuti jääb see alla viimase viie aasta keskmisele (4,8%).  Siiani avaldatud tulemused pole oluliselt muutnud analüütikute hinnangut, et S&P 500 firmade aktsiakasumi kasv peaks neljandas kvartalis jääma 11% juurde.

Allikas: Factset

Müügitulu kasv on läinud aasta viimases neljandikus jäämas keskmiselt 6% juurde, küündides kõige kõrgemale kommunikatsiooniteenuste pakkujate seas (20%), kus suurima panuse annab Alphabet (ilma Google’i emafirmata alaneks kogu sektori müügitulu kasv 12% peale).  Järgnevad kinnisvarasektor 11% ning materjalitööstus 9% kasvuga.

Infotehnoloogiale oodatakse vaid 1,5% käibe suurenemist võrreldes 2017.a sama perioodiga, millest halvem oleks vaid kommunaalsektori oodatav -0,5% müügitulu langus.  Müügitulu ootust on siiani raporteerinud firmadest Factseti kohaselt ületanud 59%, näidates keskmiselt 0,2% paremat tulemust. Viimase aasta keskmisega (vastavalt 72% ning 1,4%) kõrvutades jäävad kesisemaks mõlemad määrad.

Eelmise aasta neljandasse kvartalisse jäänud äritegevusest on aga olulisem see, mis seisab ees ning siin tuleb paraku leppida tõsiasjaga, et kiirel kasumi kasvul on kriips peal.  Ühest küljest kaob ära tulumaksu positiivne efekt ning lisaks on analüütikud hakanud numbritesse sisse arvestama ka globaalse majanduse aeglustumist ning tariife, mille tulemusel jääb S&P 500 firmade aktsiakasumi aastane kasv järgneval kolmel kvartalil 1-3% vahemikku ning hoogustub soodsama baasi tõttu neljandas kvartalis 11%le. Kui mullu oktoobris oodati 2019.a 10% aktsiakasumi suurenemist, siis praeguseks on latt langetatud 6% peale.

Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldavad oma aruande 126 S&P 500 firmat, teiste seas järgmised ettevõtted:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon