Euro tõusule on tehtud rekordilised panused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euro tõusule on tehtud rekordilised panused

Erko Rebane

21.02.2020 09:42

Shutterstock

2017. aastal dollari suhtes 14 aasta madalaimalt tasemelt taastuma hakanud euro vahetuskursi teekond lõppes 12 kuud hiljem kannapöördega, kuna euroala majanduse kasvuhoog aeglustus ning intressimäärade erinevus Ühendriikidega kärises aina suuremaks. Euro viimase kahe aasta nõrgenemisest hoolimata on institutsionaalsed investorid jätkanud panuste suurendamist, mis kõneleb usust Euroopa ühisraha kallinemisse.

2020. aasta pole siiani toonud muutust trendi, mis on EUR/USDi vahetuskursi kukutanud alla 1,08 dollari ehk tagasi madalaimale tasemele alates 2017. aastast. See on ilmselt pannud proovile paljude varahaldurite kannatuse, kes on viimastel aastatel euros pikka netopositsiooni kasvatanud juba mõnda aega, ulatudes 11. veebruari seisuga rekordkõrge tasemeni.

Allikas: Bloomberg

See võib kõneleda nägemusest, et eurot nähakse tulevikus kauplemas dollari suhtes pigem kõrgemal tasemel, mida prognoosib ka enamik analüütikuid, kuid sellele teesile pole leidunud piisavalt toekaid argumente, mis valuutaturul rattad selles suunas ka keerlema paneks.

Ehkki Föderaalreserv kärpis mullu baasintressimäära kolmel korral, pidi ka Euroopa Keskpank majanduskasvu aeglustumisega võitlemiseks ja inflatsiooni turgutamiseks rahapoliitikat lõdvendama, alustades mullu novembris uuesti ka võlakirjade kokkuostmist, mis alles 2018. a detsembris ära lõpetati lootuses, et rahapoliitikat saab hakata normaliseerima.

Üleilmse majanduse stabiliseerumine eelmise aasta teises pooles on viimastel kuudel aidanud muuta ka euroala töötleva tööstuse ettevõtteid mõnevõrra optimistlikumaks, tänu millele jättis Euroopa Komisjon veebruari keskel avaldatud prognoosides euroala SKP 2020. aasta kasvuootuse samaks 1,2% peale võrreldes novembrikuu ootusega.  Kuid uue lühiajalise ohuna on  üles kerkinud koroonaviiruse negatiivne mõju Hiina majandusele ning sellest tulenev efekt ka euroala majandusele.  Surve majanduskasvule tähendaks omakorda seda, et Euroopa Keskpank peaks pikemaks ajaks jääma rahapoliitilist tuge pakkuma.

Erinevalt pensionifondidest, kindlustusettevõtetest ja investeerimisfondidest, kes esindavad eelneval joonisel toodud institutsionaalsete investorite euro netopositsiooni, on võimendust kasutavad fondid (peamiselt hedge fondid) alates 2018. aasta algusest muutunud euro suhtes järjest negatiivsemaks, hoides viimaste andmete kohaselt -0,14 miljoni tuletisinstrumendilepingu näol suurimat lühikest positsiooni alates 2017. aastast.

Allikas: Bloomberg

Euro edasine liikumissuund võib seega sõltuda sellest, milline turuosaliste grupp esimesena oma ekstreemseks muutunud positsiooni korrigeerima hakkab.  Võiks arvata, et esimene investorite grupp on pikema horisondiga ja esindab tugevamat veendumust, kui riskifondid, kellel on suurem paindlikkus sõltuvalt turuolukorrast kiiresti oma positsiooni ümber mängida. Midagi sarnast võis näha 2016. a teises pooles, kui varahaldurid jätkasid euro odavnemisest hoolimata pika positsiooni kasvatamist, spekulandid läksid aga langusega kaasa punktini, kus nende negatiivne positsioon muutus ekstreemseks ning töötas valuutakursi jaoks pöördepunkti signaalina.

Kumma osapoole argumendid on kaalukamad, seda võivad 21. veebruaril näidata euroala erasektori värsked aktiivsusindeksid, andes ülevaate koroonaviiruse potentsiaalsest mõjust siinsele majandusruumile, mis võib ühtlasi määratleda intressimäära edasise langetamise või keskpanga võlakirjade ostuprogrammi pikendamise vajaduse.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon