E-sport ja videomängud nüüd fondina Kasvukontos - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

E-sport ja videomängud nüüd fondina Kasvukontos

Raido Tõnisson

19.02.2020 11:30

iStockphoto

Käesolevas artiklis tutvume LHV Kasvukonto valikusse lisandunud uue fondiga, mille fookuses on e-sport ja videomängud. Vaatame, kuidas videomängude turul läheb ning millised on arengusuunad ja investeerimisvõimalused. Selge on see, et valdkond on läbi tegemas suurt muutust tänu aina võimsamatele arvutitele ning mitme mängijaga mängude, sotsiaalmeedia ja mobiilsete mängude rakenduste populaarsuse kasvule.

 

Videomängud ja e-sport võivad olla loodud meelelahutuseks, kuid need on tõestanud end ka suure ärivaldkonnana. Isegi kui sarnastes tööstusharudes on toimunud langus, siis videomängude müük kasvab aastas peaaegu 11%. Kuigi esimene videomängudele keskenduv ETF ilmus alles 2016. aastal, on see segment kogunud investorite seas tohutu populaarsuse.

VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF (ESPO)

MVIS Global Video Gaming & eSports Indeksit võimalikult täpselt jälgiv fond loodi 2018. aasta lõpus ning sisaldab endas peamiselt videomängude arendamise, e-spordi ning sellega seotud riist-ja tarkvaraga tegelevaid ettevõtteid. Fondi valuutaks on USA dollar ja fondi kulukuse määr on 0,55% aastas. Fond on maksnud oma kahe tegutsemisaasta jooksul ka dividendi 0,01 dollarit osaku kohta 2018. aastal ja 0,08 dollarit 2019. aastal, mis teeb dividendimääraks 0,22%. Samas on fond võrreldes eelmise aastaga teinud läbi ka 45%-lise hinnatõusu, mis teeb ESPO-st atraktiivse ETF-i investorile, kes usub videomängude laiapõhjalisemasse arengusse.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu ESPO ajaloolise graafikuga siin.

Fondis on 25 erineva suurusega ettevõtet üle kogu maailma, millest osakaalult viie suurimaga teeme tutvust järgnevalt:
Hetkel suurima panustajana esimesel kohal olev Nvidia Corporation on USA graafikaprotsessoreid ja kiibisüsteeme tootev tehnoloogiaettevõte, mis peamiselt keskendub mobiili-ja autotööstusele. Pidades silmas videomänguturgu, arendab ettevõte ka paremat 3D-graafikat ja kõrgjõudlusega andmetöötlust.
Sarnase osakaaluga kuid teist kohta hoidev Advanced Micro Devices on Californias, Santa Clara maakonnas asuv Ameerika rahvusvaheline pooljuhtidega tegelev ettevõte, mis arendab arvutiprotsessoreid ja nendega seotud tehnoloogiaid äri- ja tarbijaturgudele. AMD peamiste toodete hulka kuuluvad mikroprotsessorid, emaplaadi kiibistikud ja graafikaprotsessorid serveritele, tööjaamadele ja personaalarvutitele.
Kolmandal kohal on Tencent Holdings, mis on maailma suurim videomänguettevõte, üks maailma väärtuslikemaid tehnoloogiaettevõtteid, üks maailma suurimaid sotsiaalmeediaettevõtteid, ning üks maailma suurimaid riskikapitaliettevõtteid ja investeerimisühinguid. Selle paljude teiste teenuste hulka kuuluvad sotsiaalne võrgustik, muusika, veebiportaalid, e-kaubandus, mobiilimängud, internetiteenused, maksesüsteemid, nutitelefonid ja mitme mängijaga võrgumängud, mis on kõik oma kategooriate seas maailma suurimad ja edukaimad.
Neljandale kohale platseeruv Activision Blizzard Inc. on Ameerika Ühendriikide videomängude valdusettevõte, mis arendab ja levitab interaktiivset meelelahutustarkvara ja välisseadmeid. Ettevõtte tooted hõlmavad erinevaid mängukategooriaid, sealhulgas seiklus, sport, võidusõit, rollimängud, simulatsioon ning muusikapõhised-ja strateegiamängud.
Viies kuid esikohaga kõigest 4% vahet hoidev Sea Ltd pakub infotehnoloogia teenuseid keskendudes personaalarvutite ja mobiilide digitaalsisule, e-kaubandusele ja makseplatvormidele. Ettevõtte teenindab kliente üle kogu maailma.

Osakaalult mitte väga palju väiksemate ettevõtete hulgast leiame veel sellised tuntud ettevõtted nagu Electronic Arts Inc. (4,96%), mille tooteid tunnevad ilmselt kõik videomängusõbrad ja mängukonsoole tootva Nintendo Co. (4,84%). Suhteliselt ühtlased osakaalud ettevõtete vahel ja tihe rebalansseerimine teevad ESPO-st hästi hajutatud ja tasakaalustatud fondi.

Riikide jaotuses on kõige rohkem ettevõtteid nagu paljude teiste fondide puhulgi USA-st (38,56%), millele järgnevad Jaapan (23,97%) ja Hong Kong (10,10%). Ülejäänud 27,37% on jagatud Hiina, Korea, Poola, Prantsusmaa ja Tai vahel.


Sektorite vahel moodustavad lõviosa fondist internetiteenused (31,35%) ja tarkvaraarendus (25,37%). Lisaks on esindatud mänguasju, elektroonikat ning väiksemal määral arvuti riistvara tootvad ettevõtted.

VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF (ESPO) kodulehekülg.

 


 

 

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon