Warren Buffetti värskeim kiri aktsionäridele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Warren Buffetti värskeim kiri aktsionäridele

Kirke Ruuven

28.02.2019 11:53

Shutterstock

Härra Warren Buffett, tuntud ka kui Omaha oraakel, avalikustas möödunud nädalavahetusel järjekordse iga-aastase kirja Berkshire Hathaway aktsionäridele ja ühtlasi ka Berkshire’i 2018. majandusaasta aruande. Teeme siinkohal väikse ülevaate oraakli kirjast, tuues välja nii tähtsaimad kui ka huvitavaimad punktid.

Mõned väljavõtted Buffetti kirjast:

  • Iga-aastane muutus Berkshire'i aktsia raamatupidamislikus väärtuses on kaotanud oma kunagise tähtsuse.
  • On tõenäoline, et Berkshire hakkab aja jooksul oluliselt oma aktsiaid tagasi ostma.
  • Buffett loodab “elevandisuurusele” omandamistehingule, kuid korralike pikaajaliste väljavaadetega ettevõtete hinnad püsivad liiga kõrgetena.

Warreni kiri ei räägi kuigi detailselt, kes tema järeltulijaks saab, kuid see vastab siiski mõningatele sellega seotud küsimustele. Buffett toob oma kirjas välja häid uudiseid 2018. aastal toimunud juhtkonna muudatuste kohta, kui Ajit Jain pandi juhtima kõiki kindlustustegevusi ning Greg Abel sai volitused ohjata kõiki ülejäänud tegevusi. Buffett rõhutab, et Berkshire Hathaway on nüüd paremini juhitud kui kunagi varem.

Viimased 30 aastat on Buffett oma kirja aktsionäridele avanud paragrahviga, mis kajastab muutust Berkshire’i aktsia raamatupidamislikus väärtuses, kuid seekord ta seda ei teinud. Ta plaanib edaspidiselt fokuseerida ettevõtte turuhinnale. Turud on küll ekstreemselt tujukad, kuid ta usub, et pika-ajaliselt on just turuhind parim näitaja, mis Berkshire’i äritegevuse tulemuslikkust mõõdab.

Buffett joonistab enda kirjas Berkshire’ist lihtsama pildi, kutsudes seda metsaks, millel on viis puiestikku. „Keskendu metsale - unusta puud“ on mõttekäik, millest ta pikalt ja laialt enda kirjas räägib. Puud on Berkshire’i erinevad üksikud detailid, mille üle ei pea pead murdma, kui tahta Berkshire’i sisemist väärtust leida. Mõned neist puudest on haiged ning on tõenäoline, et neid kümne aasta pärast enam ei eksisteeri. Seevastu mõned teised on jällegi loodud kõrgeks ja ilusaks kasvama.

Ta kõneleb päris palju Berkshire’i metsa erinevatest puiestikkudest ehk osadest eraldi. Kuid rõhutab, et Berkshire’i väärtus on maksimaalne siis, kui kõik need puiestikud on koondatud üheks üksuseks. Kõige väärtuslikum Berkshire’i osa on kindlustusega mitteseotud ärid, mida Berkshire kontrollib (tavaliselt 100%lise osalusega ja mitte vähem kui 80%). Need tütarettevõtted tõid 2018. aastal sisse 16,8 miljardit dollarit.

Tähtsuselt teine puiestik on Berkshire’i 173 miljardit dollarit väärt aktsiapakk, kus siis Berkshire omab erinevatest suurtest ettevõtetest 5%-10%lisi osalusi. Suure tõenäosusega hoiab Berkshire enamust nendest aktsiatest väga pikka aega. Sinna kuuluvad näiteks American Express (AXP) ja Apple (AAPL), Coca Cola (KO) ja Wells Fargo (WFC).

Kolmanda olulisima kategooriana toob Buffett välja kvarteti ettevõtteid - Kraft Heinzi (KHC), Berkadia, Electric Transmission Texase ja Pilot Flying J - mille üle Berkshire jagab kontrolli teiste osapooltega. Berkshire’i osa nende ettevõtete maksujärgsest ärikasumist moodustas 2018. aastal kokku 1,3 miljardit dollarit.

Neljas puiestik tähistab 112 miljardit dollarit, mida Berkshire hoiab USA valitsuse võlakirjades ja muudes raha ekvivalentides. Samas on 20 miljardit dollarit veel ka muudes fikseeritud tulumääraga finantsinstrumentides. Berkshire on kindlalt tõotanud mitte puutuda teatud portsjonit sellest rahast. Vähemalt 20 miljardi dollariline puhver peab neil alati olemas olema.

Buffett on hästi uhke enda viienda puiestiku ehk kindlustusfirmade üle. Viimased on Berkshire’i kasvu juba 1967. aastast edasi viinud, kui 8,6 miljoni dollariga osteti tänaseks päevaks üheks suurimaks kindlustusfirmaks kasvanud National Indemnity. Ta mainib, et nelja esimese puiestiku osalusi finantseeritakse just kindlustusfirmade poolt genereeritud vahenditega.

Et mitte enda kindlustusfirmasid liiga palju kiita, toob ta ka välja, et kindlustusega seotud riskide hindamisel võib teha suuri vigu, mis võivad alles aastatega esile kerkida. Kui homme tuleb täiesti tühjast kohast suur orkaan, maavärin või küberrünnak, siis selle tagajärjed võivad kindlustajatele olla üüratult suured.

Kuid sinnamaani loodab Buffett Berkshire’i üleliigsest likviidsusest lahti saada uutesse äridesse investeerimisega. Ta ei näe aga selle jaoks praegu häid perspektiive, sest korralike väljavaadetega ettevõtete hinnad on natuke liiga kõrged. Kuid tundub, et see ei peata vanameistreid. 88-aastane Buffett ning 95-aastane Munger loodavad, et nad leiavad endale „elevandisuuruse“ ostutehingu. Samas kirjeldab Buffett, kuidas see mõte ta pulsi kiiremini tuksuma paneb.

Buffett kasutab suurt osa kirjast rääkimaks ka enda nägemusest aktsiate tagasiostu kohta ning sellest, et Berkshire hakkab suure tõenäosusega järgnevate aastate jooksul enda aktsiaid tagasi ostma. Buffett argumenteerib, et aktsiate tagasiost võib nii ettevõttest lahkuvatele kui ka sinna jäävatele aktsionäridele kasulik olla. Seda eeldusel, et aktsiad ostetakse tagasi ettevõtte õiglasest väärtusest odavamalt.

Kirja lõpu poole asub Warren kõnelema nn Ameerika taganttuulest (The American Tailwind). Ta räägib USA ajaloost ning kuidas mitte keegi poleks 1788. aastal osanud kuidagi ette näha, kuhu nende koduriik aastakümnete pärast jõuab. Kui tol ajal oli USA vaid väike grupp ambitsioonikaid inimesi, siis täna on USA rikas riik, mille leibkondade rikkus ulatub 108 triljoni dollarini. Ja seda tänu säästmisele ning investeerimisele.

Warren on kindel, et suur osa Berkshire’i edust on tulnudki just tänu USAle. Ta nimetab Ameerika taganttuult jõuks, mis lükkab Berkshire’i edasi ja on selle kasvuallikaks. Härra Buffett lõpetab kirja positiivse noodiga ja lausub, et Berkshire Hathaway on heas vormis astumaks vastu kõigele sellele, mis tulevik toob.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon