Jaanuaris juhtisid LHV klientide seas USA autotootja ja Eesti ehitaja aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jaanuaris juhtisid LHV klientide seas USA autotootja ja Eesti ehitaja aktsiad

Gert Siniloo

12.02.2019 09:15

iStockphoto

Aktsiaturgude tõusuga alanud uue aasta esimesel kuul tegid LHV kliendid enim tehinguid Tesla ja Merko Ehituse aktsiatega. Ühtki uut tulijat jaanuarikuu jooksul tabelisse ei lisandunud.

Allikas: LHV

Tesla

Elektriautode tootja Tesla TSLA aktsia käis jaanuarikuu jooksul küll üles-alla, kuid kuu lõpu seisuga erilist muutust ei toimunud: võrreldes jaanuari algusega, langes aktsia -1,0% 307,02 dollarini. Kuu jooksul oli ettevõttega seoses tähtsaim uudis 30. jaanuaril avaldatud 2018. aasta neljanda kvartali tulemused, mis näitasid küll esimest korda ettevõtte ajaloos teist kvartalit järjest kasumit ning lisaks oodatust paremaid müüginumbreid, kuid kokkuvõttes jäi Tesla puhaskasum siiski analüütikute ootustele alla. Tesla müügitulu oli neljandas kvartalis 7,23 miljardit dollarit (analüütikud ootasid 7,08 miljardit dollarit; aastane kasv +120%) ning puhaskasum 139,5 miljonit dollarit (oodati 151,8 miljonit; mullu samal ajal kahjum -675,4 miljonit).

Siiski oleksid tulemused võinud olla ettevõtte teatel veelgi paremad, kui poleks vähenenud teistele autotootjatele müüdavate nullemissiooniga sõidukite regulatiivse krediidi tulu ning Hiinast saabuvate autoosade kõrgem imporditariif oleks olemata jäänud. Uuel aastal on Tesla prioriteedid vähendada kulusid ning käivitada Hiinas Shanghais asuv tehas. 2019. aastal loodab ettevõte tarnida 45-65% enam autosid kui eelmisel aastal. Veebruarikuu on seni alanud märgilise sündmusega: kuu esimestel päevadel tegi Tesla esimese sedaani Model 3 autode tarne Euroopasse, kus ettevõttel oli jaanuari seisuga 14 000 Model 3 tellimust.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Merko Ehitus

Varemgi enimkaubeldud aktsiate tabelisse jõudnud kodumaine ehitusettevõte Merko Ehitus MRK1T on esimest korda kõrgel teisel kohal. Merko Ehitus on Eesti juhtiv ehitusfirma, mis on olnud Tallinna börsi põhinimekirjas noteeritud alates 2008. aastast. Lisaks Eestile tegutseb Merko ehituse ja kinnisvaraarendusega ka teistes Balti riikides ning Norras. 2017. aastal ulatus Merko käive 317,6 miljoni euroni, puhaskasum oli 14,7 miljonit eurot.

Aasta esimese kuu lõpetas MRK1T aktsia samal tasemel kuu algusega: 9,20 eurot. Jaanuarikuus tulid Merko Ehituselt mitu uusi ehituslepinguid puudutanud uudist. Näiteks alustab ettevõte kaitseväe hoonete ehitust Tapa linnakus, Leedus Kaunase rajooni politseijaoskonna peakontori ehitust ja hilisemat haldamist 12 aasta jooksul ning uue, 20 korteriga korterelamu ehitust Tallinnas Paldiski maanteel. Rohkem ootavad investorid aga teadet 2018. aasta esialgsete tulemuste kohta, mis peaks saabuma 14. veebruaril. On võimalik, et tulemuste ülevaates sisaldub ka dividendiettepanek möödunud aasta tulemuste pealt.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu MRK1T viimase viie aasta tootlusega siin.

NVIDIA

LHV klientide seas püsivalt populaarne olnud Nvidia NVDA on hästi tuntud kõigile arvutimänguritele, sest ettevõte tegeleb graafikaprotsessorite (GPU) tootmisega nii arvutitele kui ka autotööstusele. Ettevõtte tuntuim GPU GeForce konkureerib otseselt Advanced Micro Devices’i AMD sarnase tootega Radeon. Graafikaprotsessorite turul sisuliselt vaid kaks tegutsejat ongi, kuid Nvidia käes on kaks korda suurem turuosa. Lisaks toodab Nvidia veel süsteemikiipe ning on keskendunud ka tehisintelligentsile.

Jaanuar oli NVDA jaoks tõusukuu, mil aktsia väärtus kasvas 5,5%. Tõus oleks ilmselt jätkunud ja veelgi suuremaks osutunud, kui kuu viimastel päevadel poleks Nvidia teatanud neljanda kvartali käibeprognoosi langetamisest. Kvartali müügituluks ootab ettevõte 2,2 miljardit dollarit, samas kui varem oli prognoositud 2,7 miljardit dollarit. Nvidia teatel on käibelanguse taga tulude vähenemine mängude (needsamad GPU-d) ja andmekeskuste segmentides. Eriti on nõudlus kahanenud Hiinas, kuid ettevõte tunnetab enda sõnul globaalse majanduse üldist jahenemist. Neljanda kvartali tulemused peaks Nvidia avaldama 14. veebruaril.

Sealjuures on huvitav märkida, et Nvidia peamine konkurent Advanced Micro Devices AMD (kuu tabelis üheksandal kohal) avaldas päev pärast Nvidia uudiseid enda neljanda kvartali tulemused, mis näitasid 38 miljoni dollari suurust kasumit, samas kui aasta varem oli teenitud 19 miljonit dollarit puhaskahjumit. Müügitulu kasvas samas 6% 1,42 miljardi dollarini. Protsessorite müügitulu kasvas aga veelgi enam, nimelt 9%. Ka 2019. aastaks ootab AMD müügitulu kasvamist kõrgete ühekohaliste numbrite jagu (protsentides). AMD aktsia tõusis kuu algusega võrreldes jaanuari lõpuks +29,6% ning suurem osa sellest tõusust tuli pärast tulemuste avaldamist.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NVDA ja AMD viimase viie aasta tootlusega vastavalt siin ja siin.

Tallinna Kaubamaja Grupp

Kodumaine kaubanduskontsern Tallinna Kaubamaja Grupp TKM1T on esimest korda tabelis kõrgel neljandal kohal. Jaanuar on olnud TKM1T aktsia jaoks oluline tõusukuu, mil see on kallinenud kuu algusega võrreldes +6,9%.

Aktsia kallinemine algas juba enne tulemuste avaldamist, mis saabusid kuu lõpus ja näitasid üldiselt korralikke numbreid nii neljanda kvartali kui ka 2018. aasta lõikes. Kaubamaja Grupi müügitulu oli neljandas kvartalis 182,4 miljonit eurot, kasvades aastaga 4,2%. Puhaskasum ulatus 11,5 miljoni euroni, langedes aastavõrdluses -3,3%. 2018. aasta müügitulu oli 681,2 miljonit eurot, suurenedes aastavõrdluses 4,6%, ning aasta puhaskasum kasvas samas 2,0% 30,4 miljoni euroni. Käibe poolest suurima ehk supermarketite segmendi tulud kasvasid neljandas kvartalis aastaga 5,6% ning 2018. aasta peale kokku 3,9%. Investorid ootavad aga 25. veebruarit, mil peaks saabuma 2018. aasta auditeeritud tulemused, kus võib juba sisalduda ka dividendiettepanek.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TKM1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Apple

USA mobiiltelefonide ja muude seadmete tootja Apple AAPL, mille telefonid on ka paljude eestimaalaste taskutes, on ka varem enimkaubeldud aktsiate tabelis olnud. Uut aastat on AAPL aktsia alustanud jaanuaris 5,4% suuruse tõusuga, millest suurem osa tuli kuu lõpus avaldatud kvartalitulemuste järel. Tänaseks on aktsia hind veelgi ülespoole roninud, nagu näitab juuresolev graafik.

Jaanuari lõpus avaldatud esimese kvartali tulemused (Apple’i finantsaasta algab oktoobris) näitasid 84,3 miljardi dollari suurust käivet (aastane muutus: -4,5%), puhaskasum jäi aga 20,0 miljardi dollari juurde (-0,5%). Käibest suurima osakaalu moodustava iPhone’ide müügitulu kahanes aga aastavõrdluses -14,9% 52,0 miljardi dollarini, samas kui kõik teised segmendid näitasid kasvu. Apple on viimasel ajal võtnud suuna enda pakutavate teenuste arendamisse, kus loodetakse tulevikus rohkem tulu, seda eriti olukorras, kus nutitelefonide müük üle maailma on viimaste aastate jooksul langustrendis olnud. Seda näitab ka tõik, et esimest korda ei avaldanud Apple enam nutitelefonide täpseid müüginumbreid (selle eest hoiatas ettevõte juba mullu novembris). Esimeses kvartalis kasvas teenuste müügitulu aga 19,1% 10,9 miljardi dollarini. Regioonide lõikes vähenes Apple’i müügitulu enim Hiinas, kus see kukkus aastavõrdluses -26,7%. Ettevõtte teatel pole Apple’i kliendid enam nii varmad oma vanu telefone uute mudelite vastu välja vahetama kui minevikus.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu AAPL viimase viie aasta tootlusega siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti jaanuaris arvukalt tehinguid ka Netflixi NFLX (kuine muutus: +26,8%), Tallink Grupi TAL1T (+7,4%), Siauliu Bankase SAB1L (+9,2%) ning Micron Technology MU (+16,7%) aktsiatega. Tutvu nende väärtpaberite viimase viie aasta tootlusega siin: NFLX, TAL1T, SAB1L, MU.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon