Mida peab teadma UCITS börsil kaubeldavate fondide kohta? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida peab teadma UCITS börsil kaubeldavate fondide kohta?

Siim Näks

05.08.2019 10:15

iStockphoto

Alates 2018. aasta algusest ei saa enam Euroopas asuvad investorid osta USA-s registreeritud börsil kaubeldavaid fonde (ETF), mis ei vasta PRIIPs regulatsioonile, vaid peavad investeerima nende fondide kohalikesse vastetesse. Antud regulatsioonist on veel mõneks ajaks vabastatud UCITS ETF-id. Käesolevas artiklis vaatame lähemalt PRIIPs ja UCITS tähendust ning kuidas need mõjutavad Euroopa investoreid.

PRIIPs regulatsioon (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products Regulation) hakkas Euroopa Majanduspiirkonnas kehtima 2018. aasta 1. jaanuarist ning see loodi selleks, et muuta investeerimistooted investorite jaoks läbipaistvamaks ning paremini omavahel võrreldavaks. Regulatsiooni kohaselt peavad fondid avalikustama põhiteabedokumendi (Key Information Document), mis muudab investeerimistoote peamised omadused, riskid, eelised ja kulud investorite jaoks arusaadavamaks. UCITS ETF-idele andis Euroopa Parlament aega PRIIPs põhiteabedokumendi loomiseks 2021. aasta lõpuni (UCITS fondidel on hetkel enda UCITS põhiteabedokument).

UCITS ETF-id on Euroopa investoritele loodud börsil kaubeldavad fondid, mis alluvad UCITS regulatsioonidele. UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) on 1985. aastal loodud ja pidevalt uuenev Euroopa Liidu regulatiivne raamistik investeerimisfondidele. UCITS fonde saab registreerida Euroopas ning müüa investoritele üle maailma. Standarditele vastavad UCITS fondid on iga liikmesriigi regulatsioonidest vabastatud. Ligikaudu 75% väikeinvestorite investeeringutest Euroopas on UCITS fondides.

All tabelis on toodud välja 8 kõige suurema varade mahuga fondi maailmas, nende UCITS vaste ning ka iga fondi valitsemistasu. Tabelist on näha, et üldjuhul on UCITS fondidesse investeerimine kallim, tihtipeale ka kordades kallim, ning huvi UCITS fondide vastu on palju väiksem.

Lisaks kõrgematele valitsemistasudele on UCITS fondidesse investeerimisel ka teisi investorite jaoks negatiivseid külgi. Kuna UCITS fondide varade maht on kordades väiksem, siis on ka nende likviidsus palju madalam. Ning madalam likviidsus põhjustab omakorda suuremat spreadi (ostu- ja müügihinna vahe).

UCITS fondide positiivseteks omadusteks on läbipaistvus ja üheselt võrreldatavus. Erinevalt teistest ETF-idest on UCITS ETF-ide põhiteabe dokumendis välja toodud ka fondi riski ja oodatava tootluse tasemed skaalal 1-7. Kuna kõrgema potentsiaalse tootlusega kaasneb üldjuhul ka kõrgem risk, siis on oluline, et iga investor hindaks oma riskitaset enne investeeringu tegemist. Kasvukonto fondide valikus saab nende samade tasemete järgi fonde filtreerida.

Suur osa UCITS ETF-e on registreeritud Iirimaal, mis võib omakorda osutuda investorile kasulikuks. Kui USA ETF-ide dividendide väljamaksmisel võidakse rakendada kuni 30% tulumaksumäära, siis Iirimaa ei maksusta ETF-i väljamakseid. Ning kuna iga ETF-is olev ettevõte on juba oma riigi tasandil tulumaksu tasunud, siis Eesti Maksu- ja Tolliamet dividende kahekordselt ei maksusta. Kuid siin on nüanss, et Iirimaa ETF-ide puhul tuleb Eestis maksuametile esitada tõend, et varasemalt on väärtpaberi tasemel juba tulumaks kinni peetud. Samas tuleb siiski nentida, et sellise tõendi küsimine fondivalitsejalt ei pruugi olla edukas tegevus.

LHV internetipangas on olemas investeerimiskonto aruanne, mille kaudu saab mugavalt konto laekumiste informatsiooni saata EMTA-sse.

Teoorias saaksid ka USA-s asuvad fondid tagasi Euroopa turule tulla, kui nad esitaks PRIIPs põhiteabedokumendi, kuid kuna need fondid on loodud USA turule ning Euroopa investorite osakaal fondides on väga väike, siis paraku nad ei ole väga motiveeritud seda tegema.

USA ETF

(sümbol)

Valitsemistasu

Varade maht (mlrd $)

UCITS vaste

(sümbol)

Valitsemistasu

Varade maht (mlrd $)

SPDR S&P 500 (SPY)

0,09%

278

SPDR S&P 500 UCITS ETF (SPY5)

0,09%

4

iShares Core S&P 500 (IVV)

0,04%

179

iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

0,07%

35

Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

0,03%

115

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRD)

0,25%

3

Vanguard S&P 500 ETF (VOO)

0,03%

113

VANGUARD FUNDS PLC VANGUARD S&P 500 UCITS ETF (VUSA)

0,07%

23

Powershares QQQ (QQQ)

0,20%

76

Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF (EQQQ)

0,30%

2

Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO)

0,05%

73

Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (VFEM)

0,25%

2

Vanguard FTSE Developed Markets ETF (VEA)

0,07%

71

Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF (VEVE)

0,18%

0,3

iShares Core US Aggregate Bond (AGG)

0,05%

60

iShares US Aggregate Bond UCITS ETF

0,25%

2

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon