Kuldne signaal viitab aktsiaturgude edasisele tõusule - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuldne signaal viitab aktsiaturgude edasisele tõusule

Erko Rebane

02.04.2019 09:51

Shutterstock

Tehnilise analüüsi austajad on kindlasti täheldanud, et S&P 500 indeks jõudis veebruari keskpaigast tagasi üle 200 päeva libiseva keskmise ning on selle pealt leidnud juba korra märtsis ka toetust.  Kuigi tõus detsembri põhjast on olnud muljet avaldav, saavutati 1. aprillil veel üks teetähis, mille järgi võiks ralli jätkuda.

Golden cross on aktsiaturgudel olnud ajalooliselt üks tugevamaid ostusignaale, kus lühiajaline libisev keskmine murrab ülespoole suundudes läbi pikaajalise libiseva keskmise. Kasutada võib erinevaid keskmiseid, kuid kõige levinumaks paariks on 50 ning 200 päeva keskmised. Golden cross kinnitab tõusutrendi, kus libisevaid keskmiseid käsitletakse toetustasemetena kuniks need uuesti ristuvad. Lühiajalise libiseva keskmise vajumisel alla pikaajalise toetuse tekib death cross, viidates turu edasise languse võimalusele.

Allolevalt jooniselt on näha, et viimati moodustus S&P 500 indeksi puhul golden cross 2016.a aprilli lõpus, mille järel jäi 50 päeva libisev keskmine kõrgemaks 200 päeva libisevast keskmisest kuni 2018.a detsembri alguseni, saavutades antud perioodi tootluseks ligi 30%.

Allikas: Bloomberg

Heites pilgu näiteks viimasele 13 aastale, siis antud perioodi mahub kokku kuus korda, mil 50 päeva libisev keskmine on altpoolt läbinud 200 päeva libisevat keskmist. Kõikidel nendel kordadel on S&P 500 indeksi järgneva 90 päeva tootlus osutunud positiivseks, näidates mediaani järgi 8% tõusu.

Kindlasti pole aga need episoodid tähendanud hõlpsat sõitu. Heaks näiteks oli 2015.a lõpp ning 2016.a algus, mil muster joonistus väga lühikeseks ajaks ja kuigi kolme kuu tootluseks kujunes +3%, siis vahepeal tuli üle elada S&P 500 indeksi ligi 10% korrektsioon.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon