Lähiajaloo suurimate haiguspuhangute mõju aktsiaturule - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Lähiajaloo suurimate haiguspuhangute mõju aktsiaturule

Raido Tõnisson

02.03.2020 09:53

iStockPhoto

Juba mitmendat päeva järjest on globaalsed aktsiaturud langustrendis koroonaviiruse puhangu jätkava leviku tõttu, mis on põhjustanud hirmu ülemaailmse pandeemia ja pikaajalisema majanduse aeglustumise ees. Kuigi alati on võimalus, et igal järgmisel haiguspuhangul on suuremad tagajärjed kui eelmistel, on maailmamajandus ja turud jäänud varasemate viirusepideemiate mõju suhtes suuremast katastroofist puutumata.

Ehkki me ei oska ennustada tulevikku, võime proovida õppida minevikust. Alljärgnevalt vaatame, kuidas reageeris USA suurettevõtteid koondava indeksi S&P 500 hind suurimate epideemiate, SARS, Ebola ja seagripp, esimeste teadaannete ajal ajakirjanduses, haripunktis ja selle taandumisel. Tuleb arvestada, et näidatud hinnaliikumine konkreetsel ajaperioodil ei pruugi olla tingitud üksnes epideemiast. Tavaliselt on suurimad haiguspuhangud majandusele keskendunud pigem konkreetsele sektorile või valdkonnale, ohustades rohkem tervishoiu- ja transpordiettevõtteid ning seades nendes valdkondades tegutsevaid ettevõtteid sagedamini lühiajalise löögi alla.

Alustades Ebolaga, vaatame 2014. aasta jaanuaris alguse saanud Lääne-Aafrika Ebola-epideemiat. Alloleval graafikul on toodud Ebola-juhtude koguarv Lääne-Aafrikas aja jooksul, kus punane joon tähistab epideemia algust kuni selle haripunktini ning roheline joon taastumisperioodi, kui haiguspuhang saadi kontrolli alla ja juhtumite arv hakkas vähenema.

Juhtumite arv


Allikas: OfDollarsAndData

Võttes aluseks ülaltoodud graafiku haiguspuhangu arenemise kohta, võime küsida, kuidas nägi välja S&P 500 tootlus samal ajaperioodil, kui Ebola oli tipus ja vahetult pärast haripunkti? Järgmisel joonisel on näidatud S&P 500 tootlus viiruse algpunktist haripunktini ning rohelise värviga taandumisperiood:

S&P 500

Allikas: OfDollarsAndData

Vahetult enne Ebola tippu oli S&P 500 kindlas tõusutrendis, kuid juhtumite haripunkti jõudmisel langes indeks järsult 6,8%, kuid pöördus epideemia taandumisel taas kiiresti tõusuteele. Sel juhul oli turumõju vaid ajutine.

Sama raamistiku abil saame küsida, kuidas mõjutas globaalseid aktsiaturge 2003. aastal maailmas levinud SARS viirus.

Juhtumite arv



Allikas: OfDollarsAndData

S&P 500



Allikas: OfDollarsAndData

SARSi puhul oli S&P 500 enda põhja saavutanud juba kolme kuuga enne juhtumite haripunkti jõudmist ning näitas taandumisperioodi ajal kindlat pikaajalist tõusutrendi. S&P 500 langes perioodil jaanuar 2013 kuni märts 2013 ligi 10%.

Viimane tänapäevane epideemia, mida uurime, on 2009. aasta seagripp:

Juhtumite arv



Allikas: OfDollarsAndData

Seagripi haripunkti ja maailma aktsiaturgude vaheline seos tänapäevaste epideemiate seas on kõige hägusem. Gripijuhtumite tõustes oli ka S&P 500 tõusuteel, kuid gripi taandumisel langes korraks ka S&P 500 5,5%, jätketes seejärel tõusmist.

S&P 500


Allikas: OfDollarsAndData

Nagu joonistelt näha, põhjustasid kõik kolm epideemiat aktsiaturule mõningase languse vahemikus
-5% kuni -10%, kuid mis kõik ühtisid kiire taastumisega. Kui tuua võrdluseks S&P 500 hinnaliikumine praeguse koroonaviiruse ajal, siis on indeks oma kõigi aegade tipust 19. veebruaril langenud 14%, millega võime öelda, et S&P 500 jõudnud korrektsioonini (langus vähemalt 10%), andes märku oluliselt suuremast müügisurvest kui seda on mõnepäevane pessimistlik kauplemine.  Võime järeldada, et suurimatest haiguspuhangutest just käimasolev koroonaviirus on mõjutanud S&P 500 tootlust enim.

Kui aga eeldada, et koroonaviirus on surmajuhtumitelt sarnane Ebola, SARSi või seagripiga, siis ei peaks muretsema pikaajalise negatiivse mõju pärast aktsiaturule, kuid nagu öeldud, me ei tea kunagi, kas praegune juhtumite arv ongi  viiruspuhangu tipp, või on see alles algus suurema pandeemia poole.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon