Kuhu on LHV Kasvukontoga investeeritud III kvartalis 2019? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu on LHV Kasvukontoga investeeritud III kvartalis 2019?

Marten Raudsepp

07.10.2019 08:00

III kvartal möödus Kasvukonto investoritele pigem positiivsetes toonides. Fondivalikusse lisandus kaks uut investeerimisvõimalust ning 23 fondi 40-st näitasid positiivset tootlust. Järgnevalt vaatamegi peale, mis Kasvukontos III kvartalis toimus ning milliseid valikuid investorid tegid.

LHV Kasvukonto fondide hulka on lisandunud kaks uut instrumenti: kuld (Xtrackers Physical Gold ETC) ja Saksamaa riiklikud võlakirjad (Germany Government Bond UCITS ETF). Nende lisamine loob Kasvukonto kasutajatele võimaluse suuremaks hajutamiseks erinevate varaklasside (aktsiad, võlakirjad, hoiused, väärismetallid) vahel. Miks peaks kaaluma investeerimist kulda ja võlakirjadesse – sellest saab täpsemalt lugeda siit.

Endiselt on suurim osa investeeringutest paigutatud USA 500 suurimat ettevõtet katvasse fondi SXR8, kus on 27% Kasvukonto investeeringutest. Kuigi varasemalt on fondi osakaal kerkinud 37%-le, siis uute fondide lisandumisega on investorid oma portfelli laiemalt hajutama hakanud. Teisel kohal püsib jätkuvalt tehnoloogiasektorit kattev EXXT, kus on ligi 10% kogu investeeringutest. Kolmandal kohal on ligi 9%-ga Euroopa 600 suurimat ettevõtet järgiv indeksfond EXSA. Arenenud riikide ettevõtteid sisaldavas fondis XDWD ning eurotsooni dividendimaksjates on ligi 6% investeeringutest.

Uut raha eelistavad investorid paigutada sarnaselt olemasolevatele positsioonidele. Järjest enam on näha, et investorid eelistavad portfelli hajutada ning keskmiselt on portfelli valitud 3,62 fondi (2019. II kvartalis 3,54 fondi). Enim suunatakse uus raha SXR8 fondi, kuhu läheb ligi 18,6% uutest investeeringutest (kvartal varem 18,9%). Populaarsuselt teine valik on tehnoloogiasektorit järgiv EXXT 9,1%-ga (varem 8,4%). Euroopa 600 suurimasse ettevõtet katvasse fondi EXSA suunatakse 6,9% rahast (varem 7,7%). Jätkuvalt on aktiivsed kas dividendide aristokraadid – SPYW saab 5,7% ja SPYD 5,1% rahast. Esmakordselt on esikümnesse tõusnud puhta energia tootjaid haldav fond IQQH 3,9%-ga ning küberturvalisuse fond ISPY 3,6%-ga.

Kolme kuu jooksul suutis 23 fondi 40-st näidata positiivset tootlust. Enim suutis fondidest tõusta äsja fondivalikusse lisatud kullafond XAD5, mis tõusis kolme kuuga 9,4%. Talle järgnes kinnisvarafond SPYJ 9,0%-ga. Jaapanit järgiv IJPA kerkis kolme kuuga 6,2%. Kui eelmises kvartalis tõusis COINXBE 153,7% ja COINETHE 56,6%, siis selles kvartalis paistsid nad silma vastupidisega. COINXBE langes 15,8% ja COINETHE 37,2%. Kolmas suurim langeja oli tervishoiuinnovaatorite fond 2B78, mis langes 8,3%.

Kui vaadata tootlust aasta algusest kuni tänaseni, siis tuleb tõdeda, et 39 fondi 40-st on näidanud positiivset tootlust, saavutades keskmiseks tootluseks 22,0%. Enim on suutnud oma hinda kergitada krüptovaluutafondid COINXBE ja COINETHE vastavalt 131,5% ja 43,9%-ga. Venemaa ettevõtteid kattev DBXV on tõusnus 39,6%. Kõige vähem on investorite vara kasvatanud sellel aastal Ida-Euroopa ettevõtteid sisaldav L8I2 fond, mis on ka ainuke negatiivse tootlusega fond, saades esimese üheksa kuuga tootluseks -4,3%. Tervishoiuinnovaatorid 2B78 kasvas esimese III kvartaliga 0,9% ja kullafond X03G 6,2%.

LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mis loodi 2001. aastal. LHV Kasvukonto vahendusel saavad investorid valida enda portfelli kuni kuus indeksfondi ning määrata nendesse investeerimise osakaalud. Juhul kui kolmapäeva õhtul on kontol vähemalt 1 euro, investeeritakse see vastavalt nendele valikutele. Portfellide arv kliendi kohta ei ole piiratud. Rohkem infot LHV Kasvukonto kohta leiab siit.

Loe ka kuhu investeeriti Kasvukontoga 2019. aasta II kvartalis ning kuidas iga kaardimaksega tulevikku kindlustada.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon