Nokia ülevaade ja Q3 tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nokia ülevaade ja Q3 tulemused

Siim Näks

25.10.2019 10:16

iStockphoto

Tehnoloogiaettevõtte Nokia (NOKIA) aktsia on tänavu LHV klientide seas Skandinaavia populaarseimate aktsiate edetabelis viiendal kohal. Artiklis vaatame lähemalt ettevõtte viimaste aastate käekäiku, värskelt avaldatud kolmanda kvartali tulemusi ja ka finantsprognoose.

Meie põhjanaabrite poolt 1865. aastal loodud tehnoloogiaettevõte Nokia on vaevalt kellelegi võõras. Tselluloositehasena asutatud firma on läbi aegade läbinud mitmeid ärisuuna muutmiseid, kuid alates 1990-ndatest on nad peamiselt pühendunud telekommunikatsiooni infrastruktuurile ja tehnoloogia arendamisele. Kui perioodil 1990-2008 olid enamikel aastatel enimmüüdud telefonid Nokiad, siis nutitelefonide turule tulekuga paraku Nokia enam suurtele massidele peale minevaid telefone teha ei suutnud. 2013. aastal müüdi Nokia telefonide üksus Microsoftile (MSFT) ning Nokia keskendus telekommunikatsiooni infrastruktuurile ja asjade interneti (Internet of Things) tehnoloogiale.

Suur osa ettevõtte tuludest tuleb võrguseadmete tootmises, milles 2018. aasta seisuga oli Nokia maailmas suuruselt kolmas. Viimase paari aasta jooksul on Nokia keskendunud oluliselt 5G infrastruktuuride väljaarendamisele ja selle massidesse toomisele. Ettevõtte aktsia on viimase paari aasta jooksul kõikunud 3,8-5,8 euro vahemikus. Viimastel aastatel on ettevõtte käive olnud kerges langustrendis. Samuti on olnud ettevõte kahjumis, kuid eeldatakse, et see lähitulevikus muutub, eriti seoses Nokia tegevusega 5G valdkonnas.

Q3 tulemused
24. oktoobri hommikul avaldas Nokia oma kolmanda kvartali tulemused, mis näitasid tugevaid numbreid mitmes ettevõtte segmendis. Kvartali jooksul sõlmis Nokia mitmeid uusi kaubanduskokkuleppeid mobiilsideteenuste pakkujatega seoses 5G võrkude loomisega ning kokkulepete koguarv on nüüd 48 – 15 nendest on juba töös (sh Sprint ja Verizon USA-s). Investeerimaks rohkem 5G arendusse, otsustas Nokia juhatus peatada dividendide maksmise investoritele kolmandas ja neljandas kvartalis.

Aastases võrdluses kasvas ettevõtte käive kolmandas kvartalis 4% 5,7 miljardi euroni. Eelmise aasta kolmanda kvartali 54 miljoni suurune ärikahjum suudeti sel aastal pöörata 264 miljoniseks ärikasumiks. Turgude lõikes oli suurim käive kolmandas kvartalis Põhja-Ameerikas (1,7 mlrd eurot) ning järgnesid Euroopa (1,6 mlrd eurot) ja Aasia (1,2 mlrd eurot).

Q3’19 (EUR mln)

Võrgud

Tarkvara

Tehnoloogia

Muud tegevused

Kokku

Netomüük

4434 (4,0%)

677 (8,7%)

358 (2,0%)

236 (0,0%)

5688

Brutokasum

1289

358

350

8

2006

Ärikasum/kahjum

128

156

294

-100

478

EBITDA

271

178

301

-86

665

Kolmanda kvartali tulemused segmentide lõikes. Netomüügil sulgudes kasv võrreldes eelmise aastaga. Allikas: Nokia.

Ettevõtte väljavaated

Hoolimata Q3 tulemustest ehmatas ettevõte investoreid tunduvalt nõrgema prognoosiga lähiaastateks, kui varem indikeeritud. Inderes analüütik Mikael Rautanen märkis, et järgmiste aastate prognoos langes ca 30%, mis tema hinnangul selgelt õigustab ka aktsiahinna reaktsiooni pärast tulemuste avaldamist, -23%. Lisaks vähendas ettevõte dividende, mis kokkuvõttes mõjub väga negatiivselt Nokia aktsia atraktiivsusele. Nokia tulemuste pettumuse maitset suurendab veelgi asjaolu, et Ericsson (ERIC-A.ST), üks Nokia peamistest konkurentidest, tõstis eelmine nädal enda väljavaadet (loe analüütiku täispikka kommentaari siit).

Inderes langetas tulemustejärgselt oma hinnasihi 5,5 euro pealt 3,60 euro peale (turuhind on 3,46 eurot 25.10.2019 kl 11:00 seisuga).

Allikas: Helsinki Stock Exchange. Tutvu Nokia viimase viie aasta tootlusega siin.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon