Eesti kaubavahetuse kasv on raugemas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eesti kaubavahetuse kasv on raugemas

Kristo Aab

10.08.2019 10:31

Pixabay

Kaupade väljavedu Eestist kasvas teises kvartalis 1,5%. Suurem tagasilöök tuli juunis, kui eksporditi koguni 8% vähem kaupu võrreldes aastataguse perioodiga. Kuigi ekspordi vähenemine oli juunis suhteliselt laiapõhjaline, võib suurt osa sellest seostada siiski kütuseekspordi kahanemisega. Lisaks oli juunis aasta varasemaga võrreldes ka vähem tööpäevi. Laiapõhjaline ekspordi langus annab kokkuvõttes siiski alust arvata, et Euroopat ja maailma laiemalt valdav ebamäärasus on Eesti majanduskasvule järjest suuremaks piduriks saamas.

Juba harjumuspäraselt mõjutas ekspordidünaamikat teises kvartalis enim mineraalsete toodete (põlevkiviõli, naftasaadused jms) väljavedu, seekord aga negatiivses suunas. Teistest enam kahanes ka puidu ja puidutoodete väljavedu. Mõlema sektori puhul on pessimistlikud toonid üleval olnud tegelikult juba mõnda aega. Energiasektori toodang kahanes kevadel järsult seoses saastekvootide kallinemisega ning Eesti Energia oli sunnitud koondama üle 500 töötaja. Ehituspuidu ja puitmajade eksportijaid kimbutab aga ehitusaktiivsuse pidurdumine Rootsis ja Soomes. Ettevõtjad on hakanud otsima uusi turge ning üha enam pööratakse silmad Saksamaa suunal, mis on isegi stagneeruva majanduse kontekstis Eesti väikeettevõtjate jaoks tohutu potentsiaaliga.

Riikidest on Eesti olulisemateks kaubanduspartneriteks jätkuvalt Soome ja Rootsi. Nende järel kõva tõusu teinud Ameerika Ühendriikide näol ei ole paraku tegemist mõne toote jaoks uue avastatud turuga. Kommunikatsiooniseadmete ekspordis on Rootsi kui vahendajariik lihtsalt vahelt ära jäetud ning seadmed liiguvad nüüd otse lõpptarbija juurde. Sellele viitab ka fakt, et tänavu teises kvartalis ekspordikasv USAsse aeglustus märgatavalt. Kaubavoogude ümbersuunamisega tehti algust mullu teises kvartalis ja seetõttu peaks ettevaates kaubaveo kasv USAsse kõrgema baasi tõttu veelgi aeglustuma.

Järgnevad kuud ei paku eksportööridele tõenäoliselt erilist leevendust. USA-Hiina kaubandustüli on järjekordselt tuure kogumas ning selle varjus püsivad pinged ka Euroopa Liidu ja USA vahel. Protektsionistlik maailmavaade on muutumas peavooluks. Väikesele avatud majandusega riigile tähendab see vaid peavalu ning uusi väljakutseid majanduskasvu säilitamiseks.

Kristo Aab
LHV majandusanalüütik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon